Utorak, 04 Veljača 2014 04:21

Tumor dojke

Napisao 

Iako se to oduvijek naslućivalo, sada je i znanstveno dokazano da rođaci bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke kod kojih je pronađena jedna posebna vrsta gena imaju veću mogućnost da se kod njih razvije ista opasna bolest. Na temelju ovog saznanja napravljeni su testovi pomoću kojih se može odrediti tko ima to genetsko svojstvo mnogo prije nego što se tumor pojavi. "Zloćudni" geni nose oznaku BRC1 i BRC2.

Opasnost od tumora povećava se kod žena koje osim ova dva gena imaju rani početak menstruacije (prije dvanaeste godine), imaju menopauzu nakon 55. godine, nisu uopće rađale ili su prvi put zatrudnjele nakon tridesete godine života, te ako su bile podvrgnute zračenju. Rizik od raka povećava se nakon tridesete godine, a prosječna dob žena kod kojih je pronađen zloćudni tumor dojke jest 60 godina.

Sumnja se da je veća mogućnost da se zloćudni tumor dojke razvije kod žena čija prehrana sadrži vrlo visok postotak masnoće. Kod starijih žena s prekomjernom težinom također postoji veći rizik. Vjeruje se da prehrana s malom količinom masnoća, mnogo voća i povrća, te idealna težina, mogu smanjiti opasnost od te bolesti kod žena.

Posebno su ugrožene žene čije su majke ili bliske rođakinje imale zloćudni tumor dojke ili zloćudni tumor ovarija, uterusa ili debelog crijeva. Zbog toga bi žene kojima je bliski rođak umro od ovih bolesti trebale napraviti test pomoću kojeg će otkriti imaju li one također dva zloćudna gena.

Pročitano 2177 puta

Ostali članci: bolesti