Utorak, 18 Studeni 2014 07:32

Space clearing – energetsko čišćenje prostora

Napisao 

Space Clearing nije dio klasičnog Feng Shuija, ali se ova praksa može pronaći u korjenima raznih kultura. U nekim starim tradicijama, izvodile su se posebne ceremonije za zemljište kao i za kuću, koje su trajale i po nekoliko sati. Tijekom tih rituala, postojeća energija se pročišćavala odnosno posvećivala tako da pogoduje budućim korisnicima zemljišta i-ili kuće.

 

Za što se sve koristi Space Clearing:

Kada želimo unijeti promjene u način života, zato što smo nezadovoljni tekućom situacijom.

Kada želimo pronaći bolje mjesto za život.

Prije useljenja u novi prostor (želimo pročistiti energiju prethodnih korisnika).

Kada želimo poboljšati obiteljske odnose i međusobno slaganje s partnerom, djecom i sl.

Kada želimo poboljšati svoje zdravlje i vitalnost.

Nakon (ili tijekom) bolovanja, u svrhu poticanja procesa iscjeljenja.

Kada želimo posvetiti prostor u nove kvalitete (želimo novi pravac u životu).Space Clearing: o pročišćenju energije

Space Clearing podrazumijeva skup različitih metoda za pročišćenje energije u prostoru. Radi se o postupcima koji se mogu pronaći u skoro svakoj kulturi, a koji omogućavaju onome tko ih primjenjuje da pročisti i promijeni atmosferu u prostoru, tako što će prostor osloboditi stare i stagnantne energije i zamijeniti je novom, svježom i živahnom.

Indikacije za primjenu Space Clearinga jesu prije svega događanja u prostoru; ukoliko se već duže vrijeme stvari ne odvijaju  kako treba, ako dominira osećaj stagnacije i sputanosti, očigledno je da je kucnuo čas da se energija u prostoru osvježi, promijeni i ispuni novim kvalitetima. Također, prije useljenja u nov prostor, potrebno je osloboditi prostor energije prethodnih korisnika, kako bi se novim ukućanima pružila istinska šansa za novi početak.Kada je potreban Space Clearing?

Poprišta nasilnih smrti i mjesta na kojima su se odvijale bitke i sahranjivani ljudi, dugo vremena mogu da zadrže specifičnu energiju. Nekada se događa da se već približavanjem nekoj lokaciji može osjetiti energija koja na njoj dominira. Tako na primjer, stanari jedne dvospratnice u širem centru jednog velikog grada, primjetili su porast problema nakon useljenja na spornu lokaciju. Žestoke svađe, porodično nasilje, maloljetnička delikvencija, alkoholizam, sve se moglo naći baš na tom jednom mjestu, u zgradi koja je nikla baš iznad turskog groblja!

Nekada nije moguće pročistiti samu lokaciju zato što se radi o veoma zahtjevnom postupku, ali je čak i tada moguće da svako odradi Space Clearing u svom prostoru, za sebe i svoju obitelj. Sve što se događa u jednom prostoru, biva „zapisano” unutar tog prostora, u zidovima, namještaju, materijalima i raznim predmetima. Teške situacije, višegodišnje nezadovoljstvo i depresija, patnja usled razvoda, bolesti, gubitka posla ili novca… sve to ostavlja traga na prostoru, odakle utječe na buduće korisnike. Jednom kada se akumulira, ova energija može da utječe na dugoročnim osnovama, potvrđujući maksimu da se „historija neprekidno ponavlja”.

Upravo zato, pročišćavanje energije prostora savjetuje se prije useljenja u novi prostor, bilo da se radi o životnom ili poslovnom prostoru. Uspostavljanje zdravog tijeka energije je veoma važno za zdravlje, slaganje, sreću i uspješnost korisnika određenog prostora. Posebno je važno odraditi dobar Space Clearing za spavaću sobu, zato što u toj prostoriji provedemo dosta vremena, kao i zato što smo u periodima odmora najprijemčiviji.

Velike životne promjene poput razvoda, raskida, otkaza na prethodnom poslu ili promjene karijere – sve su to situacije koje predstavljaju završavanje jednog perioda i najavljuju početak jednog potpuno drugačijeg načina življenja. Bez obzira na to da li smo mi toga svjesni, posle svakog kraja slijedi period žaljenja, kada se suočavamo sa različitim osjećanjima koja prate gubitak, poput nevjerice, ljutnje, okrivljavanja sebe ili drugih, bola, tuge…

Mnogi ne znaju da prepoznaju kada treba završiti sa žaljenjem, i to je nezgodan momenat, zato što je proces žaljenja zapravo dio završavanja, procesa koji ne treba niti produžavati, ali ni skraćivati. U svakom slučaju, moguće je osjetiti vrijeme kada se trebamo pokrenuti i krenuti naprijed; nekada to dolazi iznutra, kada osjetimo da nam je dosta prethodnog stanja, dok nekada to nagovijesti promjena izvanjskih okolnosti. Upravo tada, nastupa vrijeme za Space Clearing…

Verbalni i fizički obračuni u domu, fizičko nasilje, prevare, provale u stan, pljačke i slično, takođe predstavljaju indikaciju za primjenu Space Clearing metoda. Kad god postoji nasilni događaj, bez obzira gdje se dogodio, da li u kući ili napolju, ljudi se osjećaju neugodno prilikom ulaska u svoj dom. U ovakvim slučajevima, Space Clearing može u velikoj mjeri pomoći i olakšati situaciju; ono što je dobro kod primjene ove metode jest da ako se problem ne riješi, obično se nakon Space Clearinga otvore neke potpuno nove opcije za razrješenje.

U kineskoj filozofiji i metafizici, problem je uvijek neki eksces, višak, najčešće dominacija Yina. Yin stanja su duboka i-ili dugotrajna i ostavljaju čovjeka i prostor zaglavljene i bez energije. Tako na primjer bolest ne samo da oslabi oboljelog, već i prisili sve članove domaćinstva da obustave Yang (aktivnosti); u prostoru u kome boravi bolesnik, sve se vrti oko njega, tiho se priča, izbjegavaju se socijalni kontakti, zabavljanje i sl., što zapravo Yinizira prostor. Primjena Space Clearing postupaka nakon (ili čak u tijeku) bolesti može u velikoj mjeri osvježiti i poboljša kvalitet Ch’i, što će doprinijeti boljitku svih članova domaćinstva. Simptomi stagnacije su inače slični u ljudskom tijelu kao i u prostoru, i uobičajeno prate jedno drugo: umor, nervoza, nedostatak entuzijazma, depresija…Priprema je vrlo važna

Postoji mnogo različitih Space Clearing postupaka; najčešće se za pročišćenje energije koriste nerafinirana morska sol, biljke poput kadulje, tamjana i zmajeve krvi, zatim svijeće, kao i tibetanska zvona, gong i tzv. pjevajuće zdjele. Preporuka je da se SC radi u manjoj grupi, zato što je nekada proces pročišćenja naporan i dobro ga je podijeliti s nekim. Dobra je ideja napraviti događaj na kome će sudjelovati više ljudi, da bi nakon pročišćenja slijedila zabava, kojom bi se zaključio proces pročišćenja.

Najvažniji dio svakog ozbiljnog Space Clearinga je priprema, koja ide u tri pravca: pripremu prostora, osobnu pripremu i pripremu materijala za ritual pročišćenja.

Priprema prostora podrazumijeva prije svega pranje, usisavanje i sređivanje.

Osobna priprema podrazumijeva definiranje trenutne situacije, toga gdje smo i šta želimo za sebe. Prije izvođenja samog rituala, običaj je da sudionici odleže dvadesetak minuta u kupki od morske soli, kao i da se presvuku u čistu odjeću; svatko tko ima neku svoju praksu, molitvu ili meditaciju može je primjeniti prije pročišćenja, kako bi smirio um.

Priprema materijala za pročišćenje prostora obuhvaća osiguravanje sljedećih elemenata:

-        Posuda za Space Clearing (potrebna je vatrostalna posuda; najbolje je uzeti posebnu posudu za ovu svrhu, a ako to nije moguće,  bilo koja vatrostalna posuda je sasvim zadovoljavajuća),  skupa s podlogom koja djeluje kao izolacija od toplote;

-        Nerafinirana morska sol, alkohol, šibice, kadulja, svijeća;

-        Tibetanska zvona ili „pjevajuće zdjele”.

Prije početka Space Clearinga, potrebno je odškrinuti prozore i otvoriti sva vrata (uključujući i vrata ormara, kuhinjskih elemenata, pećnicu…), kako bi energija mogla cirkulirati po cijelom prostoru. Također, pravilo je da djeca i ljubimci ne trebaju biti u prostoru tijekom postupka pročišćenja.

Što treba znati prije upuštanja u Space Clearing

Najbolji način da se pročisti prostor je uz pomoć morske soli (nerafinirana sol, iz neotvorenog pakovanja). Postupak je jednostavan: morska sol se stavi na dno posude; prelije se sa žlicom alkohola (70%, iz apoteke), i – zapali dugom šibicom.

Prilikom paljenja alkohola treba biti veoma oprezan kako se ne bi zapalili odjeća, kosa ili namještaj, pa je u tu svrhu najbolje u blizini imati i vunenu deku, za svaki slučaj. Dugačke šibice služe tome da mogućnost nezgoda smanje na minimum.

Kombinacija vatre i soli brzo i snažno pročišćava prostor, a tijekom ovog procesa moguće je raditi i vizualizaciju da se energija pročišćava, što može ubrzati proces (posebno ako se izvodi u grupi). Najbolje je da se posuda stavi u centar prostora ili prostorije u kojoj se najviše boravi,  a da se postupak ponovi još jednom ili dva puta ukoliko se procijeni da je to potrebno. Također je moguće uraditi jedno centralno pročišćenje, kao i odmah za njim pročišćenje za određenu prostoriju ili prostorije.

Morska sol odlično upija stagnantnu energiju, dok je vatra snažan pročišćivač. U procesu pročišćenja koristi se nerafisana morska sol, jer kada se jodira i procesira, ona gubi svoja prirodna svojstva. Inače, smatra se da morska sol odlično djeluje na letargiju, smiruje ekstremne emocije, ljutnju, prekomjerno razmišljanje, stres, zdravstvene probleme…

Kadulja se koristi nakon centralnog Space Clearinga i ona uklanja ostatke neželjenih energija i djeluje pročišćavajuće i iscjeljujuće. Posudu sa zapaljenom kaduljom treba nositi po kutovima i omogućiti da dim uđe u ormare i sva zabačena mjesta (neke tradicionalne metode preporučuju da se dim tjera s perima velikih ptica). Nakon sekundarnog pročišćenja kaduljom, mogu se koristiti cimbala ili zvona koja stvaraju čist i jasan zvuk, odličan za istjerivanje zaostale stagnantne energije.

Tijekom procesa pročišćenja kaduljom i zvonima, po prostoru se može kretati od istoka ili u osmicama, po slobodnom izboru, ali uvijek tako da se završi na ulaznim vratima (kada se dođe do ulaza, tu se malo zadrži, otvore se vrata, izađe van i tek se tada posuda poklopi, da bi se spriječilo dalje dimljenje). Što se tiče tajminga, Space Clearing se radi po potrebi iako je kraj zime i početak proljeća prirodno vrijeme za pročišćenje energije. Odlični rezultati se postižu i kombiniranjem a doskorašnjom tajnom majstora Feng Shuija, izborom najboljeg mogućeg datuma za tu svrhu.Posvećenje prostora

Uobičajeno je da je jedno paljenje morske soli dovoljno za pročišćenje prostora srednje veličine; ipak, ako je je problem bio dugotrajan ili ako se osjeti da je potrebno još malo pročišćenja, proces se može ponoviti još jednom ili najviše dva puta.

Nakon pročišćenja, prostor bi trebalo posvetiti u nove kvalitete.

U tu svrhu se mogu koristiti svijeće (ostavljaju se da gore više sati, uz nadzor), jer se uz pomoć njih namjera može fokusirati (prvo se koncentrira, zatim se zapali svijeća misleći o tome šta se želi za prostor). Također je moguće posvetiti prostor vodom, tako što će se u raspršivač uliti tzv. energizirana voda (stajala je 24 h vani, izložena suncu, vjetru, itd.) i dodati esencijalna ulja (naranča, lavanda, limun…) ili Bahove cvjetne kapi (Star of Bethlehem, Honeysuckle, Crab Apple), koje će očistiti i najmanje tragove zaostalih energija i energizirai atmosferu svojim karakteristikama.

Izvor: http://monnamagazin.me/

Pročitano 2896 puta