Ponedjeljak, 14 Srpanj 2014 14:36

Opasne, otrovne namirnice

Napisao 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je prije dvije godine popis prehrambenih namirnica nad kojima treba provesti strožu kontrolu zbog više razine zagađenja po zdravlje opasnim tvarima.

Na popisu je 40-ak namirnica, a među njima su mnoge koje redovno unosimo u organizam. Primjerice rajčice, jagode, grah i razni začini. Sve su stavke s popisa uvozna roba, te se još jednom ističe važnost provjeravanja deklaracija prilikom kupovine hrane. Na takve namirnice treba i dalje paziti jer se u njihovoj kontroli ništa nije promijenilo. Posebno pazite na tako zvanu "zdravu hranu", začine, čajeve i "prirodne" lijekove koji se uvoze s Istoka.

- Takvim načinom upozoravanja na određenu hranu nastaje obveza inspekcijskih organa koji moraju izuzeti hranu pri uvozu u Hrvatsku. Aflatoksini ili kao šira grupa mikotoksini metaboliti su plijesni, otrovi koje neke vrste plijesni (više od 300 vrsta) stvaraju da bi zaštitile svoje stanište. Nažalost, aflatoksini su izuzetno toksični za ljude i životinje. Na spomenutom popisu navode se lješnjaci, kikiriki i proizvodi na kojima aflatoksini nastaju tijekom sušenja. Aluminiji, jedan od također često spominjanih štetnih spojeva, metal koji može doći iz različitih izvora, okoliša, sirovine... na popisu je jer je izrazito toksičan i djeluje na živčani sustav uzrokujući bolest sličnu Alzheimerovoj - rekao je za Marijan Katalenić iz analitičkog laboratorija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Večernji list.

Među najotrovnijim tvarima s popisa su pesticidi, teški metali, olovo i kadmij, spojevi koji polako truju ljude, kao i salmonela u začinskom bilju koja je posljedica nehigijenskih uvjeta sušenja ili upotrebe otpadnog materijala poput životinjskog ili ljudskog izmeta za gnojenje. Puno namirnica, a osobito mljevena čili paprika i njeni ekstrakti, koriste bojila sudan koja im daju crvena boja.

Ministarstvo poljoprivrede nije se pobrinulo za sastavljanje popisa, već je on primljen od Europske unije. Provjerite ga i vi, i sjetite se: Pri kupovini uvoznih namirnica, pa čak i onih za koje niste potpuno sigurni da su domaće, čitajte deklaracije.

Lješnjaci iz Azerbajdžana;

Kikiriki iz Brazila, Indije, Gane i Južnoafričke Republike;

Suha tjestenina (rezanci) iz Kine;

Svježi pomelo iz Kine;

Zeleni i crni čaj iz Kine;

Grah iz Dominikanske Republike i Tajlanda;

Gorka dinja iz Dominikanske Republike;

Paprike (slatke i ostale, cijele, mrvljene ili drobljene) iz Indije, Perua, Dominikanske Republike, Egipta i Tajlanda;

Patlidžani iz Dominikanske Republike;

Naranče iz Egipta;

Breskve iz Egipta;

Šipak iz Egipta;

Jagode iz Egipta;

Kari iz Indije;

Proizvodi s čilijem iz Indije;

Macis (cvijet muškata) iz Indije;

Đumbir iz Indije;

Kurkuma iz Indije;

Okra (bamija) iz Indije;

Sjemenke lubenice iz Nigerije;

Listovi korijandra iz Tajlanda;

Bosiljak iz Tajlanda;

Menta iz Tajlanda;

Rajčica iz Turske;

Suho grožđe iz Uzbekistana;

Kupus, cvjetača, korabica i kelj iz Tajlanda.

Pročitano 2642 puta

Ostali članci: zivot