Petak, 02 Studeni 2012 16:33

Recepti i savjeti

Napisao 

Prirodni dezodoransi za kuću

 

U doba kada se nije znalo za kemijske mirise za kuću, svježinu i ugodu stvarale su prirodne arome biljaka. Te su biljke i danas djelotvorne, njima možete osvježiti stan, a možete ih upotrijebiti i za prikrivanje mirisa hrane, duhana, kućnih ljubimaca...

 

naranda-ll

Dezodorans od naranče

1. Ogulite jednu naranču i stavite nekoliko korica u pećnicu. Zagrijte na 175 °C i ostavite vrata pećnice otvorena. Vaš stan brzo će se ispuniti bujnim mirisom narančine kore. Ta jednostavna metoda odlična je i za uklanjanje posebnih mirisa, nastalih uporabom nekih kemijskih sredstava za čišćenje pećnice.

2. Drugi način da prožmete svoj stan zanosnom aromom naranče je da bacite nekoliko korica u vatru u kaminu.

 

 

ruzmarin2-ll

Mistični miris ružmarina

Aroma ružmarina, nalik na tamjan, podsjeća na drevne svečanosti i magične obrede. Svoj stan možete namirisati bacivši nekoliko suhih grančica u kamin ili ih stavite u sve prostorije na papir na police, među knjige ili na okvire prozora. Povremeno ih možete osvježavati s nekoliko kapljica ružmarinove esencije.

 

Druga metoda sastoji se u pripremanju čaja (veliki prstohvat ružmarina u litri vode) i ostavljanju čaja da vrije nepoklopljen. Za vrijeme isparavanja, njegov miris djelotvorno će osvježiti cijelu kuću.

Istu metodu možete primijeniti i, recimo, s cimetom, klinčićem, mahunama vanilije, korijenom irisa, sandalovinom ili metvicom.

 

 

Miris čistoće

Poškropite vrećicu svoga usisivača za prašinu prirodnom kolonjskom vodom. Zanosan miris proširit će se čim usisate prašinu sa saga.

 

 

Dezodoransi za ličenje

Da biste uklonili jak miris svježe oličenih prostorija, postavite posudu sa sirovim sasjeckanim lukom na tlo svake oličene sobe. Povremeno prevrćite luk drvenom palicom. (Soba vam potom neće mirisati na luk.)

 

 

Svijeće biljnih mirisa

Voštanim svijećama možete dodati bilo koju aromu koja vam se sviđa. Primjerice, sandalovina je odličan izbor jer ima ugodan miris koji se posebice dobro "drži". Možete je primijeniti u obliku strugotina ili esencije.

Možda ćete poželjeti iskušati tamjan ili mirhu - ili kombinaciju toga dvoga. To su smole čiji ugled potječe još iz davnina, a u nekim epohama imale su vrijednost zlata. Danas je tamjan i dalje sastojak prašaka za kađenje i parfema.

Način uporabe:

1. Omekšajte parafin i dodajte mu aromatične biljke ili esencije i dobro promiješajte. Donesite obične svijeće i umočite ih u parfimirani vosak. Ponovite više puta dok se ne nagomila dovoljno slojeva parfimiranog voska.

2. Druga metoda: objesite obične svijeće (štipalicom za papir ili pribadačom) na nit i izlijte parfimirani vosak na svijeće, pazeći da vam neka posuda bude ispod svijeća radi prikupljanja otopljenog voska.

Goreći, parfimirane svijeće prožimaju vaš stan. Evo jednog trika: zapalite svijeću idući put kada budete imali goste koji su pušači. Iznenadit ćete se kada vidite kako svijeća uništava duhanski dim. Ako je soba velika, zapalite dvije ili tri svijeće.

 

 

Trikovi za kuhinju

1. Da biste u uređajima za bacanje smeća u zgradama očuvali svjež i čist miris, trljajte kantu za smeće jednom tjedno korom limuna ili grejpa.

2. Ako vam se ne sviđa miris ribe, ostavite je u limunovu soku pola sata prije kuhanja. Riješit ćete se mirisa.

3. Nekoliko zrna kima u vodi za kuhanje vaših rakova uklonit će njihov miris.

 

 

Kućni mirisi

Evo biljnih tvari koje možete stavljati u posude kako biste dali kući dojam ljetnog vrta. Da postignete homogenu aromu, smjesu treba čuvati u zatvorenoj posudi oko tri tjedna ili više prije no što se izlože u kući. Smjesa je to bolja što je starija i usporediva je s najboljim parfemima.

 

Smjesa s ružom

Brižljivo pomiješajte u velikoj posudi:

1/2 čaša suhih ružinih latica

1/2 kavene žličice pahuljica naranče-metvice

1/2 kavene žličice crnike (mačkova brka) u prahu

1/2 kavene žlice cimeta u prahu

1/2 perunikina korijena u prahu.

Nabijte tu smjesu u posudu. Čvrsto zatvorite. Ostavite tako barem tri tjedna, ali otvarajte posudu svaka dva ili tri dana da biste pomiješali sadržaj. Potom stavite u male i niske posude koje će poslužiti kao raspršivači.

Da biste namirisali prostoriju, jednostavno otvorite posudu. Kada se zrak prožme mirisom, vratite poklopac jer se aroma i dalje akumulira. Neke smjese čuvaju svoj miris i nakon nekoliko godina.

 

Engleska smjesa

Pripremite smjesu od ružinih latica, cvjetova lavande, klinčića i bilo kakvog mirisnog cvijeća. Potom pripremite drugu smjesu od:

- 120 g perunikina korijena u prahu

- 60 g klinčića u prahu

- 60 g cimeta u prahu

- 120 g smole javanskog tamjana, mirhe

- 30 g kardamona, vrtnog papra

- 1 kavene žličice esencije ružičaste geranije

- 1,5 kg krupne soli

Na dno posude, široka otvora, stavite sloj suhih cvjetova, potom sloj druge smjese i ponavljajte tako dok posuda ne bude puna. Zatvorite je i pustite da stoji nekoliko tjedana. Nakon toga sve dobro pomiješajte i premjestite u manje posude za raspršivanje.

Napomena: moguće varijacije neograničene su. Možete dodavati začine, suhi limun, narančinu koru, razne smole, esencije, komadiće sandalovine, lovora ili cedrovine, kao i cvijeće po vašem izboru. Osim suhih latica, većina sastojaka je smrvljena, svedena na količinu graška ili je u prahu.

Pročitano 2120 puta

Ostali članci: zivot