Ponedjeljak, 06 Travanj 2015 08:50

Nemojte da vas zavaraju simptomi prehlade, zbog nekih treba zatražiti i liječničku pomoć

Napisao 

Ono što nekome riješi problem, drugome ne mora pomoći, pa treba odgonetnuti koji točno pelud smeta

 

Sezona peludnih alergija počinje pojavom toplog vremena i viših temperatura nakon zimskog perioda.

Mnogi zbog prehlade posumnjaju na alergiju, a mnogi se salergijskim simptomima nadaju da je riječ o prehladi. Kako razlučiti o čemu je riječ?

– Simptomi alergije često oponašaju prehladu. No, ako traju dulje od deset dana, pojave se u sezoni peludi, ponavljaju se te ako imate i članove  koji imaju alergoloških tegoba, vrlo je moguće da se radi o alergiji – kaže dr. Silvije Šegulja, voditelj Odjela respiratorne rehabilitacije djece u crikveničkoj Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia.

– Dileme oko odlaska liječniku ne smije biti ako se pojave ozbiljniji simptomi. To su, recimo, situacije kad se pojavi osip po tijelu poput koprivnjače, a jedan od mogućih simptoma je i otežano disanje. Osoba s blažim oblicima alergije mogu si i sami olakšati poteškoće. Kod blažih alergija simptomi su kihanje, curenje prozirnog sekreta iz nosa, svrbež i crvenilo očiju i nosa, a ponekad i glavobolja. Takve je probleme moguće spriječiti ili ublažiti preventivnim izbjegavanjem alergenaili pripravcima koji se mogu kupiti i bez recepta.

No – kaže dr. Šegulja – prije no što se posegne za terapijom, valja znati da nema univerzalnog rješenja za svaku osobu.

– Ono što nekome riješi simptome, drugome uopće ne mora pomoći.Preparati i lijekovi koji se nude širokog spektra, od antihistaminika koji sprečavaju ili ublažavaju simptome kočeći pretjeranu reakciju imunosustava na alergen do prirodnih preparata, kao ulje crnog kima koje može potpomoći pozitivne procese u imunološkim procesima ako se nekoliko mjeseci prije počnu uzimati.

Zato je važno savjetovati se s liječnikom, pokušati odgonetnuti koji točno pelud smetai ciljano djelovati u točno određeno vrijeme i s određenim lijekovima i dozama – kaže naš sugovornik.

[vecernji]

Pročitano 892 puta

Ostali članci: bolesti