Petak, 03 Travanj 2015 07:49

Zvonko otkrio svoj glas - Terapija glazbom

Napisao 

Priča o „Školi za otkrivanje glasa“ i profesoru Baldu Mikuliću više nije nepoznata hrvatskoj javnosti. Pročitajte kako je poznati kazališni i televizijski glumac na satovima pjevanja kod profesora Balda Mikulića otkrio svoj glas.

 

Simpatični terapeut i učitelj pjevanja Baldo Mikulić u proteklih je deset godina stotine ljudi potaknuo da traže svoj glas, a s njime i potencijale skrivene negdje u dubinama njihove podsvijesti.

On u srcima vješto budi radost pjevanja i života, ohrabruje svoje pjevače da nastave s radom na sebi, pomaže im da vrate izgubljeno samopouzdanje ili da se još smjelije suoče sa životom.

Bilo da je riječ o anksioznosti, mucanju, astmi ili pak „običnom“ strahu od javnog nastupa, sve se to pjevanjem po metodi „Škole za otkrivanje glasa“ može uspješno riješiti ili barem ublažiti.

Pritom ne izostaju ni oni već dobro poznati i znanstveno dokazani učinci pjevanja na zdravlje: imunološki sustav se osnažuje, povećava se kapacitet pluća, poboljšava se raspoloženje, smanjuje stres, a neke su ankete utvrdile i društvenu te duhovnu korist pjevanja.

Svi imaju sluh

Kod Balda najčešće dolaze oni koji su sigurni da ne znaju pjevati jer nemaju sluha. „To je glupost“ reći će prof. Mikulić i odmahnuti rukom na svaku sličnu izjavu „Tko može normalno govoriti, mora imati sluha jer u protivnom ni govor ne bi bio moguć. Dakle, tko može govoriti, sasvim sigurno može naučiti i pjevati.“

I tu staje priča o „nemanju sluha“ jer protiv ovog argumenta se ništa ne može reći. Da, možda nemate talent opernog pjevača, ali sigurno možete izvježbati korektno pjevanje.

Zamislite kako biste se tek osjećali kad biste bili u braku s poznatom opernom pjevačicom, a da vam čitav život nježno daju do znanja da vaše pjevanje možda baš i nije najbolje kvalitete, pa da bi bilo najbolje da ne puštate svoj glas ako baš ne morate?

Sopranistica

Vjerovali ili ne, upravo tu počinje priča o našem glumcu Zvonimiru (Zvonku) Novoselu kojeg će se pripadnice ljepšeg spola odmah sjetiti po ulogama iz domaćih sapunica i filmova ili obasjanog reflektorima na kazališnim pozornicama.

Njegove neukrotive kovrdže i neodoljiv osmijeh osvojili su mnoga srca, dok njegovo već godinama kuca za vlasnicu predivnog, kristalnog glasa, sopranisticu Martinu Zadro. Nije Zvonko nimalo ljubomoran na njezine glasovne sposobnosti, naprotiv.

Čak i u ovom našem razgovoru s posebnim je ponosom i ljubavlju govorio o supruzi i majci njihova 12-godišnjeg sina Lava, o njezinoj karijeri u kojoj joj je dao punu podršku prateći je na putovanjima te preuzimajući brigu za sina.

Doduše, to i nije bilo toliko teško jer je Lav od malih nogu zavolio glazbu, pa je tako već u dobi od dvije godine postao poznat u Salzburgu – maleni je dječak šest mjeseci slušao mamu s punom pažnjom dok je u čuvenom Landestheatreu oživljavala svojim glasom groficu iz Figarova pira.

Samo nemoj pjevati!

Priča s njihovih zajedničkih putovanja doista je mnogo i teško je odoljeti digresijama poput malo znane činjenice da je Martina ujedno i posljednja učenica slavne operne dive Anne Moffo, o čemu hrvatski mediji nisu napisali gotovo ni slova.

Ipak, ovoga puta riječ je o Zvonku i njegovom glasu koji je godinama svoju melodičnost izražavao samo kroz govor, najviše (ali još uvijek skromno) dolazeći do izražaja u recitiranju poezije. A Zvonko, kao i mnogi drugi „obični“ ljudi, bio je siguran da pjevačkog glasa - nema.

„Martina je proučavala razne tehnike, polazila mnoge radionice i tako smo na jednom našem putovanju čuli za Werbeck pjevanje. Razveselili smo se kad smo doznali da je tu metodu moguće naučiti u Hrvatskoj, pa smo se odmah javili Baldu – prisjeća se Zvonko – kad sam vidio kako radi s Martinom, odmah sam pomislio „to je moj čovjek!“

Ubrzo je Baldo nagovorio Zvonka da se i on okuša u vježbama i to je bilo to.

„Tražio me je da nešto otpjevam, a onda je viknuo mojoj ženi: „Martina, ma vidi ga! On piva!“ Baldo je predivan, prava je podrška svakome. To mogu pouzdano reći jer i ja vodim pedagoške radionice, znam koliko je važno ohrabriti svakoga.

Slično glumi

Za pjevanje je važno usuditi se, učiniti taj prvi korak jer smo puni predrasuda, nastanu blokade i onda je teško otvoriti se i smoći hrabrosti. A zapravo se samo treba opustiti, zavibrirati na istoj frekvenciji s prirodom i svemirom. Upravo to Baldo radi i to mi se sviđa“, kaže Zvonko koji već nekoliko godina dolazi na privatne satove pjevanja.

„Teško je opisati taj osjećaj kad vam stalno govore „Nemoj otvoriti usta, samo nemoj pjevati“, onda je sigurno velika promjena kad možete slobodno pustiti glas, prepustiti se... U tom smislu mi je pjevanje kod Balda pomoglo, dalo mi je svojevrstan mir i sigurnost.

S druge strane, pjevanje je kompatibilno s glumačkim radionicama Method Acting tehnike u Zagrebačkom glumačkom studiju, koje, zajedno s kolegom Zvonkom Zečevićem, vodim u prostorima Zagrebačkog kazališta mladih. Tako danas mnogi polaznici Baldovih seminara dolaze na moje radionice, a naši glumci odlaze na pjevanje, sve to pomaže da bolje izrazimo ono što nosimo u sebi“, zaključuje Zvonko.

Pročitano 1320 puta