Ponedjeljak, 14 Siječanj 2013 18:36

Homeopatija za kašalj, bronhitis...

Napisao 

Uz gripu, prehladu, virozu i ostale «zimske» bolesti obično se pojavi i kašalj. Homeopat Nevenka Barbutov ovdje vam savjetuje kakve homeopatske lijekove možete sami uzeti za razne vrste kašlja, prema simptomima koji se uz kašalj javljaju.

Kad kupujete neke od ovih homeopatskih preparata, u ljekarnama treba tražiti lijekove koji imaju oznaku 30C, ako vam iskusan i dobar homeopat drugačije ne preporuči. Lijek se uzima prema uputi, obično nekoliko puta dnevno ili prema tijeku bolesti. Terapija traje tri do pet dana, odnosno dok bolest ili tegoba ne prođe.

Ako se uzme odgovarajući homeopatski lijek, tegobe obično prestaju istog dana. Nevenka Barbutov svojim stalnim pacijentima terapiju određuje i telefonom, jer ponekad treba reagirati na prestanak nekih i pojavu drugih simptoma. Kako se u homeopatiji lijekovi određuju prema simptomima što se javljaju uz bolest, ovdje opisujemo razne vrste kašlja i lijekove koje za takav kašalj treba uzimati.

 

Bryonia

Ovaj homeopatski lijek se uzima kod kašlja uz koji bolesnik osjeća jaku bol u čitavoj glavi i u grudima, ponekad se zbog toga čak drži za grudi dok kašlje, a obično kaže da ga boli kad napravi bilo kakav pokret. Kašalj je suh, a javlja se pri svakom pokretu ili dubokom udisaju, pa se bolesnik boji duboko  disati. Lošije mu je kad jede ili bilo što proguta, te kad mu je pretoplo, ali u isto vrijeme ne podnosi hladnoću. Loše mu je kad je na otvorenom, bolesnik osjeća da mu je bolje kod kuće, pa ne želi izlaziti.

 

Kaly carbonicum

Ovo je homeopatski pripravak za bronhitis i iskašljavanje. Uzima se kod suhog kašlja koji se češće javlja noću, obično između dva i četiri sata ujutro ili kod buđenja. Pacijent se budi zbog kašlja, ali mu također smeta ležanje jer ga to odmah potiče na kašalj. Loše mu je na hladnom i kod najmanjeg propuha, ali smeta mu i topla hrana. Bolje mu je kad sjedi uspravno ili tijela malo nagnuta naprijed.

 

Phosphorus

Ovaj se homeopatski lijek uzima kod prehlada koje završe kašljem ili bronhitisom. Obično od toga obolijevaju živahna, mršava djeca bljedunjavog lica. Loše im je navečer ili u sumrak, a noću se bude zbog kašlja. I ulazak ili izlazak iz tople prostorije, zapravo svaka promjena temperature, kod njih izazivaju kašalj. Loše im je kad spavaju na lijevoj strani tijela, a simptomi se smanjuju kad spavaju na desnoj strani tijela i kada su na toplome. Uz sve to, bolesnici mogu imati i jake glavobolje, groznicu i biti iscrpljeni.

 

Antimonium crudum

Lijek se uzima kod napada kašlja uz koji se javlja promuklost ili čak gubitak glasa. Kad bolesnik dobije napad kašlja, to je u početku jako, a potom se kašalj ublažava. Ponekad djeluje kao da čovjek kašlje iz želuca. Bolesniku je lošije ujutro, kad ustane, a smeta mu i svaka promjena temperature, primjerice ulazak u toplu prostoriju, ali i hladne kupke. Za vrijeme bolesti može imati i bijeli jezik.

 

Tartaricum

Ovaj lijek se uzima kod glasnog i jakog kašlja, kad bolesnik ima osjećaj da su mu pluća puna sluzi, a ne može je iskašljati. Lošije mu je od 22 sata do ponoći, a bolje mu je kad sjedi i kad je napokon iskašljao sluz. Ovi su bolesnici često razdražljivi i osjetljivi, mnogo toga ih smeta, primjerice, čak i dodir prilikom liječničkog pregleda.

 

Drosera

Lijek se uzima kod napada jakog i dubokog kašlja te «škakljanja» u suhom grlu. Bolesniku je lošije između ponoći i dva sata ujutro, smetaju mu dim i jaki mirisi, teško govori, a stanje mu se pogoršava prilikom govora ili pjevanja. Ovi bolesnici kažu da im je bolje odmah nakon što im glava dodirne jastuk, što znači da im odgovara ležanje, a bolje im je i kada sjede. Ponekad kašalj dovodi do gušenja, pa se bolesnik od bolova hvata za trbuh.

 

Kali bichromicum

Ovaj homeopatski lijek se uzima za jak i bučan kašalj, pri čemu se iskašljava sluz, a bolesniku je začepljen nos. Lošije mu je noću, od jedan do tri sata ujutro, te kad ustaje, a smeta mu i hladnoća. Bolje mu je kad sjedi u krevetu, a lakše mu je kad je napokon iskašljao sluz, koja zna biti gusta, ljepljiva i žute boje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 8097 puta