Petak, 21 Prosinac 2012 09:13

Sagorijevanje na poslu

Napisao 

Istovremeni i dugotrajni utjecaj raznih pritisaka na poslu može kod nekih ljudi izazvati „sindrom izgaranja na poslu" – engleski i stručno rečeno „sindrom burnout". Posebno je opasno kad se takav sidrom javlja istovremeno s drugim strahovima i depresijom.

Kako se takav sindrom očituje? Stres i pritisci mijenjaju psihološko ili fiziološko stanje čovjeka tako jako da on više ne funkcionira normalno. Obično je to posljedica neodgovarajućih zahtjeva radne okoline, koji su u neskladu s mogućnostima zaposlenih. Mnogi još uvijek misle da su to problemi razmaženih osoba i slabića, no stres na poslu doista stvara pretpostavke za moždani i srčani udar, uništava mentalno zdravlje i skraćuje život.
To nije pomodna izmišljotina neko znanstvena činjenica zato jer je prije desetak godina Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila stres na radnom mjestu jednom od svjetskih epidemija!
Kako se može prepoznati stupanj pritiska na poslu i koje su njegove faze? Kao i kod drugih bolesti, stručnjaci prema ponašanju neke osobe i simptomima kojih ta osoba možda nije svjesna mogu zaključiti je li netko ugrožen ili ne. Ovo su četiri uobičajena razdoblja prije krize:
- Razdoblje „medenog mjeseca"
Posao vas veseli, ispunjeni ste entuzijazmom, osjećate se ispunjeno, nijedan zadatak vam nije pretežak.
- Realnost
Uočavate da ipak nije sve tako savršeno, šef vam postavlja sve više i sve teže zadatke. Vi se sve više trudite, radite napornije, razočarenje i frustracija postaju svakodnevica. Započinju ogovaranja i podmetanja na radnom mjestu, kući dolazite sve kasnije, a prekovremeni sati se ne plaćaju. Shvaćate da vas posao ne zadovoljava ni socijalno ni financijski.
- Razdoblje razočaranja
Upali ste u zatvoreni krug - postajete umorni i nervozni, naglo mršavite ili se debljate te imate problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa. Otvoreno počinjete biti kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećate se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice, često ste bolesni.
- Razdoblje alarma
Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećate se nesposobnima da napravite bilo kakve promjene u svom životu. Ova faza je ozbiljna i ako ne potražite pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Život vam se sada čini poprilično besmislenim i osjećate konstantni očaj. Prepoznajete li sebe?

Što napraviti da ne dođe do krize? Iako i sami to možete zaključiti ali ne želite ili ne možete priznati, možda je najbolje razgovarati sa stručnjakom. Netko sa strane lakše će uočiti četiri faze koje prate suočavanje s ovim problemom. To su:
- Prepoznati sindrom burnout (sindrom izgaranja na poslu): prepoznati „okidače" stresa (stresore) u radnom okruženju, ispitati njihovu povezanost sa sindromom izgaranja, ispitati udruženost stresora na posu sa simptomima anksioznosti i depresije.
- Pronaći način kako se nositi sa sindromom burnout
- Ako je moguće - izbjeći nastanak sindroma burnout
- Oporavak od sindroma burnout

Možete li sami nešto napraviti da ne izgorite na poslu? Ovo su savjeti koje ste možda već čuli, no oni dosita pomažu. Naravno, ako ste svega svjeani a ne možete si sami pomoći, najbolje je tražiti pomoć od stručne osobe, liječnika ili psihologa koji će vam vjerovati i neće vas proglasiti umišljenim bolesnikom.
Da ne izgorite na poslu, za početak pokušajte s ovim:
- budite usredotočeni - koncentrirajte se na rad, argumentirajte svoje mišljenje i dokažite da ste u pravu,
- naučite reći "NE", radite na jačanju samosvijesti,
- ako ne možete promijeniti posao, barem promijenite stav - naučite postaviti granice i držite ih se,
- izbjegavajte poslove u kojima uvijek morate sebe davati drugima, osim ako niste dobri u primanju od drugih,
- ne dopustite da vam posao zavlada životom - prekovremeni rad negativno će utjecati na vašu sposobnost da taj posao radite duže razdoblje,
- pronađite jedno ili dvoje kolega s kojima možete razgovarati i podijeliti svoje poteškoće,
- planirajte i organizirajte svaki dan i sve što ćete raditi. Nemojte mijenjati raspored, iako je to dosadno, „kolotečina" vas može umiriti.

Pročitano 2022 puta

Ostali članci: zanimljivosti