Četvrtak, 26 Ožujak 2015 08:11

7 boraca protiv raka debelog crijeva: Kurkuma, rajčica, grah

Napisao 

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u crijevima koji se povezuju s razvojem tumora, dok B vitamin popravlja abnormalan DNK u probavnom traktu

 

Moderan način života i loša prehrana povećavaju rizik od raka debelog crijeva koji je u Hrvatskoj drugi po redu uzrok smrtnosti od malignih bolesti. Studija na 77.000 ljudi potvrdila je da vegetarijanci imaju 20 posto manji rizik od ove vrste karcinoma, dok je rizik kod vegetarijanaca koji konzumiraju i ribu manji za 43 posto. Pravilnom prehranom koja uključuje losos, grah i maslinovo ulje, a ne podrazumijeva mesne prerađevine i šećer može se smanjiti rizik od ove vrste karcinoma. 

 

Riba

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su tuna i losos smanjuju upalne procese u crijevima koji se povezuju s razvojem tumora. Preporučuje se ribu jesti dva do tri puta na tjedan, savjetuju liječnici. 

 

Zobene pahuljice

Zob je bogata vlaknima koje pomažu da hrana prođe kroz probavni trakt, a da se ne zadržava. Što se toksini koje zajedno s hranom unosite u organizam dulje zadržavaju u probavnom traktu, to je veći rizik da će oštetiti DNK i izazivati razvoj raka, tvrde onkolozi. 

Maslinovo ulje

Njegove su dobrobiti već nadaleko poznate, a blagotvorno djeluje i na probavni sustav. Maslinovo ulje baš kao ribe obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese, a samim time i rizik od raka debelog crijeva. Ulje se preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu, piše Women's Health.  

Grah

Ova je vrsta namirnice bogata folatima, B vitaminima koji popravljaju abnormalan DNK u probavnom traktu. Osim toga obiluje vlaknima koja sprječavaju zadržavanje hrane u probavnom sustavu. 

 

Kurkuma

Ona stimulira proizvodnju žuči što poboljšava probavu i smanjuje plinove te osjećaj nadutosti. Kurkuma sprječava razvoj novih tumornih stanica i uništava već postojeće. Njezini aktivni sastojci čuvaju tijelo od tumora izazvanih radijacijom i štite od karcinom debelog crijeva. 

Kuhane rajčice

Likopen, tvar koja rajčici daje crvenu boju, sprečava stanice raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po tijelu. Biološki je najaktivniji u kuhanim rajčicama. 

 

Voće i povrće

I voće i povrće obiluje vlaknima i hranjivim sastojcima koji smanjuju upalne procese, a samim time i rizik od raka debelog crijeva. Preporučuje se u dnevni meni uvrstiti šest do osam porcija voća i povrća. 

[24sata]

Pročitano 2011 puta

Ostali članci: zivot