Utorak, 12 Kolovoz 2014 10:42

Schüsslerove soli - biokemijska metoda iscjeljivanja

Napisao 

Dr. medicine W. H. Schüssler 1874. godine izdao je knjigu “Skraćena terapija“ u koji je predstavio novi način liječenja osnovan na znanstvenim kriterijima i nazvao ga je „biokemijski“ odnosno “Biokemija“.

 

Piše: Mr. Ljubica Kos Rosandić

Grčka riječ „Bios“ znači život, a kemija je grana prirodne znanosti koja proučava svojstva, izgradnju i razgradnju elemenata i spojeva. Biokemija je „kemija života“, nauka o izgradnji čitavog organskog svijeta, od kemijskih procesa u ljudskom organizmu, životinjskom svijetu i biljnom svijetu.
Biokemijska metoda iscjeljivanja bazira se na činjenici da živ organizam sadrži niz mineralnih spojeva koji se nalaze u ljudskom tijelu, u krvi u stanicama organa. Ti spojevi su različiti i nalaze se u različitim količinama i koncentracijama, ali u uravnoteženom odnosu. Oni su nezamjenjivi za tjelesnu građu i za odvijanje svih vitalnih funkcija u tijelu. Dr. Schüβler odredio je 12 posebno važnih mineralnih soli u tijelu. Poslije njegove smrti pronađeno je još 12 mineralnih soli koje nadopunjuju prethodne.
Svaka sol ima određeni utjecaj na funkcije tjelesnih organa. Zbog toga se zovu “biokemijski funkcionalni spojevi“. Nalaze se kao anorganski sastavni dio našeg organizma gdje su za pojedine funkcije tijela nezamjenjivi. Ako zbog bilo kojih utjecaja dođe u organizmu do smetnji u ravnoteži biokemijskih soli (premali dotok ili premalo izlučivanje iskorištenih) nastaje bolest. Dr. Schüsslerova metoda iscjeljivanja omogućava nadopuniti prirodni spoj koji nedostaje - anorgansku sol. Ovdje pročitajte gdje se nalaze soli i kako utječu na organizam.

Calcium fluoratum br.1
(Calciumfluorid) D12
Kalcij se nalazi ustanicama kože, u caklini zubi, u kostima i u svim elastičnim tkivima. Smetnje zbog nedostatka kalcija manifestiraju se kao: mlohavost elastičnog tkiva, ožiljci na koži (strije). Primjenjuje se kad pretjeranog stvaranja debele kože (stopala,pete), bolesti zubi, spuštenih organa, vena, hemeroida i pretjeranog stvaranja kamenca u arterijama. Calciumfluorid učvršćuje kosti.
Calcium phosphoricum br.2
(Calciumphosphat) D6
Nalazi se u svakoj stanici tijela a pogotovo u stanicama kostiju. Važan je u svim procesima izgradnje u tijelu. Nedostatak dovodi do smetnji u procesu izgradnje i obnove. Primjenjuje se kod bolesti zubi, kostiju (rahitis) a pogotovo kod prijeloma. U spoju s Natrium Chloratom (br.8) je posebno dobar za rekonvalescente (oporavak od bolesti).
Ferum phosphoricum br.3
(Željezniphosfat) D12
Željezo se nalazi u krvi, stanicama mišića, u resicama crijeva i u stjenkama crijeva. Kod udaha željezo preuzima kisik iz zraka i dovodi ga do svih stanica tijela. Ako nedostaje željezo, nastupa mlohavost mišića. Ferum phosphoricum je glavno sredstvo kod prvog stadija upale, kod svježih rana, uganuća, gnječenja i krvarenja.
Kalium chloratum br.4
(Kaliumchlorid) D6
Sastavni je dio skoro svih tjelesnih stanica i u vezi je s vezivnim tkivima. Glavni je spoj u drugom stadiju upale. Nalazi primjenu kod bijelo-sive naslage na jeziku, kod upale mandula, upale pluća i plućne ovojnice, mumsa, promuklosti, upale tetiva, oteklina zglobova i hripavca.
Kalium phosphoricum br.5
(Kaliumphosphat) D6
Nalazi se u stanicama mozga, živaca, mišićima, u krvi i u krvnoj i tjelesnoj tekućini. Nedostatak Kalium phosphoricuma smanjuje tjelesne, duševne i psihičke sposobnosti. To je prehrambena sol za neurasteniju, nesanicu, stanje iscrpljenosti, slabost srca, slabost mišića i osjećaj grčenja.
Kalium sulfuricum br.6
(Kaliumsulfat)D6
Nalazi se u stanicama kože, mišića a često zajedno sa željezom. Kod nedostatka kaliumsulfata javlja se ljuštenje stanica kože. Ovaj spoj je glavni za treći stupanj upale. Primjenjuje se kod upale sluznice sa žutim šlajmom: hunjavica, iscjedak iz uha... Pospješuje ljuštenje nakon ospica.
Magnesium phosphoricum br.7
(Magnesiumphosphat) D6
Nalazi se u mišićima, krvi, živcima, mozgu i kičmenoj moždini, u kostima i zubima. Njegov nedostatak izaziva grčeve svih vrsta kao grč srca, grč želuca, grč mjehura, grč u listu noge itd. Nakon grčeva javljaju se probadajući bolovi koji se sele. Posebno se primjenjuje kod želučanih, crijevnih, žučnih i bubrežnih grčeva.
Natrium chloratum br.8
(Natriumchloratum) D6
Natrijev klorid (kuhinjska sol) nalazi se u svim tjelesnim tekućinama. Regulira ugradnju i izlučivanje vode u svim stanicama tijela. Smetnje u regulaciji sadržaja vode u tijelu manifestiraju se kao osjećaj hladnoće uz kičmu, u rukama, u nogama i kroz podbuhlo lice. Takav poremećaj se javlja kod slabokrvnosti, kod suzenja očiju i slinjenja, kod vodenastog iscjetka iz nosa i vodenastih prišteva.
Natrium phosporicum br.9
(Natriumphosphat) D6
Sastavni je dio krvi, mišića, živaca, stanica mozga i tjelesnih tekućina. Veliki je značaj ove soli kod izmjene ugljične kiseline u krvi, u plućima, kod otapanja mokraćne kiseline u krvi (giht), taloženja masnih kiselina nakon masnog obroka i kod pretjeranog stvaranja mliječne kiseline(bolovi u mišićima kod fizičkih aktivnosti). Posebno se preporučuje kod reume, išijalgije, upale bubrega i nakon masnog obroka.
Natrium sulfuricum br.10
(Natrium sulfat) D6
Natrium sulfuricum ima svojstvo da onečišćene tjelesne tekućine (od izmjene tvari) brzo izbacuje iz tijela. Ova sol stimulira rad bubrega, mokraćnog mjehura, pospješuje rad crijeva a posebno debelog crijeva, jetre i gušterače. Primjenjuje se kod šmrcanja, gripe, žučnog zastoja, reume, čireva na potkoljenicama, pijeska u bubrezima i kod krive prehrane.
Silicea br.11
(silicijeva kiselina) D12
Silicea je sastavni dio vezivnog tkiva, kože, kose, noktiju, kostiju i živaca. Daje tkivu čvrstoću i otpornost. Nedostatak uzrokuje pogoršanje, iscrpljenost, pothranjenost i prijevremeno starenje. Primjenjuje se kod čira potkoljenice, gnojnih čireva, upale žlijezdi, otvrdnuća arterija, granoloma, ječmenca, svrbeži kože, ispadanje kose i trna (koštana izraslina u peti stopala).
Calcium sulfuricum br.12
(Calciumsulfat) D6
Nalazi se u žući i jetri. Koristi se kod poremećaja u rastu kostiju, kroničnih reumatskih bolesti, funkcionalnih poremećaja jetre, upala limfnih čvorova s oteklinama, bolovima i crvenilom, tvrdokornog gnojnog bronhitisa, gnojenja i potkožnih čireva, rahitisa, upale mjehura i bubrega.

Kako pomoću horoskopa odrediti koja nam Schüsslerova sol treba!

U utrobi majke bili smo 9 mjeseci za vrijeme trudnoće. Naše tijelo je naučilo kako koristiti soli za 9 mjeseci. Na soli koje pripadaju u ostala 3 mjeseca nam uvijek nedostaju i zbog toga se javljaju određeni problemi. Ovo su te soli:

RAK CaF2 br.1
22.06.-22.07. pripada Calcium fluoratum

LAV Mg(PO)4 br.7
23.07.-22.08. pripada Magnesium phosphoricum

DJEVICA K2SO4 br.6
23.08.-22.09. pripada Kalijev sulfat

VAGA Na3PO4 br.9
23.09.-22.10. pripada Natrium phosphat

ŠKORPION CaSO4 br.12
23.010.-21.11. pripada Kalcium sulfat

STRIJELAC SiO2 br.11
22.11.-21.12. pripada silicijev dioksid

JARAC Ca(PO4) br.2
22.12.-20.01. pripada Calcijev phosphat

VODENJAK NaCl br.8
21.01.-18.02. pripada Natrijev chlorid

RIBE FePO4 br.3
19.02.-20.03. pripada željezni fosfat

OVAN K3PO4 br.5
21.03.-20.04. pripada Kalijev phosphat

BIK Na2SO4 br.10
21.04.-21.05. pripada Natrijev sulfat

BLIZANCI KCl br.4
22.05.-21.06. pripada Kalijev clorid

Onaj mjesec koji nam nedostaje nadopunjavamo s pripadajućim solim.
Npr. Vodenjak bi trebao koristiti Schüsslerove soli br. 8, br. 3, br.5 i br.10. Nazovite me radi više informacija.

Pročitano 4996 puta