Petak, 26 Rujan 2014 08:31

Ravna stopala, kalcifikat u ramenu - Nado Centar

Napisao 

Ravna stopala mogu uzrokovati teške poremećaje

Zbog svoje funkcije, položaja i kompleksne građe, stopala su izložena brojnim i raznolikim potencijalnim infekcijama i ozljedama. (Građa stopala: 26 kostiju 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata.) Uz to, postoji nekoliko genetskih stanja koja utječu na oblik i funkciju stopala. Jedan od najčešćih deformiteta sustava za kretanje kod djece školskog uzrasta je ravno stopalo, a može biti u kombinaciji sa potpuno spuštenim svodom stopala, što dodatno otežava stanje.
Ravna stopala mogu biti: urođena (genetska predispozicija ) i stečena. Također ravna stopala mogu biti fleksibilna i rigidna. Fleksibilno ravno stopalo prilikom stajanja na prstima omogućava jasno formiranje svoda, ali pri osloncu na puno stopalo svod se gubi, za razliku od rigidnog stopala koje je uvijek ravno bez obzira na položaj.
Stečena ravna stopala najčešće su uzrokovana nedovoljnom i nepravilnom aktivnosti djece u prvim godinama života. Dakle, potrebno je izbjegavati prerano uspravljanje djeteta kako bi ono ,,što prije prohodalo”, pretjerano nošenje djeteta na rukama, također nagli rast i pretilost također povećavaju rizik. Formiranje stopala dinamičan je proces tijekom razdoblja rasta i razvoja djeteta te u tom smislu postoje anatomske varijacije. Do 18. mjeseca života ravna stopala fiziološka su pojava, a po nekim autorima i do 3. godine djetetovog života (mada se u anglosaksonskoj stručnoj literaturi ovo razdoblje produžava do 5. čak i do 6. godine života). Deformitet se uglavnom uočava prilikom obveznog sistematskog pregleda za upis u školu, ali ipak, ravna stopala osim estetskog efekta često ne uzrokuju nikakve tegobe niti funkcionalna ograničenja.
Ukoliko se simptomi ipak jave, oni ovise o tipu deformiteta, a dijete se najčešće žali na bolove i grčeve u stopalu, nozi i koljenu, nestabilnost u skočnom zglobu, nespretnost pri hodu ili trčanju, ne mogu dugo hodati, nerado trče, brzo se zamaraju, izbjegavaju bavljenje fizičkim aktivnostima te imaju teškoće s obućom.
Oprez! Uvijek treba imati na umu da ravna stopala mogu uzrokovati teške poremećaje statike i dinamike cjelokupnog tijela, ali se mogu liječiti.

ravna-stopala


Kalcificirajući tendinitis – kalcifikat u ramenu

kalcifikat-u-ramenukalcifikat-u-ramenu.jpg2


Kalcificirajući tendinitis rotatorne manšete čest je poremećaj koji se očituje nakupljanjem kalcijevog hidroksiapatita u području hvatišta tetiva za kost uz spontanu resorpciju kalcifikata i posljedično cijeljenje tetive. Bolest se može podijeliti u 2 faze. U prvoj fazi, periodu kada se kalcifikat stvara, bolesnik ne osjećabolove i nema većih teškoća. U drugoj fazi, periodu resorpcijekalcifikata, bolesnik osjeća jake bolove i cijelo rame je izrazitobolno.
Etiologija bolesti nije poznata. Češće se javlja kod žena i dijabetičara. Vrlo rijetko dolazi do potpune rupture rotatorne manšete dok je parcijalna ruptura posljedica izbijanja kalcifikatana burzalnu stranu. Ne postoji povezanost između nastajanjakalcifikata i traume.
 
U Nado centru kalcificirajući tendinitis uspješno se liječi terapijompomoču UDARNOGA VALA. Potrebno je svega nekoliko tretmanada se kalcifikat razbije.

 

jpgprim. dr. Miroslav Buljan

Nado Centar

0800 222 333

Pročitano 2580 puta

Ostali članci: bolesti