Četvrtak, 26 Prosinac 2013 16:27

Juha za gladovanje

Napisao 

U terapijskom gladovanju koje se provodi pod nadzorom liječnika u specijaliziranim klinikama u svijetu, često se koristi i ova juha od povrća. Pacijenti dobivaju ujutro prvu veliku čašu juhe od povrća, te jednu prije odlaska na spavanje. Ona pročišćava organizam a istovremeno ga opskrbljuje velikim količinama vitamina, te naročito minerala koji su važni za uspostavljanje kemijske ravnoteže u tkivima za vrijeme gladovanja.

U ovoj juhi ima mnogo kalija. Zbog toga je mnogi nazivaju i «kalijevom juhom». Kalij ima posebnu važnost pri liječenju reumatskih bolesti i artritisa. Evo kako sami možete napraviti ovu zdravu juhu koju možete jesti i bez da se podvrgnete tretmanu gladovanjem.

Pripremite:

2 veća krumpira, neoljuštena, izrezana u srednje kocke
225 g (1 šalica) mrkve, usitnjene ili narezane na kriške
225 g (1 šalica) cikle, usitnjene ili narezane na kriške
225 g (1 šalica) celera, zajedno s lišćem, izrezanog u kocke srednje veličine
225 g (1 šalica) bilo kojeg povrća: lišće repe, bijela repa i lišće bijele repe, peršin, kupus, ili od svega pomalo

Ako nemožete nabaviti sve ove namirnice, napravite juhu samo od krumpira, repe, mrkve i celera u približnom omjeru 50 posto krumpira, 20 posto mrkve, 15 posto repe i 15 posto celera.
Upotrebljavajte posudu od čelika koja ne rđa, od emajla ili od gline. U posudu nalijte litru ili pola litre vode, narežite povrće na tanke kriške neposredno u vodi kako bi se spriječila oksidacija. Ne gulite krumpir, repu ili mrkvu, samo ih dobro očetkajte. Posudu poklopite i pri umjerenoj temperaturi kuhajte juhu najmanje pola sata. Neka potom odstoji još pola sata. Procijedite je, zagrijte je da postane topla i poslužite.

Excelsior

Excelzior je kombinacija juhe od povrća i nekih dodataka, prikladna osobito za bolesnike s tegobama u želucu i crijevima, te s opstipacijom. Sjemenke lana djeluju jako ljekovito na opnu želuca i crijeva, a k tome su i prorodan blagi laksativ. Ova se juha uzima u terapiji gladovanjem, ali možete je pripremiti i uz ostale obroke.

Pripremite:

250 ml (1 šalica) juhe od povrća
2 g (1 jušna žlica) cjelovitih lanenih sjemenki
2 g (1 jušna žlica) sirovih pšeničnih posija

Namačite lanene sjemenke i pšenične posije u juhu od povrća preko noći. Ujutro, sve dobro promiješavši, ugrijte i pijte zajedno sa sjemenkama. Ne žvačite lanene sjemenke, progutajte ih. Bolje bi, zapravo, bilo ne piti Exscelzior, već ga polako jesti žlicom, ali bez žvakanja, da bi se slinu potaklo na prirodno lučenje.

Pročitano 3465 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)

Ostali članci: zivot