Petak, 28 Studeni 2014 07:59

Drugi čuvar praga

Napisao 

Za one koji se uzdižu uz iluziju kako je to samostalan projekt, bez ikakvih obzira prema iluzornom svijetu oko sebe. Za one koji to uzdizanje shvaćaju kao zatvaranje u pećinu i meditiranje. Za one, koji kroz uzdizanje žele “pobijeći” iz iluzije fizičkog svijeta ili matrice. Za sve one poput mene. Za sve one koji možda nisu shvatili bit “žrtvovanja Zelene Zmije”

Za sve one koji nisu shvatili pročitano “da um treba prevladati, pronaći svoje Jastvo… i UČESTVOVATI u ovom fizičkom svijetu, bez prijanjanja ikome i ičemu” UČESTVOVATI, voljeti, živjeti, raditi, radovati se, rađati i odgajati djecu.

Za sve nas evo riječi Drugog Čuvara Praga iz Steinerove knjige:

“Ti si se odvojila od osjetilnog svijeta. U nadosjetilnom svijetu stekla si zavičajno pravo. Sada možeš odavde djelovati. Tebi više nije potreban oblik tvoje sadašnje fizičke tjelesnosti. Da si samo htjela steći sposobnost kako bi prebivala u ovom nadosjetilnom svijetu, više se ne bi trebala vraćati u osjetilni svijet. Ali sada gledaj mene. Gledaj kako sam neizmjerno uzvišen nad svim onim što si ti danas već od sebe učinila. Do sadašnjeg stupnja svog savršenstva došla si pomoću sposobnosti koje si mogla razviti u osjetilnom svijetu dok si još na njega bila upućena.

\"letač-2\"Sada za tebe, međutim, mora početi razdoblje u kojem će tvoje oslobođene snage dalje raditi na osjetilnom svijetu. Do sada si izbavila tek samu sebe, sada kao oslobođena možeš oslobađati i sve svoje bližnje u svijetu osjetila. Do danas si stremila kao pojedinac, sada se učlani u cjelinu kako ne bi u nadosjetilni svijet unijela samo sebe nego i sve drugo što se nalazi u osjetilnom svijetu. Jednom ćeš se moći sjediniti s mojim likom, ali ja ne mogu biti blažen sve dok još ima onih koji to nisu! Kao oslobođeni pojedinac ti bi, doduše, još danas htjela ući u nadosjetilno carstvo. Tada bi, međutim, morala gledati dolje još neizbavljena bića osjetilnog svijeta. I ti bi svoju sudbinu odvojila od njihove. Ali vi ste sve međusobno povezane.
Sve ste morale sići u osjetilni svijet da bi u njemu oplodile snage za jedan viši. Kada bi se od njih odvojila, zlouprotrijebila bi snage koje si mogla razviti samo i jedino u zajedništvu s njima. Da one nisu sišle, ne bi mogla ni ti; bez njih bi ti nedostajale snage za nadosjetilno postojanje. Ti moraš te snage koje si s njima postigla s njima i podijeliti.

Zato ti branim ulaz u najviša područja nadosjetilnog svijeta tako dugo dok sve svoje stečene snage ne upotrijebiš za izbavljenje ostalog svijeta. S onim što si već stekla možeš se zadržati u donjim područjima nadosjetilnog svijeta; ali pred dverima višeg stojim ja “kao kerub s plamenim mačem pred rajem” i branim ti ulaz sve dok još imaš snage koje nisu primijenjene u osjetilnom svijetu. I ako ih nećeš ti, doći će drugi koji će ih primijeniti, pa će jedan visoki nadosjetilni svijet prihvatiti sve plodove osjetilnog; a tebi će se oduzeti tlo s kojim si bila srasla. Ovaj će se pročišćeni svijet razviti iznad tebe. Ti ćeš biti isključena iz njega. Tako će tvoja staza postati ona crna, a oni od kojih si se odvojila idu bijelom stazom.”

Tako se najavljuje veliki “čuvar praga” uskoro poslije susreta s prvim stražarom. Međutim, posvećenik sasvim točno zna što mu predstoji ako ne odoli iskušenjima prijevremenog zadržavanja u nadosjetilnom svijetu. Neopisiv sjaj širi se od drugog “čuvara praga”; sjedinjenje s njim stoji pred vidovitom dušom kao daleki cilj. No duši je isto tako izvjesno da će to sjedinjenje biti moguće tek kad je posvećenik sve snage koje su mu pritekle iz tog svijeta primijenio u službi oslobađanja i izbavljenja ovoga svijeta. Odluči li slijediti zahtjeve visokoga svjetlosnog lika, moći će doprinijeti oslobađanju ljudskog roda. On prinosi svoje darove na žrtveni oltar čovječanstva. Ako dade prednost svojem prijevremenom uzdizanju u nadosjetilni svijet, struja čovječanstva proći će mimo njega. Poslije svog oslobođenja iz osjetilnog svijeta, za sebe ne može više zadobiti nikakve nove snage. Stavi li on osjetilnom svijetu svoj rad ipak na raspolaganje, tada se događa da zbog odricanja on još uvijek može uzeti nešto za sebe iz područja svojeg daljnjeg djelovanja. Samo se ne može reći da je po sebi razumljivo kako će čovjek izabrati bijelu stazu bude li postavljen pred odluku. To u potpunosti ovisi o tome je li on pri toj odluci već toliko pročišćen da ga nikakvo samoljublje ne zavodi težnjom za blaženstvom. Jer su ta zavođenja nezamislivo velika.

\"letač\"

Na drugoj strani zapravo nema naročitih zavođenja. Ovdje ništa ne govori egoizmu. Ono što će čovjek dobiti u višim područjima nadosjetilnog svijeta, nije nešto što njemu prilazi, nego samo nešto što iz njega izlazi: ljubav za okolni svijet. Na crnoj se stazi ne oskudijeva ni u čemu što zahtijeva egoizam. Naprotiv, plodovi te staze upravo su najpotpunije zadovoljenje egoizma. I ako netko hoće blaženstvo samo za sebe, sasvim je sigurno da će ići ovom crnom stazom jer mu je ona primjerena. — Zato od okultista bijele staze nitko ne smije očekivati da će mu oni dati neku uputu za razvoj njegova egoističnog ja. Za blaženstvo pojedinca oni nemaju ni najmanjeg interesa. Neka ga postigne svaki za sebe. Zadaća bijelih okultista nije da ga ubrzaju. Njima je samo do razvoja i oslobođenja svih bića, čovjeka i njegovih bližnjih. Stoga oni samo daju upute kako se za suradnju na tom djelu mogu izgraditi vlastite snage. Zato nesebičnoj predanosti i požrtvovnosti daju prednost pred svim drugim sposobnostima. Oni nikoga ne odbijaju tek tako, jer se i egoist može pročistiti. A onaj tko nešto traži samo za sebe, tako dugo dok to čini, kod okultista ne može naći ništa. Pa ako mu čak i ne uskrate svoju pomoć; on, tragalac, uskraćuje si plodove te pomoći. Zato će onaj tko uistinu postupa prema uputama dobrih tajnih učitelja poslije prelaska praga razumjeti zahtjeve velikog “čuvara”; a onaj tko ne postupa prema tim uputama uopće se ne smije nadati da će ikada pomoću njih doći do “praga”. Njihove upute vode dobru ili ne vode ničemu.

Vođenje prema egoističnom blaženstvu i prema pukom življenju u nadosjetilnom svijetu jest izvan granica njihove zadaće. Ona je već unaprijed takva da učenika drži na odstojanju od nadzemaljskog svijeta tako dugo dok u njega ne stupi s voljom za predanom suradnjom.

Izvor: radioliberum.org

Pročitano 1378 puta