Subota, 28 Rujan 2013 11:30

Kućna prva pomoć (1)

Napisao 

Znate li da ozebline ne smijete trljati i da odmah morate skinuti nakit s ozeblih ruku? Ako opečete ruku u kuhinji, odmah ju stavite pod hladnu vodu, a ako vas ubode pčela, odmah izvadite žalac. Pročitajte kako zobeno brašno, ploške svježe cikle, arnika, aloja, đumbir... mogu biti brza i uspješna prva pomoć.

Danas donosimo savjete kako si pomoći nakon uboda pčele i opekotina, a u idućim danima pisat ćemo i o posjekotinama, ogrebotinama, ozeblinama, ugrizima kukaca, morskoj bolesti, krvarenju iz nosa i iščašenjima.

Većina nezgode događa se na najsigurnijem mjestu, u našem domu. Ne biste vjerovali, ali kažu da je kuhinja najopasnija prostorija u kući! Uostalom, kome se baš u tom kutku kuće nije dogodila nezgoda: porezotina, pad, opeklina... Kuhanje, pranje posuđa, pa čak i iznošenje smeća, mogu uzrokovati ozlijede. Drugo najopasnije mjesto u kući je kupaonica, pogotovo za starije osobe.

Naravno, slični manji medicinski problemi ne događaju se samo kod kuće nego i na radnom mjestu, cesti, igralištu... Ako se želite pripremiti za takve i slične manje nezgode, trebali biste nabaviti pribor za prvu pomoć. Takav pribor možete imati u kući, vikendici, na radnom mjestu i u automobilu.

Evo što bi sve trebalo biti u jednom kompletu za najhitniju prvu pomoć:
- hanzaplast
- antibiotik (krema ili mast)
- kemijski hladni oblozi
- rukavice za jednokratnu upotrebu
- elastični zavoji
- gaza i flaster
- škarice sa zaobljenim vrhovima (za sječenje zavoja koji
prijanjaju)
- trokutasta marama (za pravljenje potpore)
- pinceta
- popis telefona dežurnih bolnica za hitne slučajeve

U komplet za hitnu pomoć možete staviti i bočicu esencijalnog ulja čajnog drva (prirodni antiseptik), nekoliko 500 miligramskih kapsula đumbira (za smirivanje putne bolesti i mučnine), kao i bočicu homeopatskog preparata Arnika 30 C (za modrice, otekline, istegnute mišiće...).

Ako se vama ili nekom drugome u vašoj blizini dogodi nezgoda, najvažnije je ostati miran i pružiti prvu pomoć kako se kasnije, zbog mogućih komplikacija, ne bi dogodila veća nesreća. Ovdje su jednostavni savjeti za razne nezgode i ozlijede koje svatko može primijeniti.

pcela

Pčelinji ubodi

Pčelinji ubodi nisu samo svakidašnja ljetna nezgoda. Ponekada mogu biti kobni. Neke osobe su alergične na ubode pčela, i to u tolikoj mjeri da za njih svaki ubod predstavlja potencijalnu životnu opasnost.
Ako nakon uboda pčele dobijete urtikariju koja se širi po cijelom tijelu i otežano dižete, krajnje ste uznemireni, sve vas svrbi, imate otoke, vrtoglavicu, slabost ili se preznojavate, odmah idite u najbližu stanicu prve pomoći.

Sve to može značiti da prolazite kroz žestoku, a katkada i fatalnu hipersenzitivnu reakciju, poznatu pod nazivom anafilaktički šok, i da je neophodno da smjesta primite injekciju adrenalina. (Neki ljudi, koji znaju da su alergični na ubode pčela, imaju uvijek sa sobom odgovarajući antihistaminik).

Kod običnih, bezopasnih uboda, evo što treba napraviti:

Mala kućna operacija
Ako vas ubode pčela, uklonite žalac, što prije, to bolje. Upotrijebite kreditnu karticu, tup nož ili nokat, grebite kožu ispod žalca dokle god ne bude izašla. Izbjegavajte cijeđenje oko mekanog dijela žalca. To je kesica s otrovom i ako pukne, iz nje će se osloboditi još više otrova.

Hladni oblog
Natopite mekanu krpu hladnom vodom. Zatim njome prekrijte mjesto uboda da biste ublažili bolnu osjetljivost i svrab. 

Stavite led. Da biste smanjili bol i otok, držite na mjestu uboda nekoliko minuta kocku leda. Zatim je na nekoliko minuta sklonite, a onda ponovite postupak. Nemojte, međutim, nastavljati duže od 10 minuta. (U suprotnom, ozlijedili biste kožu.)

Ljekovita krema
Od sode bikarbone i malo vode napravite kremu i nanesite ju na mjesto uboda kako biste neutralizirali kiselost.

Uzdignite mjesto uboda
Ako se na mjestu uboda stvori oteklina koja boli, uzdignite taj dio tijela. Sila teže će izvući tekućinu iz tkiva, smanjiti otok i bolnu osjetljivost koju on izaziva.

 

opekotina

Opekotine

Vrela masnoća, vosak s goruće svijeće, tekućina koja kipi, čak i kalup za vafle - sve to može izazvati crvenu, pulsirajuću, bolnu opekotinu koja može potrajati satima.
Takve opekotine se svrstavaju u opekotine prvog stupnja i lako se liječe kod kuće. Ako se na mjestu opekotine pojavio plik, moguće je da je riječ o opekotini drugog ili čak i trećeg stupnja. Odmah potražite medicinsku pomoć.

Da biste izliječili opekotinu koja je posljedica manje nezgode, napravite slijedeće:

Brzo ju namočite!
Opečeni dio držite najmanje 15 minuta pod mlazom hladne vode. Ako niste u blizini slavine, da biste ohladili opekotinu upotrijebite bilo što hladno, što vam se nađe pri ruci, čak i konzervu hladnog osvježavajućeg napitka, umotanu u čist ručnik. Čim budete u mogućnosti, isperite opečeno mjesto hladnom vodom.

Očistite i zaštitite
Dva puta na dan pažljivo perite opečeno mjesto, koristeći blag sapun ili hidrogen-peroksid. Ovo posljednje, međutim, nemojte upotrebljavati duže od 3 dana. Dugotrajna upotreba može čak omesti zarastanje rane. Nanesite neku antibakterijsku mast (može se kupiti u slobodnoj prodaji), a zatim prekrijte opekotinu hanzaplastom (ako je površina mala) ili gazom (ako je opekotina veća).

Potražite aloju
Ako imate u kući biljku aloja vera, otkinite list i natrljajte opekotinu gelom iz njegove unutrašnjosti. Ili upotrijebite kremu na bazi aloje, koju možete kupiti u apotekama i prodavaonicama zdrave hrane.

Navlažite opečeno mjesto
Kad rana zaraste, redovno nanosite tanak sloj losiona za vlaženje, kako biste umanjili svrab i pucanje kože i ubrzali liječenje. Opredijelite se za neki losion bez dodatka parfema.

Vitamin C
Povećajte dozu vitamina C jer on obnavlja kolagen, vezivno tkivo kože, te ubrzava zarastanje.

Pročitano 2362 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)