Nedjelja, 10 Ožujak 2013 13:20

Usporavaju starenje, jačaju srce i mozak...

Napisao 

U čovjekovom organizmu stalno se vodi borba između »slobodnih radikala« koji ugrožavaju rad najvažnijih organa i »antioksidansa« koji ih u tome sprečavaju. Ako slobodni radikali nadjačaju antoksidanse, čovjek će oboljeti. Ako su antioksidansi nadmoćniji, čovjek će biti zdrav.

Da biste razumjeli što su antioksidansi i slobodni radikali trebate upotrebiti maštu, jer su to sitne, ljudskom oku nevidljive čestice, pa ih ne možemo opisati niti nacrtati. Pokušajte zamisliti da je čitavo vaše tijelo neprestano izloženo napadima slobodnih radikala koji nastoje pretvoriti vaše organe i vaš mozak u užegli komad tkiva, upravo kao komad mesa koje predugo stoji izvan hladnjaka.
Već desetljećima je poznato da slobodni radikali izravno ili posredno uzrokuju bolesti srca, zločudne tumore, leukemiju i druge neizlječive bolesti, no nedavno je otkriveno da djeluju čak i na mozak, pojavu senilnosti i starenje.
Kako se obraniti? Jedini je način odjenuti neku vrstu oklopa koji odbija ili neutralizira te neprestane napade slobodnih radikala. Upravo se to postiže uzimanjem velikih količina antioksidansa, a znanstvenici su dokazali da se na taj način u organizmu čovjeka gradi jedan nevidljiv biološki štit koji pomaže odbiti napade slobodnih radikala na sve stanice čovjekovih organa i na mozak.

Voće i povrće

Danas je moguće pomoću testova krvi otkriti koliko je jaka antioksidativna obrana nekog čovjeka, a najvažnije je da postoje znanstveni dokazi da uzimanje hrane u kojoj ima mnogo antioksidansa uvelike jača zaštitu organizma.
Primjerice, istraživači s američkog Sveučilišta Tufts ispitivali su prisutnost antioksidansa u krvi trideset i šest zdra¬vih muškaraca i žena između dvadeset i osamdeset godina, kako bi otkrili je li moguće povećati količinu i zaštitnu aktivnost antioksidansa u organizmu.
Godinu dana prije nego što je istraživanje počelo, ispitanici su u prosjeku jeli pet obroka voća i povrća dnevno koji su sadržavali ukupno 1670 ORAC jedinica pomoću kojih se mjeri količina antioksidansa (što je ORAC objašnjeno je u okviru uz ovaj tekst).
Tijekom ispitivanja koje je trajalo petnaest dana, ispitanici su jeli dvaput više voća i povrća koje je sadržavalo ukupno 3300 do 3500 ORAC jedinica. Pritom je zabilježeno da je u organizmu ispitanika aktivnost antioksidansa u borbi protiv slobodnih radikala povećana 15 do 25 posto.

Ne pretjerujte

No treba znati da aktivnost antioksidansa u organizmu čovjeka više ne raste nakon što dosegne određeni nivo. Nakon uzimanja potrebne količine voća i povrća aktivnost antioksidansa u organizmu se ne povećava, pa nećete biti zdraviji ako budete jeli pretjerano velike količine voća i povrća.
Koliko voća i povrća je potrebno za jačanje i zaštitu organizma pomoću antioksidansa? Stručnjaci za prehranu kažu da to ovisi o svakoj osobi posebno, jer svatko ima određen unutarnji antioksidativni sustav obrane. No uzimanje voća i povrća ne može vam naškoditi, s tim se ne može pretjerati.
Kako čovjek može osigurati dovoljno antioksidansa za borbu protiv slobodnih radikala? Najbolje je to učiniti na prirodni način pomoću antioksidansa koje možemo dobiti hranom.
Voće i povrće je puno antioksidansa, uključujući vitamine i druge, manje poznate kemijske čestice kao što su «karotenoidi» i «polifenoli». Uzimanje voća i povrća koje je bogato antioksidansima i vitaminima može zaštititi organizam od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima i spriječiti bolesti.

Usporavaju starenje

Ljudi koji se hrane velikim količinama voća i povrća (a pogotovo svježim) imaju manje zloćudnih i srčanih bolesti, krvni tlak im stabilan, ne pate od reumatoidnog artritisa i dijabetesa. Mnogo voća i povrća u prehrani može upola smanjiti vjerojatnost obolijevanja od različitih vrsta tumora, antioksidansi mogu usporiti proces starenja čitavog tijela, a naročito su potrebni mozgu.
Naime starenjem stanice čovjekovog živčanog sustava mogu oslabjeti, a da čovjek pritom nije bolestan. Jedan od mogućih razloga je promjena na površini stanica mozga i drugih organa koje uzrokuju slobodni radikali.
Tek su u posljednjih deset godina znanstvenici započeli potragu za čarobnim kemijskim tvarima u voću i povrću koje su (zajedno s vitaminima i mineralima) odgovorne za antioksidativnu aktivnost. Otkriveni su mnogi jaki antioksidansi, primjerice brojna «obitelj» od nekih četiri tisuće antioksidansa, poznata kao flavonoidi, nalazi se u tamno obojenom voću i povrću koje ima snažnu antioksidativnu aktivnost. Iako se ne može reči koliko točno antioksidansa treba čovjeku, voće i povrće u kojima se oni najčešće nalaze ne mogu vam štetiti. 

 


Što je ORAC?

Nakon što je otkriveno da antioksidansi sprečavaju slobodne radikale da oštete ljudski organizam, trebalo je odrediti jedinicu kojom bi se mogla mjeriti njihova ukupna obrambena aktivnost koja se postiže uzimanjem određenih namirnica.
Znanstvenici na američkom Sveučilištu Tufts osmislili su način ispitivanja pojedinih vrsta namirnica kako bi se utvrdilo koliko ukupno u njima ima antioksidansa spsobnih za borbu protiv slobodnih radokala. Napravili su uređaj »kromatograf» kojim se mjeri na koji način i koliko brzo antioksidansi iz određenih namirnica onemogućuju štetno djelovanje slobodnih radikala koje se stvaraju u čovjekovom organizmu tijekom normalne izmjne tvari.
Pomoću ovog uređaja mogu se izmjeriti svi poznati antioksidansi, primjerice vitamini C i E, beta-karoten, glutation i drugi, te utvrditi ukupni antioksidativni kapacitet hrane, a on se mjeri u jedinicama zvanim «ORAC». Jednostavno rečeno, ukupni antioksidativni kapacitet hrane pokazuje koliko antioksidansi u nekoj hrani mogu uništiti slobodnih radikala.
Sve namirnice imaju svoju ORAC vrijednost. Što je ta vrijednost veća, hrana je bolje opskrbljena snagama za neutraliziranje štetnih slobodnih radikala. U tablici ORAC vrijednosti u pojedinim namirnicama, koju objavljujemo uz ovaj tekst, vidi se da je voće i povrće najbolje «opremljeno» za borbu i zaštita od slobodbnih radikala.
Jedinica ORAC ne mjeri pojedinačnu količinu vitamina, beta-karotena ili drugih antioksidansa, nego ukupni antioksidativni učinak koji imaju određene namirnice. Zbog toga, primjerice limuni koji imaju jako puno antioksidansa vitamana C, imaju ukupno manju ORAC vrijednost od suhih šljiva koje gotovo da i nemaju vitamina C.

Pročitano 2982 puta

Ostali članci: zivot