Petak, 10 Travanj 2015 07:19

Srčana nervoza i lupanje srca

Napisao 

Pod srčanom neurvozom podrazumijevaju se bolesti srca koje dolaze kao posljedica neuro-vegetativnih poremećaja, budući da i srce radi izravno pod utjecajem neurovegetativnog sistema kao i drugi organi. U njemu je veliko mnoštvo nervnih vlakana i stanica koje regulišu rad srca, a bez utjecaja naše volje. U neurvoze srca ubrajamo bolesti kao što je lupanje srca i probadanje srca (obično kod mladih osoba).

Lupanje srca pojavljuje se najčešće u malokrvnih i slabunjavih ljudi jer im je neurovegetativni sistem slabo otporan. Osnovni uzroci ovoj bolesti su preveliki duševni napor, bljedobolja, pretjerano polno upražnjavanje, oporavak poslije teških bolesti i sl.
Pojedini nastupi bolesti vremenski traju različito: od nekoliko trenutaka do nekoliko sati, i dana. Nastupi bolesti počinju, uglavnom, posebnim osjećajem u predjelu srca. Mnogi bolesnici u vrijeme napada bolesti osjećaju potištenost i gušenje. Bolesnike hvata vrtoglavica i nesvjestica, a po čelu ih oblijeva hladan znoj. Ti napadi nisu uvijek podjednako jaki. Pretežno su srednje jačine, ali zato veoma neprijatni. Poslije napada bolesnika obično obuzima umor. Inače, nema neugodnih posljedica po samo srce, osim u vrlo rjetkim slučajevima.

Liječenje

Kod liječenja ove bolesti razlikuju se dva postupka: za lakši i teži oblik bolesti.

Sastav čaja za lakši oblik bolesti:

50 g cvjetova gloga
50 g listova i cvjetova vrijeska
50 g stabljike preslice
40 g cvjetova crnog tma
30 g listova i cvjetova matičnjaka
30 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g imele bijele
20 g suhih listića ružmarina

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. U 12 dcl proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka prije i poslije jela uzima se srednja kašika meda i svježe ocijeđenog limunovog soka, što se za svaki put posebno priprema. Ishrana, zabrane i ostalo kao u bolesti ateroskleroze.

Sastav čaja za teži oblik bolesti:

40 g cvjetova cmoga traa
40 g cvjetova gloga
40 g cvjetova i listova kantarije muške
30 g stabljike vrijeska — plavoga cvijeta
20 g hrastove kore (donje bijele)
20 g stabljike timijana
20 g stabljike ive trave
20 g listova kadulje
20 g listova mišjakinje
20 g listova ružmarina
10 g listova i cvjetova plućnjaka
10 g stabljike odoljena

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. U 12 dcl proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuvati 1 minutu. Hladiti poklopljeno, zatim preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela, a 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja kašika meda i limunova soka, kao i u lakšeg oblika bolesti. Osim čaja, dva puta dnevno, i to u 10 i 16 sati, uzima se po 1 dcl limunade koja se priprema na slijedeći način:

u 2 dcl prokuvane i ohlađene vode stavi se nepuna žlica meda, 15 listića ružmarina, koje je potrebno prethodno iskidati, 3 listića kadulje i sok od jednog limuna, iz kojega se iz srednjeg dijela prethodno izvadi okrugla tanka kriška za poklopac. Tim poklopcem poklopi se mješavina. Limunadu pripremati dan prije upotrebe. Prije same upotrebe kriška limuna, koja je služila kao poklopac, iscijedi se, a listići ružmarina i kadulje izbace.

Ishrana, zabrane i druge upute kao u lakšeg oblika oboljenja. Za vrijeme napada bolesti potrebno je mirno ležati na leđima, lagano disati na nos i stavljati hladne obloge (od hladne vode) od prsne kosti do lijevog bubrega. Obloge se drže po 12 minuta. Stanka traje 5 minuta. Kad prestane lupanje srca. obloge se ne stavljaju. Isto tako, potrebno je tijelo trljati hladnom rukom (koju smo prethodno namočili u hladnu vodu), nešto više leđa i bubrege. To činiti 10 puta dnevno.

[prirodnilijek]

Pročitano 3704 puta

Ostali članci: bolesti