Srijeda, 12 Prosinac 2012 20:22

Kiropraktika - pitanja i odgovori

Napisao 

Naš najpoznatiji kiropraktičar Vjekoslav Bolkovac više ne radi u svojoj ordinaciji, ali zamjenio ga je sin koji se bavi istom tehnikom. No ovo su njegovi odgovori na najčešća pitanja o tegobama s kralješnicom.

Pitanje:

Žena, 72 godine

Strašno me bole koljena, ponekad jedva hodam, osjećam kao da mi kosti stružu jedna o drugu. Voltaren, brufen i ostali lijekovi za smirenje bolova sve mi manje pomažu. Neki privatni liječnik nagovara me na terapiju injekcijama koje se uštrcaju u koljeno. Je li to pametno?

 

Odgovor:

Niste napisali o kakvim se injekcijama radi, pa vam mogu načelno odgovoriti. Postoje injekcije pomoću kojih se izravno u zglob ubrizgava određena tekućina koja razdvoji kosti koje kod vas “stružu jedna o drugu”. Nakon toga neko će vam vrijeme biti bolje, ali nećete se izliječiti. To vam je slično tableti protiv zubobolje – ona će vam ublažiti bol, ali neće izliječiti pokvareni zub!

Ne bih vam preporučio ovakvu terapiju jer vam može samo  trenutačno pomoći, ali na dulje vrijeme može izazvati još gore posljedice. Tekućina koju vam ubrizgaju u koljeno nije vječna, a kad prestane djelovati, morat ćete uzeti nove injekcije. Laički rečeno, to vam može još više razlabaviti zglob, pa će vas kasnije još više boljeti.

No opasnije je ako vam se tekućina u zglobu ukruti, što znači još teže bolove, a možda ćete morati i na operaciju. Savjetujem vam da prije bilo kakve terapije odete na pregled i po savjet kod vrhunskih kirurga. 

 


 

 

Muškarac, 34 godine

Unatrag 5 godina boli me kralježnica na jednom mjestu u donjem dijelu. Zadnjih par mjeseci boli me i u predjelu vrata, a prilikom okretanja tijela na tim mjestima čuje se krckanje. Imam i česte glavobolje.

 

Odgovor:

Niste poslali nalaze, ali pretpostavljam da zbog pritiska na korijen živca dolazi do slabijeg protoka krvi prema mozgu. Vjerujem da se vaši problemi mogu riješiti s najviše dva kiropraktička zahvata.

 


 

 

Žena, 54 godine

Prije tri godine nalazi su pokazali da imam uznapredovalu osteoporozu, a prije nekoliko mjeseci počela su me jako boljeti ramena i ruke, a ponekad ih uopće ne mogu podignuti. Liječnici kažu da je to osteohondroza. Mogu li doći na kiropraktički tretman iako imam osteoporozu?

 

Odgovor:

Znam da liječnici strogo zabranjuju kiropraktičke i slične zahvate ljudima koji imaju osteoporozu, pa vam ne mogu dati “općenite” savjete. Ne mogu vam reći je li to kod drugih terapeuta opasno, ali ja radim s većinom pacijenata koji imaju osteoporozu, a neki od njih imaju i 90 godina.

Osteoporoza na rendgenu izgleda ružno, no ljudi pogrešno misle da kosti iznutra propadaju. Ta bolest, kod koje zapravo propada vanjski dio kostiju, javlja se prije ili kasnije u starosti kod svakog čovjeka, pa mnogi i ne znaju da je imaju. 

Osteohondroza je bolest kod koje vam iskusan kiropraktičar s nekoliko tretmana može olakšati tegobe. Ali to je također bolest od koje se ne možete izliječiti, pa ćete vjerojatno trebati redovito dolaziti na tretmane.

 


 

 

Muškarac, 55 godina

Imam visoki tlak, a prije nekoliko mjeseci zbog iznenadne vrtoglavice i mučnine odveli su me u bolnicu. Bio sam u predinfarktnom stanju. No imam i “reduciran i.v. prostor u nivou C6-C7”, a uz to mi je “ograničena ante i reklinacija u dinamičkom segmentu C5-C6 i C6-C7”. Otpustili su me kući, a još sam uvijek ponekad nesiguran na nogama i uhvati me vrtoglavica. Je li to možda zbog kralježnice?

 

Odgovor:

Nažalost, kod vas su uzrok vrtoglavice sužene krvne žile, a ne pritisak na vratnu kralježnicu. Prema nalazima kiropraktičar vam ne može pomoći, vaša kralježnica je “u granicama normale”.

 

   

Pročitano 2973 puta