Subota, 01 Lipanj 2013 00:00

Kako dobiti čir na želucu!

Napisao 

U vrijeme blagdana mnogi ljudi imaju problema sa želucem zbog previše jela i pića. No ako se problemi sa želucem češće ponavljaju, to je možda veći zdravstveni problem nego što mislite. Ponekad se radi o kroničnom gastritisu koji može dovesti i do teške komplikacije – čira želucu!

Pomoću ovog testa možete utvrditi kakve su šanse da dobijete čir na želucu, jer to najčešće ovisi o vašem živčanom sustavu. Pročitajte ova tri primjera i odredite kojem tipu pripadate:

1. Vi ste uravnotežen čovjek. Nikakvi potresi i neugodni događaji ne izbacuju vas iz kolosijeka. Mirno rješavate sve probleme, niste skloni depresiji ni pretjeranoj radosti. Mirnoća, umirujuće djelovanje i trijezna ocjena događaja su vaše glavne karakteristike. Teško podliježete stresovima, obično ste dobro raspoloženi. Rijetko bolujete. Ne muči vas ni iznenadno lupanje srca, ni vrtoglavica, ni poremećaj probave.

2. Lako pocrvenite, jako se znojite, lako zaplačete. Stanje opće slabosti vama je dobro poznato. Kada se umarate zjenice vam se sužavaju; po danu vam se spava, a po noći vas muči nesanica. Muči vas niski tlak, imate usporen puls, često mokrite i imate česte proljeve.

3. Oči vam se sjaje, koža vam je bijela a obrazi rumeni. Puni ste energije. Teško možete duže biti na istom mjestu. Prije odgovornog posla hvata vas drhtavica od uzbuđenja. Imate divlju potrebu za aktivnošću, groznicu, osjećaj suhoće u ustima, grč koji vam zaustavlja disanje, ruke i noge su vam hladne, lako se uzbuđujete, malo spavate. Muči vas visok arterijski tlak i lupanje srca koji nisu povezani s fizičkim opterećenjem, česti zatvori, smanjen tek.

Objašnjenje:

1. Ako vaše ponašanje i karakter odgovaraju ovom opisu, vi imate najstabilniji živčani sustav i teško je da ćete bolovati od čira želuca. Želučana kiselina kod vas je normalna.

2. Želučana kiselina vam je povećana i spadate u najopasniju, najrizičniju grupu kad je u pitanju nastanak čira na želucu.

3. Vi ste «živac», ali kiselost u želucu vam može biti smanjena čak do potpunog pomanjkanja kiseline. Gastritis je vaša sudbina. No bez kiseline barem nema čira na želucu. Ako se on ipak pojavi, to će onda bit u gornjem dijelu želuca.  

 


 

 Kako piti mineralnu vodu?

Iako mineralna voda pomaže kod gastritisa, ne smijete ju piti napamet. Prvo pođite liječniku koji će utvrditi kakva vam je kiselina u želucu, a nakon toga pijte mineralnu vodu prema njegovim savjetima.

Kod gastritisa sa smanjenim izlučivanjem želučane kiseline treba piti kiselu mineralnu vodu tri puta na dan po jednu čašu. Ako se voda pije kratko vrijeme prije jela dolazi do značajnog povećanja izlučivanja želučanog soka i povećanja njegove kiselosti. Do toga dolazi refleksno. Mineralnu vodu bolje je piti toplu.

Ako imate gastritis s normalnom ili povećanom kiselinom, mineralnu vodu bolje je piti 1,5 do 2 sata prije jela, tri puta na dan po jednu čašu. Kroz to vrijeme tekućina će napustiti želudac i prijeći u dvanaestpalačno crijevo pa će se izlučivanje solne kiseline usporiti. Mineralnu vodu treba piti prilično toplu.

Mineralne vode imaju različitu koncentraciju minerala, to jest soli. Organizam lakše prihvaća vodu s malom koncentracijom minerala, a teže vodu s jakom koncentracijom minerala, pa zato ona dobro djeluje na probavu. Dakle, takvu vodu dobro je piti kod zatvora, a ako ste skloni debljanju.

No kod gastritisa s povišenom kiselinom bolje je ne piti vodu s visokom koncentracijom minerala, jer ona može djelovati na želudac razdražujuće. Zato prije kupovine pažljivo pročitajte što je napisano na naljepnici mineralne vode i koristite samo onu koju vam preporuče liječnici ili stručnjaci za prehranu. Jer krivo odabrana mineralna voda može vam štetiti.

 

 

 

 

 

 

Pročitano 13548 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)

Ostali članci: zivot