Petak, 28 Studeni 2014 11:58

Hidroterapija

Napisao 

Hidroterapija je dokazano efikasna terapija, koja stimulira hormon endorfin, koji kontrolira bol i smanjuje napetost... Ovo se, naravno, prvenstveno odnosi na kupke, saune, parna kupatila, kupke za stopala, i druge tretmane vodom pod budnim okom stručnjaka, no uz malo pripreme možemo i sami kod kuće prakticirati hidroterapiju. Izumiteljem hidroterapije smatra se otac Sebastian Kneipp bavarski monah devetnaestog stoljeća. Kneipp je vjerovao da voda pomaže detoksikaciji, tj. eliminaciju \"otpada\" iz tijela, pa tako i direktno utiče na poboljšanje zdravlja. Hidroterapiju u svom liječenju koristio je i doktor John Raymond Christopher, a kasnije i dr. Ricard Sulc.


 

Hidroterapija je danas vrlo popularna u Europi, Aziji i SAD-u gde ju je moguće prakticirati i na toplim i mineralnim izvorima. Ova terapija se prakticira u SPA i Wellness centrima, različitim centrima za liječenje, ali i u kućnom okruženju.

Nekoliko najpoznatijih primjera:
Sjedeće kupanje podrazumjeva dijve posude, toliko velike da možete u njih sjesti, tako da ne namočite niti noge niti trup, već samo prostor oko bokova do prepona. Jedna posuda je ispunjena hladnom, druga toplom vodom. Najprije u jednoj sjedite, a u drugoj držite stopala, a onda zamijenite mjesta. Ovakva kupanja se preporučaju osobama sa hemoroidima, pojačanim PMS sindromom, tj. menstrualnim problemima, ali i upalama mokraćnog mjehura ili prostate.

Topla kupka- Samo se potopite u ugodnu toplu vodu na 30 minuta. U vodu se dodaju mirisne soli, ljekovito blato, aromaterapijska ulja, ljuta papričica, đumbir, i dr.

Osim tople kupke za bolje zdravlje potrebno je redovno koristiti saunu. Vrlo ljekovita, a tako jednostavna. Tu su i parna i turska kupatila, hidrokade koje oslobađaju milione sitnih balona, koji opuštaju mišiće i smanjuju otečenost zglobova, momentalno vam omogućavajući veću pokretljivost, ali i još bitnije, smanjujući bol. Balončići ujedno djeluju i na vašu psihu, opuštajući i smirujući vas.
Što još reći? Pravac kada :)

Izvor: alternativa.hr

Pročitano 1180 puta