Četvrtak, 17 Siječanj 2013 10:21

Jednostavni feng shui

Napisao 

Položaj kuće, raspored i uređenje prostorija, te feng shui lijekovi važni su za skladan protok energije u svakom domu, a time i za zdrav i uspješan život. No mnogi ovakve tekstove ne žele ni čitati, misleći da su komplicirani. Znajte da feng shui nije filozofija, to je skup pravila za bolji život. Ovdje pročitajte nekoliko osnovnih i jednostavnih savjete kako da to postignete.

Ako tražite kuću ili stan i želite znati kako ih treba urediti da biste u njima živjeli zdravo i puni energije, ovdje možete saznati neka od osnovnih pravila feng shuija, kineske metode uređivanja okoliša. Iako je feng shui osmišljen prije nekoliko tisuća godina, njegova osnovna mogu se primijeniti ni danas.

SHAN – PLANINE
Čak i ako ne živite u blizini planina, vodite brigu o svim visokim zgradama u blizini i odnosite se prema njima kao prema planinama jer njihova masivnost može nadjačati vašu energiju koja se u feng shuiju i kineskoj filozofiji zove ch'i.
Da biste izbjegli njihov utjecaj, koristite se ogledalima uz pomoć kojih ćete odvratiti njihov lik i njihov negativan utjecaj. Idealno je ako su te visoke zgrade na sjeveru ili istoku. Ako nisu, koristite se ogledalima. Najbolja su udubljena ili ispupčena ogledala.

HSUEH – OKOLIŠ
Na okoliš oko vaše kuće djeluju četiri sile, yang ch'i ili južni ch'i koji hrani, sheng koja dolazi s istoka i predstavlja ch'i rasta, t'sang koja dolazi sa sjevera i predstavlja skriveni ch'i, i sha koji dolazi sa zapada i predstavlja loš, razoran ch'i. Ispitajte svoj okoliš i ustanovite pod utjecajem koje sile je vaša kuća.
Stanite pred kuću, leđima okrenuti jugu. Ako je prizor okoliša pred vama neugodan, ako je riječ o tvornici, groblju, ruševini i sl., onda možete biti sigurni da s te strane ne dobivate dobar ch'i, osobito ako su vam vrata na toj strani. Ako je na toj strani vaše kuće samo zid, tada će utjecaj lošeg ch'i biti izbjegnut.
S istoka dolazi ch'i koja vam daje kreativnu energiju. Promotrite istočni okoliš i zaključite da li ch'i koju dobivate s ove strane djeluje na vašu kreativnu snagu pozitivno ili negativno.
Bilo bi dobro da su vam na sjevernoj strani planine koje će vas štititi i omogućavati skupljanje ch'i.
Sa zapada dolazi nepredvidljiv ch'i, ponekad čak i opasan i razarajući. Ako vam ova energija ulazi kroz vrata, trebate je odvratiti velikim ogledalima koja ćete postaviti na zid koji gleda prema vratima. Ako imate stražnja vrata i ona gledaju prema zapadu, koristite za zaštitu nešto manja ogledala.
Ako ta vrata ne koristite, onda djelovanje ch'i nije bitno jer ne ulazi u kuću. Vodite računa i o prozorima koji su okrenuti prema zapadu Na njih postavite malu, viseću staklenu kuglu koja će odvraćati negativnu energiju. Vodite računa da sve stvari, samim time što se nalaze na zapadu, imaju pojačan utjecaj, pa je tako jače i pozitivno i negativno djelovanje.
Što je zgrada u kojoj živite nepravilnijeg oblika, to je lošiji feng shui. Ako su zgrade naslonjene jedna na drugu, to je također loš feng shui, a to vrijedi i za oblik krovova; što su pravilnijeg oblika, što su bolje oblikovani, to bolje.
Ukoliko živite u nizu zgrada, idite do kraja niza i tamo provjerite utjecaje. Ako živite u zgradi, također morate voditi računa i o ch'i koji se diže s katova ispod vas i obrnuto, ako živite u podrumu, odnosno na nižim katovima, trebate voditi računa o onome što je iznad vas.
Općenito gledajući, u puno slučajeva morate intuitivno i logično zaključivati o kakvoj je energiji riječ. Logično je da ugodni prizori bolje djeluju na nas, no puno toga ovisi i o nama samima, jer neki ljudi su otporniji i ne osjećaju negativno djelovanje sila oko nas. Bitno je jedino, i to je ono o čemu feng shui vodi računa, uspostavljanje ravnoteže.

SHUI – VODA
Ako ne živite u blizini voda, bilo bi dobro da u svojoj kući imate neke vodene površine jer voda uvijek dobro djeluje na okoliš. S druge strane, ako živite u blizini voda, obratite pažnju na tijek kretanja ch'i koji putuje vodom. Zapamtite, loš i štetan ch'i dolazi ravnim pravcem, a dobar vrluda.
Odnosno, ako je rijeka ravna i ide direktno prema vama, vjerojatno ćete dobiti loš ch'i, dok ako je u pitanju vrludavi potok, vodopad i slično, dobit ćete dobar ch'i.

 

feng_shui_rocks_and_river.png
Ako ste u blizini jezera ili druge mirne površine i osobito ako se ta površina nalazi na zapadu, tada trebate na nju obratiti pažnju jer takve vodene površine akumuliraju loš ch'i. Ako takav ch'i dolazi sa sjevera, tada će vas ta energija uspavljivati. Ako niste u blizini vode, postavite na zidove svoje kuće slike vode ili ogledala. Zvuk tekuće vode jednako tako ima izuzetno dobar utjecaj.
Ako se dvije rijeke spajaju u blizini kuće, ako je jezero ili slična površina na strani kuće gdje su ulazna vrata ili ako se rijeka račva tako da je kuća između dvije struje rijeke, sve to donosi dobar ch'i. No loše je ako se rijeka račva ispred kuće, ako rijeka teče direktno prema kući, ako je velika vodena površina sa stražnje strane kuće. ­
Blizina drveća također puno znači jer drveće predstavlja yin element dok su zgrade yang element. Bilo bi dobro da u vašem okolišu postoji odnos 3:2 odnosno 3 yang naprama 2 yin elementa. Između ostaloga, drvećem možemo izbalansirati i odnos između yang zgrada i planina.
Vodite računa i o susjedima u svojoj zgradi, te o ljudima koji s vama žive u stanu ili kući. Ne možemo uskladiti svoj okoliš ne vodeći računa o energiji nas samih jer tako nećemo učiniti ništa. Jednako kao i ravnotežu u svom domu, mi moramo naći i ravnotežu u sebi samima.

CHAI – VANJSKI OBLIK KUĆE
Ako kupujete zemljište na kojemu želite izgraditi kuću, pazite na njegov oblik. Ako je nepravilnog oblika, tada će sav feng shui izveden ovdje biti od malog značenja. Zemljište bi trebalo biti pravilnog geometrijskog oblika: kružno, četvrtasto, ovalno ili osmerokutno (koje je najbolje), vrlo su dobra, ali kad je riječ o nepravilnim parcelama, tada možete biti sigurni da neka od osam obogaćenja neće djelovati ili neće djelovati u potpunosti.
Valja voditi računa i o cestama oko kuće.
One koje idu direktno prema kući prebrzo donose ch'i, odnosno opskrbljuju nas prevelikom količinom ch'i prebrzo, što je loše. Takav ch'i naziva se ubitačnim. Još gora verzija je ubojiti ch'i u obliku strijele, a označava ch'i koji dolazi cestama koje se spajaju ispred kuće. Obranite se od ubojitog ch'i uz pomoć zrcala osmerokutnog oblika, ali ako ne možete naći ogledalo tog oblika, koristit će i okruglo ili četvrtasto.

Cesta
Idealno bi bilo da cesta ide ravno pored vaše kuće, uz sam rub, ali ne ako je u pitanju autoput ili neka druga prometna cesta, jer automobili odnose ch'i. Cesta bi trebala biti mirna, blago se uvijajući prema vašoj kući. Ako vam je kuća negdje na uglu, trebate osobito obratiti pozornost na ulazna vrata koja trebaju gledati na ugao.
Neka puteljak prema kući ne bude ravan, ali neka ne bude ni previše krivudav. U svakom slučaju, mora biti čist i bez prepreka. Uklonite grmlje koje zaklanja put. Ono grmlje koje je izgubilo svoju formu podrežite, neka bude uredno. Neka noću put bude obasjan.
Ovisno na koju stranu gleda vaša kuća, možemo ju svrstati u četiri istočne kuće. Ako su stražnja vrata kuće okrenuta prema istoku, tada je to kuća čiji je element drvo. Kuća sa stražnjim vratima okrenutim prema jugu je s elementom vatre. Kuća sa stražnjim vratima okrenutim prema sjeveru je s elementom vode, a kuća sa stražnjim vratima okrenutim prema jugoistoku je s elementom drveta.

Boje
Dobro je znati kojim se bojama poslužiti kod vanjskog izgleda, ovisno u kojem smjeru gleda vaša kuća. Gleda li prema jugu, koristite se bijelim, sivim i plavim bojama. Gleda li prema sjeveru, upotrijebite zelene ili crvene nijanse. Gleda li prema istoku, koristite se metalnim bojama ili bojama zemlje.
Gleda li prema zapadu, upotrijebite plave i zelene boje. Ukoliko gleda prema sjeveroistoku, koristite zemljane tonove, a prema sjeverozapadu plave i zelene. Ako je okrenuta prema jugoistoku, koristite se zemljanim i metalnim tonovima, a u slučaju jugozapada, zemljanim i crvenim tonovima.

FANG – UNUTRAŠNJOST KUĆE
Prije nego kažemo bilo što o djelovanju feng shuija na unutrašnjost kuće, recimo nešto o "čarobnom" fenomenu koji svi, bez izuzetka, mada neki u većoj, a drugi u manjoj mjeri poznajemo. Ime mu je – nered.
Nered je prirodno stanje stvari i sve u prirodi teži ka kaosu. No to nije razlog da se samo prepustimo i živimo u neredu. Znajte: mjesto na kojemu se nakuplja nered obično je mjesto na kojemu se nakupljaju problemi, a odgađanjem čišćenja nereda samo produbljujemo svoje probleme, zakapajući se u vlastitom neredu. Duh malaksa, nedostaje vam elana, jednostavno se ne možete uhvatiti ukoštac s neredom/problemima. Dovoljno je samo pokrenuti se i učiniti jedan odlučan korak. Kad se trgnete, osjetit ćete nagli pomak na svim područjima.

Nered
Kad ste se već odlučili počistiti stvari iz svoje kuće koje dugo vremena odgađate, s nabujalom snagom osjetit ćete se voljnima da počistite i neke stvari u svom životu, a i u sebi samima. Dakle, čak i ako ne vjerujete u moć feng shuija, možete naći određenu simboličnu povezanost između neurednog života i neurednog življenja.
Da li vam se nekad dogodilo da silno želite pročitati neku knjigu ili pogledati film koji ste uzeli iz videoteke, ali jednostavno ne možete sjesti i uživati u tim malim radostima dok posuđe nije oprano, dok tepih nije usisan, dok sve oko vas nije onako kako bi trebalo biti?
Čak i ako znate da vam nitko neće doći u goste, te da možete udovoljiti u toj mjeri tom malom nemaru, ipak, nećete se smiriti dok sve ne počistite. Znak je to da automatski reagirate na nered. No, stoji li vam rublje tjedan dana na fotelji koju ste kupili kako biste se mogli ugodno zavaliti pred televizorom? Da li su vam ormari puni stvari za koje ne znate kad ste ih zadnji put nosili? Da li vam se garaža pretvorila u odlagalište u koje jedva uvezete automobil?

Trgnite se
Preispitajte sebe i vidite što ne valja u vašem životnom pristupu. Možda se, jednako kao što se teško odvajate od majice koja je davno izašla iz mode i koju sada više ni u ludilu ne biste obukli, jednako teško odvajate od prošlosti, možda živite u njoj i propuštate dobre prilike za budućnost.
Možda je vaša tromost i nevoljnost da se prihvatite stvari uzrok zašto stojite u mjestu, ne napredujući, gledajući druge kako napreduju i samo se tužeći kako vas život i prilike stalno mimoilaze, izostavljajući činjenicu da se nikad dovoljno ne potrudite da učinite nešto po tom pitanju i promijenite situaciju. Trgnite se! Izvucite se iz svoje učmalosti! Očistite nered u sebi i oko sebe!
Naravno, i pretjerivanje u uklanjanju nereda može ukazivati na neki nedostatak. Treba znati naći prikladnu mjeru.
Imate li neuredne hodnike, gotovo je sigurno da vama u životu ništa ne ide "glatko". Morate se namučiti za svaku stvar do koje dođete. Razmotrite koliko ste zadovoljni svojim životom dosad i što je to što vas koči u napredovanju.

Kupaonica
Nered u kuhinji mogao bi ukazivati na to da ne vodite dovoljno brige o sebi i drugima, o potrebama bilo na fizičkom, bilo na emocionalnom nivou. Očistite li kuhinju, dajete si priliku da jednako primate i pružate potporu ljudima, da zacijelite probleme, tj. da ljudima oko sebe pomognete u problemima kojih dotada niste bili svjesni.
Dnevna je soba pak mjesto gdje srećete druge ljude, gdje uspostavljate kontakt s njima ugošćujući prijatelje ili rodbinu. Neuredna dnevna soba gotovo je sigurno znak da vama u posjet rijetko tko dolazi. Proniknite u razloge svoje izoliranosti i samoće. Da li ste se sami ogradili od svijeta ili su vas drugi jednostavno izbacili iz društva? Zašto?
Kupaonica je odraz naše brige o sebi i našeg doživljavanja sebe samih. Imate li urednu kupaonicu, sigurno je da i o sebi vodite brigu. Ukoliko je kupaonica zatrpana nepotrebnim bočicama, ogledalo već tako prljavo da se možete vidjeti još samo na komadiću stakla, sigurno je da ni vi bolje ne izgledate, niti se dobro osjećate. Jer da provodite više vremena u kupaonici, vodili biste bolju brigu o sebi, a time i o prostoru oko sebe.

Spavaća soba
Imate li problema u spavaćoj sobi? Da li se vaš ljubavni život našao na nekoj neugodnoj točki i ne znate kako se pomaknuti? Možda je tome krivo stanje vaše spavaće sobe? Logično gledano, ako vam je spavaća soba u neredu onda se tu ne događa puno na ljubavnom planu, zar ne? To može značiti da ste uopće odustali od ideje da biste u nju mogli nekoga pozvati ili ste se tako zapustili da osoba s kojom dijelite tu sobu, gledajući vas kako se iz dana u dan zapuštate, više ne želi s vama održavati više intimnosti nego je nužno. U neredu ch'i usporeno teče i umrtvljuje. Počistite iz nje sve suvišne stvari, oslobodite prenatrpane ormare i ladice. Ako još uvijek držite neke stvari vaših bivših ljubavi, uklonite ih. Ničemu ne služe osim da skupljaju negativnu energiju koja vas drži vezane uz prošlost, ne dopuštajući vam da krenete k budućnosti. Neka vaša spavaća soba bude romantični prostor i neka ništa u njoj ne odvlači pažnju od romantičnih ideja i osjećaja.
Ormari su odraz vaše podsvijesti, vašeg unutrašnjeg svijeta i ako su neuredni i zatrpani odražavaju probleme kojih ste svjesni, ali pred kojima stalno zatvarate oči. Jednako tako su podrumi odraz vaše podsvijesti, a tavani na kojima gomilate stvari odražavaju vaše svakodnevne probleme i pritisak koji osjećate od svakodnevnog života.

 

Feng-Shui-Living-Room.jpg

 

Odlučnost
Ukoliko vam je garaža pretrpana stvarima, znak je to da se previše bojažljivo krećete kroz život. Vaša nesposobnost da se pokrenete mogla bi vas koštati toga da ćete cijeloga života ostati na istom mjestu, uvijek nezadovoljni.
Da biste se riješili nereda, treba vam samo malo truda i odlučnost. Elementi određuju naš karakter, a s tim u vezi i našu sklonost prema redu odnosno neredu. Stoga su osobe kojima u karakteru prevladava element metala pretjerano uredne, okoliš u kojemu žive gotovo je sterilno čist, vole bijelu boju tako da na njoj mogu vidjeti svaku česticu prljavštine koju odmah uklanjaju, vole što manje, što jednostavnijeg namještaja. Ove bi osobe trebale dodati malo ljudskosti minimalističkom i sterilnom prostoru u kojemu žive, naravno, ne do te mjere da naruše udobnost svog prostora (jer one ipak vole živjeti upravo u onakvom prostoru kakav su stvorile), ali možda da olakšaju život ljudima s kojima žive.
Osobe sa zemljanim elementom, upravo suprotno metalnima, vrlo su neuredne, skupljaju sve kao hrčci i često znaju pretrpati svoj životni prostor do te mjere da se ch'i uopće ne može kretati među natrpanim namještajem i pretrpanim ormarima. Ove bi se osobe definitivno trebale riješiti suvišnih stvari kojih imaju nebrojeno mnogo, oštro odlučivši da će pripustiti novi dotok energije u svoj život.
Kod osoba s jačim vodenim elementom nered se skuplja bez obzira što one uporno čiste. Razlog je tomu što nikada nijedan posao ne privedu kraju, već istovremeno rade sto stvari, a nijednu kako treba. Ove osobe relativno je jednostavno "dovesti u red", samo trebaju shvatiti što je to u čemu griješe. Feng shui je za njih vrlo zabavna i privlačna stvar koju će, kad ju savladaju, objeručke prihvatiti.

Razumna mjera
Osobe s drvenim elementom točno znaju što sve treba napraviti, ali ništa od toga ne čine same već angažiraju ljude da obavljaju poslove za njih. Malo osobne umiješanosti ne bi im bilo naodmet. Moraju naučiti da moraju dati osobni obol stvarima kako bi one doista bile njihove i ugodne za njih same. Nisu samo stvari koje preporučuju cijenjeni katalozi ono što je dobro za njih, već bi trebale pogledati unutar sebe i pronaći stvari koje se sviđaju samo njima, bez obzira što itko kaže.
Osobe s vatrenim elementom užurbane su i često puta zanemaruju svoj okoliš, ali kad jednom shvate i primijete što ne valja, ponovno primjenjuju svoju eksplozivnu narav i žele da stvari budu gotove isti čas, sve izmijenjeno s crnog na bijelo, okrenuto naglavačke, bacajući se na zadatke i usput smišljajući što će dalje. Ove osobe trebale bi naučiti uživati u trenutku, a ne samo srljati kroz život.
U kući svi imamo previše električnih aparata. Svi ti aparati u prevelikoj količini mogu djelovati na naše zdravlje. Prezasićeni smo električnom energijom. Moramo naučiti svesti ih na razumnu mjeru. Sakupite kablove koji leže po podu i sakrijte ih ili ih bar vežite zajedno. Ako je ikako moguće, izbjegavajte živjeti u kući koja je u blizini velikih električnih vodova i električnih stupova.

 


 

Feng shui lijekovi
Ako vam nedostaje energije, možda vam stan ili kuća nisu u skladu s feng shijem. To možete popraviti «lijekovima» kojih u feng shuiju razlikujemo osam. Ovdje su kratka objašnjenja svakog od tih lijekova:

SVJETLOST
U ovu se svrhu osim rasvjetnih tijela upo­trebljavaju bilo koje površine koje odražavaju, najčešće ogledala koja mogu služiti da obasjaju i prošire male i tamne prostore ili da odvrate loš ch'i. Vezana je uz obogaćenje slave.
Doduše, danas neki autori osporavaju upotrebu ogledala kao sredstva odvraćanja lošeg ch'i tvrdeći da je riječ samo o estetskom dodatku, odnosno da ogle­dala mogu stvoriti dojam veličine prostora i donijeti svjetlost u tamne prostore. Moguće je da se danas u feng shuiju prenaglašava upotreba ogledala. Činjenica je da su se ogledala nekada radila od metala, tako da je upotreba ogledala pridonosila elementu metala pa je time bila višestruka te su se stoga ogledala vrlo često koristila.

 

iStock_000008564135Small.jpg

 

No, s druge strane, ne škodi ih iskušati. Ako pojedinac odluči koristiti ogledala što je više moguće i ako to pozitivno djeluje na njega i njegov život, tada je smisao feng shuija ispunjen, bez obzira što ovi ili oni izvori tvrdili.

ZVUK
Za stvaranje ugodnog zvuka koji razbija loš ch'i i donosi bogatstvo u kuću, koriste se razni oblici privjesaka koji se obično izrađuju od bambusa, metala, stakla i slično. Vezan je uz obogaćenje prijatelja.

BOJA
Boja stimulira ch'i i vezuje se uz elemente, kako je već navedeno u tablici elemenata. U skladu s odgovarajućim bojama treba slagati različito obojene predmete u svom stanu ili kući. Vezan je uz obogaćenje djece.

ŽIVOT
Ovdje se prije svega misli na biljke i životinje koje odlično djeluju na protok ch'i te ga usporavaju ili ubrzavaju, ovisno o kojoj je vrsti biljke ili životinje riječ. Vezan je uz obogaćenje izobilja.

POKRET
Svaka vrst privjesaka, vrpce koje trepere, zastave i slično. Uz njihovu pomoć ubrzava se usporen ch'i ili skreće negativna energija. Vezan je uz obogaćenje veza.

MIROVANJE
Ovaj se lijek najčešće koristi u vrtovima da bi se spriječilo prebrzo "bježanje" ch'i, a radi se o kipovima ili bilo kojoj vrsti kamenih oblika. Vezan je uz obogaćenje užitka.

Mehanički lijekovi
Mehanički, odnosno u današnje vrijeme električni lijekovi odnose se na sve vrste elektroničkih uređaja jer oni stimuliraju ch'i. Vezani su uz obogaćenje mudrosti.
Dobar dio navedenih lijekova može ujedinjavati više svojstava. Imamo li, na primjer, u sobi malenu fontanu ujedinit ćemo vodeni lijek, zvuk žuborenja vode, pokret, a osvijetlimo li je na pravi način dodat ćemo nizu i svjetlosni lijek. privjesci ujedinjuju zvuk, pokret ako se kreću ili mirovanje ako su nepomični, a mogu biti obojeni na odgovarajući način, pridonoseći tako još jednim lijekom.

 

Pročitano 3909 puta