Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 12:03

POTRAŽILI SMO ODGOVOR Je li doista doručak toliko važan

Napisao 

Mozgu je potrebna energija kako bi organizmu mogao dati informaciju za određeno djelovanje. Preskakanjem doručka ili uzimanjem nekvalitetnog sljedeći obrok bit će obilniji te konzumiran u kraćem vremenskom periodu, a time se izazivaju ne samo želučane tegobe, već i poremećaj u ostvarivanju zdrave navike. Također, ako se pojede jedan  doručak razina šećera u krvi ostat će stabilna tijekom cijelog dana.

 

Znanstveni dokazi idu u prilog konstataciji da postoji razlika između doručka bogatog proteinima i ugljikohidratima. Proteini potiču sitost i imaju važnu ulogu u očuvanju tjelesne mase dok će ugljikohidrati brže zasititi ali i brže ćemo poželjeti novi obrok i time u konačnici više pojesti.

Svjesni smo današnjeg užurbanog stila života i kako je vrlo malo ljudi koji ne preskaču doručak i imaju redovite i češće obroke. Prehrana je vrlo važna ne samo u održavanju tjelesne mase već i u održavanju cijelog psihofizičkog stanja. Jednim obrokom dnevno znatno više opteretimo organizam, a pogotovo jetru. Također, čovjek tada mora nadoknaditi potrošene kalorije, a kad je pregladnio veći dio dana nema osjećaja koliko je hrane dovoljno unijeti u organizam. 

Upravo iz tog razloga sve češća je i pojava težih probavnih tegoba kao što je sindrom iritabilnog crijeva, a sve se dodatno pospješuje ako se ne krećete dovoljno. Recept zdravog života doista jesu uravnotežena prehrana I svakodnevno kretanje.

Izvor: jutarnji

Pročitano 1892 puta

Ostali članci: zivot