Ponedjeljak, 13 Svibanj 2013 05:00

Naučite: Kako biti sretan

Napisao 

Istraživanja pokazuju da možemo postati opušteniji i sretniji ako se osjećamo sposobnima pokazati kakvi smo u vlastitoj okolini. Kako to postići? Svakoga dana učinite nešto da bi vaša okolina bila ljepša.

Vizualizacija
Udobno sjednite, zatvorite oči, ujednačite disanje i opustite se. Budite svjesni energije što okružuje vaše tijelo. Zamislite aureolu svjetlosti koja obavija cijelo vaše tijelo, slijedi njegove obrise od tjemena niz jednu stranu i zatim se uz drugu stranu vraća do vaše glave. U mislima slijedite taj obris zamišljajući neprekinutu crtu svjetlosti što obavija vaše tijelo.
Ako postanete svjesni bilo koje slabe točke dok to činite, svjesno ojačajte svoju auru na tim mjestima. Nakon toga pošaljite bijeli snop pročišćavajućeg svjetla duž obrisa vaše aure. Zamislite da je to svjetlo usisivač koji usisava svaku prljavštinu i negativnost. Kad vaša aura bude izgledala sjajno i čisto, otvorite oči. Sa svojom svježe očišćenom aurom, osjećat ćete se na vrhu svijeta. Redovito čistite svoju auru i održavajte pozitivnu energiju.

 

Svjedok
Ova metoda je istodobno praktična i uzbudljiva. Možete je primijeniti bilo gdje i za sebe stvoriti čudesan doživljaj. Zove se "samosjećanje" i uvodi pojam "svjedoka". Koliko "vas" postoji u vama? Danas sam do ručka već bila: sretna/gladna/ljutita/zamišljena/ozbiljna / razdražena / umorna / energična / duhovita.
Koliko puta ste se vi danas promijenili? Tijekom dana igramo mnoge uloge, a "vi" se mijenjate u svakom trenutku. Često se možemo opustiti ako smanjimo moć što je pridajemo tim prolaznim stanjima. Katkad jedan dio vas učini nešto za što svi ostali vaši dijelovi moraju plaćati, možda do kraja života. U nama ima mnogo "ja", a svi su skloni ocjenjivanju i osuđivanju. Možete li se sjetiti nečega što si ne možete oprostiti?
Kad primijenite tehniku samosjećanja, preuzimate ulogu svjedoka dok obavljate svakodnevne poslove. Svjedok promatra sve što činite, ali ni na koji način ne osuđuje vaše postupke. Na primjer, možete pojesti kalorični kolač, a zatim se ljutiti na sebe što ste ga pojeli. Međutim, svjedok će nepristrano zabilježiti:
1. Jede kalorični kolač.
2. Ljuti se na sebe jer je pojela kalorični kolač.

Ako vam se čini teškim na taj način promatrati sebe, samo zamislite da stojite izvan svoga tijela i gledate se (ne trošite vrijeme na analiziranje ove metode, jednostavno je primijenite). Vjerojatno ćete se u početku na to sjetiti samo kad ste smireni i ne sudjelujete u događajima - lako je zaboraviti kad vas obuzmu emocije.
Razvijajte svog svjedoka i doživjet ćete nešto posve različito od dosadašnjih iskustava. Smireno samopromatranje uklanja ljutitu samokritiku, a obični događaji dobivaju drukčiju dimenziju. Uvježbavanje svjedoka, zaboravljanje na to i zatim ponovno primjenjivanje tehnike može biti vrlo zabavno. To je posve osobna stvar, a dodaje začin najobičnijim svakodnevnim poslovima. Povedite svog svjedoka u supermarket i doživjet ćete ludo neobičnu kupovinu!

 

happiness

 

Popis uspjeha
Kada je naše samopouzdanje na niskoj razini, teško je voljeti bilo što na sebi. Ako smo uhvaćeni u negativnu spiralu poput:
antipatije prema sebi - osjećaja nemoći - nesposobnosti odlučivanja - nemogućnosti djelovanja - antipatije prema sebi..., postoji način prekidanja začaranoga kruga.
Ljudi koji dolaze na savjetodavnu terapiju često govore kako sami sebe mrze. Ako ih zamolim da mi pričaju o bilo kakvim pozitivnim iskustvima iz svog života, vrlo im je teško početi. Jedan način izvlačenja iz takvog negativnog kruga je razmišljanje o onome što smo u prošlosti dobro činili. Možda stvari sada baš ne izgledaju naročito dobro, ali što smo dosad postigli u životu? Kažem ljudima neka naprave "popis uspjeha".
To je popis svega u čemu ste uspješni, ili u čemu ste postigli uspjeh, ili ste uspješno napravili u nekom razdoblju svog života. Uključite sva područja svog života: odnose s drugim ljudima, posao, dokolicu. Zapišite sve što vam nešto znači, iako možda drugima ne znači ništa. Vaš će popis možda u početku biti malen, ali što više razmišljate o tome, sjetit ćete se sve više svojih postignuća.
Zar ste zaboravili kad ste bili prvi u utrci s vrećama? Sjećate li ste kako ste naučili voziti bicikl? Sigurno se sjećate kako je bilo kad ste rodili dijete! Što je s vašim prvim zaposlenjem? Izlazak s prvim momkom. Početak školovanja. Polaganje vozačkog ispita. Vratite se što je moguće više u prošlost. Neka to bude zabavno; uzmite doista veliki papir i stalno dopunjavajte popis. Sjećanja na uspjehe promijenit će vaše raspoloženje.

 

Boje
Svi reagiramo na boje, a znanstvenici su otkrili da svaka boja šalje jedinstvenu poruku u mozak, što na različite načine djeluje na naše raspoloženje. Proučite donji popis i razmislite kako vaša odjeća i okolina mogu pojačati određena raspoloženja.
Crvena: Predstavlja tijelo i fizički je stimulativna.
Nosite je radi energije. Crveno može potaknuti druge na oštriju reakciju (zato pazite).
Žuta: Odnosi se na vaš ego i na vaše emocije.
Dobra je za jačanje optimizma i kreativnog pouzdanja.
Narančasta: Odnosi se na seks. Narančasto pojačava toplinu, fizičko zadovoljstvo i sigurnost. Nosite je ako želite poboljšati svoj ljubavni život.
Zelena: Predstavlja prirodno zacjeljivanje i
ravnotežu. Nosite zeleno kako biste obnovili svoju energiju i nadahnuli sklad u drugima.
Ružičasta: Povezuje se s našim ženstvenim osobinama njegovateljice. Nosite je kako biste privukli malo nježne ljubavi i pažnje.
Plava: Odgovara našoj intelektualnoj strani,
logična je, spokojna i umirujuća. Dobra je za trenutke u kojima želite djelovati
smireno ili kad želite o nečemu ozbiljno razmisliti.
Grimizna: Simbolizira duhovnu svijest. Dobra je za trenutke u kojima se okrećete prema sebi i razmišljate o višim stvarima.

Svjesno iskoristite boju u svojoj okolini i kad birate odjeću kako biste iz sebe izvukli ono najbolje.

Pročitano 2601 puta

Ostali članci: zivot