Srijeda, 11 Srpanj 2012 10:59

Homeopatija

Napisao 

Medicina liječi simptome bolesti, a homeopatija promatra osobu u cijelosti i traži uzroke problema i bolesti. Njezin je cilj potaknuti obrambeni sustav bolesnika na borbu jer se bolesti ne mogu izliječiti ako ih ne nadvladaju vlastite prirodne snage.

Homeopatija se temelji na sljedećem principu: ako se neka tvar uzima u količini koja je otrovna, proizvest će određene negativne simptome kod zdrave osobe. Ali ako neka bolesna osoba već ima slične simptome, pa uzme tu istu tvar u minimalnoj dozi, to je može izliječiti. Naime, pretpostavka je da mala doza potiče obrambeni sustav tijela da se sam brani od bolesti.

Prije otkrića antibiotika, homeopatija je bila vrlo raširen način liječenja. No danas je sve više bakterija otpornih na antibiotike i druge lijekove, a za većinu virusnih bolesti medicina preporučuje samo aspirine. I tako homeopatija opet postaje zanimljiva, jer pruža velik izbor lijekova koji su izrazito učinkoviti u liječenju mnogih bolesti.

 

Slični simptomi

Kod liječenja neke bolesti ili tegobe, u homeopatiji se kao lijek bira tvar koja izaziva slične simptome kao i bolest. Vrlo razrijeđena i posebno pripremljena, ta tvar jača naš obrambeni sustav i potiče izlječenja.

Lijek odabire homeopat, izučeni terapeut koji mora obratiti pažnju na sve pacijentove simptome, te na njegovo cjelokupno fizičko i emotivno stanje. Homeopat će promatrati pacijenata, pregledavati ga i razgovarati s njim i do sat vremena, kako bi saznao i najmanje pojedinosti koje mogu biti važne kod odabira lijeka. Ako homeopat ne postupi na takav način na početku terapije, to znači da nije kvalificiran za taj posao.

Slika_5_2

Kod takozvanog uvodnog intervjua, homeopat će vas pitati kada su se prvi put pojavili simptomi, koji je mogući uzrok bolesti, što olakšava ili pojačava simptome bolesti, te kakve su vaše emotivne reakcije. Svi neobični, rijetki i važni simptomi, takozvani glavni ili usmjeravajući simptomi, bit će zabilježeni i tako pomoći u potrazi za pravim lijekom. Za razliku od medicine, homeopatija je vrlo osobna terapija.

Homeopatske lijekove možete izabrati i sami, ne morate se bojati da ćete uzeti krivi lijek, jer vam homeopatski pripravci ne mogu štetiti. Ali nemojte u isto vrijeme uzimati nekoliko takvih lijekova. Također, trebate znati da ni homeopatski lijekovi ne mogu uvijek pomoći. Ako je vaše stanje ozbiljno, ako se ne poboljšava, ili ako vas bilo što zabrinjava, obratite se iskusnom i kvalificiranom homeopatu ili liječniku.

 

Potencije

Ovi se lijekovi uzimaju u vrlo razrijeđenom obliku. Samo blagi pripravak neke tvari dat će vašem obrambenom sustavu informacije koje su mu potrebne da se bori s bolešću na pravi način, a da vam tvar u isto vrijeme ne uzrokuje štetu.

Da bi se to postiglo, lijek se razrjeđuje, ali svaki put se i snažno ritmično trese. Takva metoda ima neobičan efekt na lijek – umjesto da ga oslabljuje, tresenjem se njegova moć čini trajnijom i snažnijom. Otac homeopatije Hahnemann nazvao je tu metodu “potenciranje”, a danas se homeopatski lijekovi uzimaju u različitim potencijama i jačinama.

Iako to određuju stručnjaci, ako želite nabavite homeopatske pripravke za vašu kućnu apoteku, treba znati da se najčešće koriste tzv. potencije 6c i 30c. Kad se radi o fizičkim tegobama, koristi se potencija 6c. Ako kod bolesnika postoje emotivni simptomi, na primjer srdžba, živčanost, depresija i tuga, obično se preporučuje potencija 30c.

 

Kako uzimati lijekove

Lijek stavite direktno na jezik, ne dodirujte ga ni rukama ni žlicom. Žvačite ga ili pustite da se polagano otopi. Maloj djeci tablete možete usitniti. Nikad ne koristite metalne žlice! Kako bi lijek potpuno djelovao, ne biste smjeli jesti, piti ni prati zube 10 minuta prije i poslije uzimanja.

Ako se ne možete odlučiti koji lijek uzeti, znajte da možete izabrati najviše tri različita lijeka. Kad uzmete jedan, pričekajte nekoliko sati prije nego što uzmete drugi. Ako vam se čini da niti jedan lijek ne djeluje, pričekajte da prođe još nekoliko sati, pa tek onda uzmite treći.

U početku se čovjek najčešće osjeća općenito bolje, a fizički simptomi bolesti postupno slabe i nestaju. U pravilu, homeopatski lijekovi brže djeluju na akutne bolesti, dok kod kroničnih bolesti treba proći više vremena.

Ako se vaše stanje ne popravlja ili ako se postupno pogoršava, moguće je da homeopatski lijek ne djeluje jer su se simptomi bolesti u međuvremenu promijenili, ili ste izabrali krivi lijek. Provjerite svoj izbor i pokušajte pronaći lijek koji više odgovara vašim simptomima.

 

Prva reakcija

Ponekad na početku tretmana može doći do kratkog pojačavanja ili trenutnog pogoršanja postojećih simptoma. To se naziva prvom reakcijom, a izazva je ojačani obrambeni sustav i pokazuje da ste izabrali pravi lijek. U takvim slučajevima najbolje je prekinuti s uzimanjem lijeka dok reakcija ne popusti, te nakon toga nastaviti s liječenjem.

Homeopatske lijekove treba čuvati na tamnom mjestu, daleko od jakih mirisa kao što su parfemi i eterična ulja. Pobrinite se da ih djeca ne mogu dohvatiti.

Lijekovi koje ćemo opisati nemaju poznatih nuspojava ili negativnih interakcija s bilo kojim drugim lijekovima.

Ipak, ako ste trudni ili dojite, trebali biste se prvo savjetovati sa svojim liječnikom ili homeopatom. Nikada nemojte prestati piti lijekove koje je propisao vaš liječnik bez njegova pristanka!

Postoji opasnost da kod nekih težih bolesti prođe previše vremena dok ne otkrijete pravi homeopatski lijek i počnete ga koristiti. Za vrijeme tog otezanja stanje vam se može pogoršati. Ako se nakon uzimanja lijeka stanje ne popravi, odmah posjetite liječnika!

 


 

Kako pronaći pravi lijek

* Najbolje je izabrati samo jedan lijek. No ako mislite da je potrebno, odaberite za svoje tegobe najviše tri lijeka, a uzimajte ih u razmacima koje vam preporuči homeopat ili prema uputama u sljedećim brojevima.

* Ako niti jedan opis ne odgovara vašim simptomima, savjetujte se s profesionalnim homeopatom ili pomoć potražite kod liječnika.

 

Kada uzimati lijekove

 • Što je tegoba akutnija, to biste češće trebali uzimati lijek.

 • Kad vam se stanje poboljša, lijek uzimajte u sve većim razmacima.

 • Kad se počnete osjećati dobro, potpuno prekinite s lijekom.

 • Kod potencije 6c uzimajte po jednu tabletu tri do šest puta dnevno dok se stanje ne poboljša.

 • Kod potencije 30c uzimajte po jednu tabletu jednom do triput dnevno dok vam se stanje ne poboljša.

Ove preporuke vrijede za sve starosne grupe

 


 

Kada k liječniku?

Homeopatske lijekove uzimajte samo za opće i manje tegobe zbog kojih inače ne tražite pomoć vašeg liječnika. U sljedećim slučajevima obavezno posjetite liječnika:

 • Ako su simptomi bolni, jaki, vrlo akutni, neobični ili se neprestano vraćaju,

 • Ako se vaše stanje ne popravlja ili se pogoršava

 • Ako niste sigurni koje homeopatske lijekove trebate odabrati

 • Ako tegobe postoje dulje vrijeme, kronične su ili se često pojavljuju.

Ovi savjeti nikako ne mogu zamijeniti savjete liječnika ili iskusnog homeopata!

 


 

Prva pomoć

Kod kuće ili kada idete na put, dobro je pripremiti nekoliko homeopatskih lijekova, tako da neke manje bolesti “uhvatite” u začetku i povećate svoje šanse za brzi oporavak. Ovdje je opis nekoliko takvih lijekova, a možete ih nabaviti u ljekarnama i specijaliziranim dućanima.

Iako ima mnogo više homeopatskih lijekova, dvadesetak je dovoljno za „prvu pomoć“, njima možete iscijeliti većinu uobičajenih lakših i akutnih bolesti i tegoba. Kad steknete iskustvo i postanete sigurniji, u kutiju za prvu pomoć možete dodati i druge lijekove.

Kutija za prvu pomoć trebala bi imati ove lijekove:

 • Aconite – hunjavica, groznica, kašalj

 • Apis – ubodi, cistitis

 • Arnica – ozljede, masnice

 • Arsenicum album – proljev, povraćanje, trovanje hranom

 • Belladonna – groznica, glavobolja, uhobolja, upale

 • Bryonia – groznica, suhi kašalj, bolovi u zglobovima

 • Cantharis – cistitis, opekotine, opekotine od sunca

 • Chamomilla – bol u trbuhu, proljev, bol pri rastu zubi

 • Gelsemium – gripa, strahovi

 • Hepar sulphuris – grlobolja, čir, prištići

 • Hypericum – ozljede živaca

 • Ignatia – tuga, žalost

 • Ledum – ubodi, ugrizi, ozljede

 • Kali bich – problemi sa sinusima i hunjavica

 • Magnesium phos – grčevi, bol, išijas

 • Mercurius – gnojenje rane, grlobolja

 • Nux vomica – mučnina, mamurluk, stres

 • Pulsatilla – hunjavica, kašalj, ušne i očne infekcije

 • Rhus toxidendron – istegnuća i uganuća

 • Ruta – ozljede tetiva i ligamenata

Ako želite, za prvu pomoć možete nabaviti i ove lijekove:

 • Rescue (kapljice i masti/kreme) – ozljede, hitni slučajevi

 • Arnica (krema) – masnice: nanijeti samo ako koža nije ozlijeđena

 • Calendula (krema) – rane i inficirana koža

Kreme treba nanositi dva do tri puta dnevno ili prema potrebi.

 


 

Lijekovi za određene bolesti:

* Zubobolja

ARNICA – ovaj lijek uzmite nakon vađenja zuba i kad su vam desni malo nagnječene ili krvare.

RUTA - za ozljede pokosnice i za suhe rupe nakon vađenja zuba.

HYPERICUM - za operacije živaca, za čišćenje korijena (zubnog kanala).

* Glavobolja

BELLADONA – uzmite ovaj lijek kad osjećate žestoko «kucanje» u glavi.

BRYONIA – ovo je lijek za bolesnika koji ne podnosi nikakve pokrete, leži sam i ne želi da ga itko smeta.

NUX VOMICA – uzima se nakon prekomjernog uzimanja alkohola - za mamurluk.

ANTIMONIUM-CRUDUM - pomaže kad se osjećate kao da će vam glava puknuti.

ARGENTUM-NITRICUM - suzbija glavobolju praćenu vrtoglavicom.

* Bolesti uha

BELLADONA – uzmite ovaj lijek kad je uho jako crveno i kad osjećate vrlo jaku bol koja je počela iznenada, uglavnom na desnoj strani, i širi se prema dolje.

ACONITUM – lijek za bol koja dolazi iznenada, najčešće zbog hladnoće, a praćena je velikim strahom od smrti. Bolesniku smeta dodir drugih osoba.

PULSATILA - za plačljivo dijete koje zove mamu i želi joj biti stalno u krilu. Lijek se daje djetetu koje uopće nije žedno i kojemu je bolje kad se otvori prozor ili na svježem zraku.

MERCURIUS – lijek za djecu sa čestim uhoboljama koja usto jako sline, posebno noću.

DIVIZMA – ovo ulje ublažava kroničnu bol uha.

FERRUM PHOS – ublažava oticanje.

SILICA - suzbija bolove.

 

 

Lijekovi za emocionalne traume

* IGNATIA – najbolji lijek za akutnu žalost, za osobe koje često uzdišu i imaju osjećaj da im je «knedla» u grlu.
* IGNATIA i NATRIUM MURIATICUM - za one koji mrze strku, ne vole da ih drugi tješe i da im daju podršku, tajanstvene i zatvorene ljude koji žele biti sami.
* NATRIUM MURIATICUM – lijek za vrlo zatvorene i emocionalno ranjive osobe, sklone glavoboljama, koje usto vole jako slana jela.
* PHOSPHORIC ACID – za ravnodušne osobe koje se teško koncentriraju i slabo pamte, apatične su prema svemu i svakome nakon nekog tužnog događaja.
* CAUSTICUM – lijek za djelomičnu paralizu nakon smrti bliske osobe, te za nekontrolirano mokrenje kod kašljanja i kihanja.

 


 

Lijekovi za akutne bolesti

* BRYONIA - ovaj se lijek uzima kod bolova koji se pogoršavaju pri bilo kakvom kretanju. To može biti bolest koja počinje polagano, s malo povišenom temperaturom od oko 38,5 stupnjeva, ili bolovi zbog slomljenih kostiju, žestoke glavobolje, bolni kašalj kod kojeg je osobi lakše ako se drži za grudi.

Ovaj lijek je dobar za ljude koji mrze bilo kakvo kretanje kad su akutno bolesni i uopće ne žele biti uznemiravani. O njima se čovjek lako brine jer oni žele da ih ostavite na miru. Bryonia je najbolji lijek za akutne bolesti prsnog koša, kad je sluznica suha. Ovi ljudi moraju piti mnogo tekućine, ali s dugim pauzama jer ih čak i pijenje uznemirava!

* CHAMOMILLA - za djecu kojoj niču zubi, s bolovima u uhu i želucu. Takva su djeca jako srdita zbog nepodnošljivih bolova, mogu imati jedan obraz vruć, a drugi blijed i hladan. Žele da ih stalno nose jer im je tada bolje, imaju vrućicu koja je noću jača. Znoje se, a stolica ima zelenu boju poput špinata. Ovo je odličan lijek za bebe koje imaju kolike.

* COCCULUS INDICUS – ovaj će lijek pomoći iscrpljenim osobama koje dugo brinu o bolesniku pa osjećaju opću slabost zbog gubitka sna. Vrtoglavica im smeta kod hodanja i vožnje u automobilu, te kod promatranje predmeta koji se kreću i kod dizanja glave. Mogu imati mučninu kad ugledaju jelo ili osjete njegov miris, usporene su, zabrinute za zdravlje, «napuhnute» su i imaju kolike s vjetrovima.

* IGNATIA – za tužne osobe, pogotovo one razočarane u ljubavi. Ovo je lijek za gubitak bliske osobe, kad netko usamljen tuguje i uzdiše, a smeta ga kad ga netko tješi. Lijek mogu uzeti osobe koje se znoje po licu, imaju upalu grla a bolje im je kad gutaju, žedne su, osjećaju zimicu a stanje im se pogorša kad osjete dim cigarete.{jcomments on}

Pročitano 6509 puta
Više u ovoj kategoriji: Dijagnostika pomoću šarenice »