Četvrtak, 15 Siječanj 2015 14:18

Ne možete bez balzama za usne? Pročitajte zašto, i skinite recept za svoj

Napisao 

Bioblogerica Irina Zafranović kaže kako su tvari koje su glavni razlog ‘ovisnosti’ o neprestanom mazanju usana raznim balzamima silikoni i naftni derivati* koji su gotovo uvijek u sastavu konvencionalnih balzama za usne (tzv. petrolatum i paraffin). Objasnila je da takvi balzami stvaraju zaštitni sloj, odnosno fizičku barijeru ili tanki ‘film’ na koži usana koji ‘štiti’ izvana no zapravo isušuje usne i nema nikakva njegujuća i hidratizirajuća svojstva. Irina je navela i sintetičke boje i mirise kao dodatni faktor iritacije kod konvencionalnih balzama za usne.

 

Prirodni balzam za usne

Iako se ovisnost o balzamu za usne čini banalna, vrlo je se teško osloboditi, a jedan od načina je da odabereš balzam za usne koji ti neće isušivati usne, nego ih njegovati i štititi. Najbolje bi bilo da napraviš svoj balzam, a donosimo ti i recept. S kombinacijama eteričnih ulja možeš eksperimentirati, npr. ljeti dodati i kap paprene metvice jer ugodno hladi usne.

Sastojci:

  • 5 grama ekstra djevičanskog kokosova ulja
  • 15 grama kakaovog maslaca
  • 10 kapi baznog ulja crnog kima ili badema
  • organsko eterično ulje mandarine
  • organsko eterično ulje naranče
  • organsko eterično ulje vanilije

Priprema:

U parnoj kupelji otopi kokosovo ulje i kakao maslac. Nakapaj eterična ulja čiji ukupni broj kapi ne smije prelaziti 6. Primjerice, pomiješaj po 2 kapi eteričnog ulja mandarine, naranče i vanilije. Dobro izmiješaj, istresi u čistu posudicu ili gotovu tubicu za balzame, ohladi u hladnjaku i maži usne da bi ih zaštitila od upala i herpesa.

*Silikoni i naftni derivati u balzamima stvaraju zaštitni sloj, ali ne njeguju

Mažeš usne balzamom više od 20 puta dnevno i osjećaš da su ti usnice jako suhe bez njega? Neki odsastojaka u balzamima za usne izazivaju ‘ovisnost‘ pa doznaj koji su to sastojci i izbjegni ih pri kupnji balzama.

Balzam za usne osnovni je dio njege skoro svake žene, a poznat je mit da što više mažemo usne balzamom, one su još suše i moramo ih ponovno mazati. Sastojci koji se najčešće navode kao oni koji izazivaju ovisnost su phenol, salicylic acid, fenol i kamfor.

Preuzeto sa: Zdrava krava

Pročitano 1431 puta

Ostali članci: zivot