Srijeda, 20 Ožujak 2013 13:12

Jin i jang za zdravlje, stanovanje, u horoskopu...

Napisao 

Možda nekima teorija o jinu i jangu djeluje apstraktno, ali ona sasvim prožima i vaš svakodnevni život. U ovom tekstu saznat ćete kako jin i jang djeluju na vas i okolicu...

Jin i jang su simboli dva suprotna i međusobno nadopunjujuća načela čija nerazdvojna igra i stalne metamorfoze čine podlogu, samo tkivo svemira u akciji. Oni označavaju vječne parove suprotnosti: pozitivno - negativno, da - ne, crno - bijelo, dan - noć, puno - prazno, aktivno - pasivno, muško - žensko...

Svaki od njih sadrži klicu onog drugog, zato muškarac (jang) ima u sebi i ženski dio (jin) i obrnuto. Par jin-jang je nerazdvojiv i pokretan, a svaki od dijelova postaje suprotan i komplementaran. To objašnjava dobro poznat drevni simbol jina i janga.
U trenutku kad je jang (bijelo, aktivno) na svom vrhuncu - jin (crno, pasivno) zamjenjuje ga neosjetno i obrnuto. Jin i jang nemaju ni u kojem slučaju "moralni" karakter. Nijedan od tih simbola nije bolji niti jači od drugog. Njihova suprotnost je neophodna i među njima nema sukoba, kao što nema i između lijeve i desne ruke dok pljeskaju.

Gdje vam je kuća

Ima mnogo teorija koje objašnjavaju razliku između jina i janga, i o tome smo već pisali u Alteru. No kako se ta dva pojma često pojavljuju i koriste u raznim alternativnim metodama, ovim primjerima pokazat ćemo što oni zapravo znače u svakodnevnom životu.

  • - Dok Mjesec raste, energija je većim dijelom jang. To je dobro vrijeme za nove aktivnosti ili teške pothvate, ali također i vrijeme kad može doći do agresivnih ispada i nesreća. Dok Mjesec opada, energija je uglavnom jin, pa je to razdoblje dobro za odmor i razmišljanje, ali tada može nastupiti i tjeskoba i depresija.
  • - Kada se ne možete koncentrirati, to znači da ste pod utjecajem energije jin. U tom slučaju trebate izbjegavati hranu u kojoj prevladava jin i uzimati hranu jang. To je jedno od glavnih pravila makrobiotike, a podjelu hrane možete naći u ovom broju, u članku o prehrani jin i jang.
  • - Ako ste pod stresom, nervozni, te ako se lako razbjesnite – što znači da ste u vlasti janga – trebate provoditi što više vremena u sobama koje su jin, tj. u sjevernim sobama. S druge strane, ako ste umorni ili deprimirani – u vlasti jina – budite na južnoj strani kuće ili ureda, jer tamo vlada jang.
  • - Što vam je kuća ili stan bliže vrhu brijega, to ćete više biti pod utjecajem janga, koji će vam dati poticaj da uspješno ostvarite svoje projekte. Što ste bliži podnožju brijega, to će više utjecati jin, koji će vas smiriti i opustiti.
Okruglo i pravokutno
Dakle, stvari i situacije oko nas uvijek su više jang ili više jin. Isto tako sve što se događa u životu čovjeka može biti više jang ili jin. Recimo, to kod  namještaja ovisi o njegovu obliku, boji i materijalu. 
Prema svojim potrebama za više ili manje energije možete birati jang ili jin pokućstvo. Ravne crte su više jang, dok su zakrivljene više jin. To znači da je okrugli stol dobar za odmor ili razonodu, dok je četvrtast ili pravokutan stol dobar za rad i ozbiljne rasprave. 
Crvena, narančasta i žuta boja su jang, one potiču i privlače. Zelena, plava i crna boja su jin, one smiruju i opuštaju. Naravno, za svaku od tih boja vrijedi da je pastelna varijanta više jin nego jarka varijanta. 
Tvrdi, sjajni ili reflektirajući materijali, kao što su staklo, mramor i metal, više su jang i imaju poticajno djelovanje. Mekani i mat materijali, kao što su tkanine i prirodno drvo, više su jin i imaju opuštajuće djelovanje.

 Raspored soba

Orijentacija vašeg stana određuje koji će njegov dio biti jang ili jin, jer to ovisi o kretanju sunca. Dijelovi stana na istoku, jugoistoku i jugu više su jang nego jin jer su više izloženi suncu. S druge strane, dijelovi na zapadu, sjeverozapadu i sjeveru s više jin, jer su slabo izloženi sunčevim zrakama.
Sobe jang trebate posvetiti uglavnom fizičkim djelatnostima: tamo ćete raditi, vježbati, kuhati, jesti, primati posjete itd. Sobe jin trebaju služiti za odmor: u njima ćete se opuštati, slušati glazbu, gledati televiziju, uređivati se, voditi ljubav, spavati...

Što se tiče zgrada, tu je važan oblik. Općenito govoreći, visoke i uske zgrade poput nebodera i tornjeva imaju više jina, dok niske i široke zgrade imaju više janga. Unutar visoke zgrade, viši katovi dobivaju više svjetla i svemirskih energija, pa imaju jači jang - potiču smišljanje ideja i strategija.

 

Selo je jin

Zato je uprava kompanija obično smještena na visokim katovima. Na donjim katovima se jače osjeća utjecaj zemlje, pa je taj položaj dobar za ostvarivanje zamisli. Uostalom, teorija je jang, dok je praksa jin.

Kakav je jin i jang u nekom zemljopisnom području? Grad je središte janga, pa se u njemu dobro osjećaju ljudi koji vode vrlo aktivan život ili su ambiciozni. Na selu caruje jin. To je mjesto gdje se možete odmoriti i sabrati, idealno za umirovljenike i bolesnike na oporavku. 
Na planinama također vlada jin, pa su dobre za meditaciju, razmišljanje, duhovni život. U ravnicama prevladava jang, pa su ravnice oduvijek bile mjesto gdje je čovjek radio velike građevine i pothvate. Naposljetku, more je, kao i planine, mjesto gdje se skuplja jin, pa je pogodno za odmor.

Dakle, već i sami možete zaključiti, promatrajući sami sebe te svoju okolicu, koji elementi pripadaju više jinu a koji jangu. Mudrost je u tome da se dva elementa uvijek nastoje održati u ravnoteži.

 


 

Jin i jang u horoskopu

 Ako znate koji ste horoskopski znak prema kineskom horoskopu, ovdje provjerite kakvi ste:

1. Štakor (Jang, element Voda); teži ka materijalnim dobrima i zaradi, šarmantan je i ima oštar intelekt, radoznao je, teži ka društvenom probitku.

2. Vol (Jin, element Zemlja); ambiciozan, sposoban vođa, neumoran radnik koji rješava sve prepreke da bi došao do cilja; odlikuju ga tvrdoglavost, nepromjenjivost stavova, dogmatizam, sklonost introvertiranosti i unutarnjoj napetosti.

3. Tigar (Jang, element Drvo); ambiciozan je, sposobni vođa, sklon je opasnostima i agresiji, odlikuje ga emotivna uzburkanost.

4. Zec (ili mačka) (Jin, element Drvo); introvertiran, plašljiv, sentimentalan, emotivan, popularan u društvu, šarmantan.

5. Zmaj (Jang, element Zemlja); ambiciozan, teži ka uspjehu pod svaku cijenu, egoističam, ima sposobnost da bude dobar vođa.

6. Zmija (Jin, element Vatra); ima snažnu inteligenciju, odlikuju je nesigurnost, introvertiranost, instinkt, intuicija.

7. Konj (Jang, element Vatra); samodostatan je, ima želju za slobodom, dobre radne sposobnosti, zna motivirati druge, nestrpljiv je.

8. Koza (Jin, element Zemlja); kreativna je, maštovita, empatična, neorganizirna, često ovisna o drugima.

9. Majmun (Jang, element Metal); tolerantan je i revolucionaran, neovisan, radoznao, pomalo egzibicionist.

10. Pijetao (Jin, element Metal); praktičan je, perfekcionist, iskren, konzervativan.

11. Pas (Jang, element Zemlja); odan je, ima osjećaj za pravdu, promjenjiva je raspoloženja, nesebičan, strpljiv.

12. Svinja (Jin, element Voda); pasivna, okrenuta užicima, ovisna o drugima, maštovita, povučena, skromna.

 

Pročitano 5592 puta

Ostali članci: tarot i astrologija