Ponedjeljak, 23 Veljača 2015 13:33

Zanimljivosti - rak i vitamini, narcisoidnost, čokolada i srce

Napisao 

 

 

Rak i vitamini

 

Osobe koje uzimaju vitamin A1 (retinol) imaju manji rizik obolijevanja od melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, objavili su američki znanstvenici. No oni upozoravaju kako pri uzimanju vitamina ne treba pretjerivati jer je prevelika količina vitamina A povezan s pojavom opasnih popratnih učinaka.

 

U istraživanju je sudjelovalo 70.000 ispitanika, a kod njih je uzimanje dodatnog vitamina A1 (retinola) bilo povezano sa 40 % manjim rizikom za pojavu melanoma. Zaštitni učinak vitamina A1 je bio izraženiji kod žena. A1 je prisutan u namirnicama kao što su jaja, mlijeko i jetra. Prema postojećim preporukama u SAD-u, odrasle osobe bi dnevno trebale uzimati između 700 i 900 mikrograma vitamina A.

 


 

 

Narcisoidnost

 

Prekomjerna potreba za divljenjem prema samom sebi, uvjerenje u vlastitu posebnost te nedostatak empatije i agresivnost - jednom riječju narcisoidnost - može biti vrlo pogubna za muškarce, pokazuju najnovija istraživanja. Naime, narcisoidni muškarci imaju povišenu razinu kortizola, što povećava šanse za visoki krvni tlak i srčane smetnje, uključujući i srčani udar.

 

Kod žena to nije slučaj, tvrde znanstvenici koji pretpostavljaju da je narcosidnost kod muškaraca u porastu zbog činjenice da su zbog uspješnosti žena sve više izloženi pritisku da ispune tradicionalnu ulogu "jačeg spola", zbog čega pribjegavaju "napuhavanju ega".

 


 

 

Čokolada i srce

Tamna čokolada može koristiti srcu jer snižava krvni tlak, pokazuje nedavno obavljeno britansko istraživanje. Kod mnogih bolesnika uzimanjem umjerenih količina tamne čokolade postignuta su i određena poboljšanja u funkciji krvnih žila i smanjenje razine inzulina.

No stručnjaci upozoravaju da iz ovog istraživanja još uvijek ne proizlazi zaključak da bi trebali jesti velike količine tamne čokolade jer ona utječe na težinu i druge procese u organizmu. Vjeruje se da pozitivne učinke tamnoj čokoladi daje sastojak zvan flavonoid.

 

 

Pročitano 744 puta

Ostali članci: zanimljivosti