Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 14:25

Evo kako ćete produljiti rok trajanja namirnicama, jesti zdravije, i još uštedjeti

Napisao 

 

Samo jednim pametnim trikom smanjite trošak kupovine hrane, riješite se osjećaja krivnje radi bacanja namirnica i osigurajte si uvijek dovoljno željenog voća i povrća za svoje nepce.

 

Bobičasto voće

Prije spremanja u hladnjak, jagode, maline i drugo bobičasto voće operite mješavinom octa i vode (1:3). To će ih dezinficirati i zaštiti od plijesni i do nekoliko tjedana. Isperite vodom i dobro osušite.

Limun

Treba li vam samo malo soka iz limuna, nemojte ga sjeći na pola već probušite limun vilicom i iscijedite koliko vam je potrebno soka. Na taj način spriječit ćete isušivanje ‘nepotrebne’ polovice limuna.

Jabuke

Ostatke jabuka ne morate baciti iako će nakon samo nekoliko minuta posmeđiti. Potopite ih u zdjelu s hladnom slanom vodom kako bi se spriječila oksidacija (ali ne više od pola žličice soli po litri vode). Nakon pet minuta, izvadite ih, dobro osušite i spremite ih u hladnjak u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi.

Svježa salata

Listove salate stavite u staklenu zdjelu, prekrijte papirnatim ručnikom i plastičnom folijom. Papirnati ručnik upija vlagu koja je kriva za truljenje salate, a folija dovod zraka. Kad papir upije vlagu, zamijenite ga novim. Također, možete salatu posipati s malo soli koja će dodatno upijati vlagu.

Mrkva

Kupujete li cijelu mrkvu s lišćem, prije spremanja u hladnjak odrežite lišće jer ono i korijen izvlače nutrijente iz mrkve. Mrkva voli vodu, pa je tada stavite u posudu s vodom i prekrijte plastičnom folijom.

Luk

Zamotajte ga u najlonsku čarapu. Zvuči čudno, ali mrežasti materijal omogućava povrću dovoljno zraka što mu daje svježinu. Svakako koristite novi par najlonki.

Krumpir

Držite ih s jabukama. Jabuke proizvode plin etilen koji ih može održavati svježima i do osam tjedana. recite zbogom klijanju i recite zdravo svježem krumpiru.

 
 
Preuzeto s: dnevno.hr
Pročitano 1313 puta

Ostali članci: zivot