Petak, 09 Siječanj 2015 09:06

Božanska meditacija – po metodi Asje Širovnik Moškon

Napisao 

Zašto ljudi misle da je meditacija mistična?  I koji su prvi koraci za uspješnu meditaciju?

Još od drevnih vremena ljudi  vjerovali i shvaćali, da unutar našeg ljudskog uma, na mnogo dubljoj razini svijesti, počiva Živa Svijest Univerzalnog Uma.

 

Da bismo mogli dosegnuti tu unutarnju razinu naše duše i dostići nivo Univerzalnog uma, u prvoj instanci potrebna je tišina. Postoje mnoge drevne, a i moderne tehnike, koje se mogu koristiti kako bismo utišali cvrkutanje svojih misli, i prešli preko vanjskih razina svijesti te ušli u one dublje razine koje se nalaze ispod površine.

Proces utišavanja  ego -uma, koji nas zadržava na gornjoj površini kroz koju konstantno teče proces misli, koje ponajviše zvuče kao kritka, sumnja i razni strahovi puni negativnosti, bitan je kod meditacija. Promatrajući ovaj bučni um, umjesto da upadnemo u njegove zamke, ne dozvoljavajući mu da nas uvuče u bavljenje mislima i emocijama koje nama njegovo brbljanje prouzrokuje,  omogućava nam ulazak u unutarnje spokojstvo i smirenost.

Jesu li sve meditacije iste?  Podrazumjeva li svatko isto kada govorimo o meditaciji?

Meditacija ima razne oblike, koje oblikuju tehnike i pristupi,  razlikujući se od kulture do kulture, svaki dajući Meditaciji svojstveno iskustvo i način interpretacije. Postoje mnogi oblici meditacije kako bi se različitim ljudima taj process približio, i upravo zbog toga kod svake osobe ta riječ budi različite osjećaje i asocijacije.

Imate li Vi svoj pristup meditaciji? Što čini specifičnim Vaš način ili tehnike koje omogućavaju meditaciju?

U pristupu kojeg sam iskusila i brusila, razvijajući razne primjene i tehnike tijekom vremena, i dalje ostaje cilj meditacije da se još um utiša, i da se uđe u pojačanu mentalnu jasnoću. Početni koraci  meditacije u tom smislu, u prvoj instanci nude unutarnji mir, koji uzdiže i jača prijemčivost za iskustvo protoka ljekovitih energija koje potječu iz dubina našeg Unutarnjeg Područja: Univerzalnog Uma i naše Duše.

Predlažete li Vi korištenje manitri? I zašto ih neke meditacije koriste? Što je svrha mantre?

Stišavanje uma može biti izazov za mnoge i to je razlog zašto su neke kulture (ili većina njih)  osmislili sustav mantre, ili riječi koje se tiho ponavljaju u našim mislima, da bi ‘mislilac’ postao zauzet, dok se ne umori do točke potpune tišine, odmarajući u pozadini, dajući prostor  Beskonačnom, koji se nalazi u svima nama.

Što se događa kada utišamo svoje misli?

Osoba koja je savladala proces koji joj omogućava da utiša svoje misli i razmišljanje,  spremna je da doživi prostranstvo mogućnosti koje se otvaraju svima onima koji ulaze u Univerzalni Um, i  ujedinjuju se s daleko većim aspektom  Istinskog Sebstva.

Slijedi unutarnja vizija koja ojačava osjećaj Sebstva, produblje razumijevanje života, shvaćanje zakona Svemira, naše uloge te angažmana u našem trenutnom životu i još mnogo toga. Polje Više Svijesti je otvoreno za naše iskustvo i razumijevanje.

Što je za Vas najbitnije kod meditacije? Što ste dobili iz svog iskustva meditacije?

U meditaciji, kako ja podrazumjevam i podučavam, bitno je ‘odvojiti’ se od života kao ‘vladajuće sile’ iznad nas, prepuštajući sebi ulazak u iskustvo bivanja proširene svijesti koju  predstavlja Životna Sila Svemira, Božnaskog JA koje se izražava kroz nas u našim životima.

Kroz taj proces možemo primijetiti da su ograničenja, sputavanja i uvjerenja iz prošlosti otišla, te kako što smo oslobođeni, dolazi sve bliže do jedinstva s našim Stvoriteljem.

Božanska Meditacija je dakle prirodni način da se povežemo s unutarnjim predjelima našeg bića, i doživimo dublju vezu sa samim Životom, kojega sada možemo iskusti kao Univerzalnu Inteligenciju i vječnu Ljubav našeg Stvoritelja.

U tom iskustvu spojili smo sebe s Beskonačnim, dozvoljavajući moći koja boravi u nama, da nas oslobodi i pomogne nam transcendirati naš zemaljski ograničeni Ego. Ta iskustva mogu biti duboko dirljiva i osnažavajuća,  mijenjajući naše živote. Počinjemo doživljavati sebe i svoje živote kao velike, bitne i dobre, upravo zato jer smo postali sigurni u našu neopozivu vezu s velikom Silom koja Vodi, Voli i Štiti na svakom koraku našeg puta.

meditation

Alternativa Informacije

Pročitano 2786 puta