Utorak, 12 Kolovoz 2014 12:57

Mokraća otkriva bolesti

Napisao 

Dijagnostika bolesti pomoću mokraće prihvaćena je u klasičnoj medicini, ali i u kineskoj, indijskoj i tradicionalnim narodnim medicinama mnogih naroda. Ovdje pročitajte savjete koji vam mogu pomoći da na vrijeme sami otkrijete početak neke bolesti, poremećaja ili problema.

 

Krv u mokraći koja nije praćena bolovima opasnija je nego u slučaju da su prisutni i bolovi.

Najčešći uzroci krvave mokraće (bubrežni kamenci i infekcija mokraćnog mjehura ili prostate) su obično praćeni mnogim simptomima. Snažna, doslovce razdirajuća bol kod bubrežnih kamenaca ili bol poput pečenja i često mokrenje kod infekcija mokraćnog mje¬hura ili prostate znakovi su da biste trebali otići k liječniku.
No kad se pojavi krv u mokraći bez popratnih bolova, naročito ako je pri¬mijećena samo jednom, možda ćete pomisliti "Nema smisla raditi paniku, pričekat ću i vidjeti hoće li se to ponoviti..." To je pogrešan stav i to može izazvati dalekosežne posljedice. U slučaju da primijetite krv u mokraći, pođite liječniku što prije!

Krvarenje
Postoje mnogi razlozi krvarenja u mokraćni sustav, a jedan od njih je i zloćudni tumor koji može biti u bubregu, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru ili prostati. U vrijeme kad je još uvijek izlječiv, takav tumor ne izaziva bol. Stoga krv u mokraći može biti jedini znak ranog stupnja tumora.
Među drugim uzrocima krvi u mokraći su infekcije, kamenci, bubrežna bolest i fizičko naprezanje, čak i u slučaju kad ne postoji bolest.
Treba li se čovjek zabrinuti ako mu je mokraća tamnija nego inače? Prirodno je da mokraća poprimi tamniju boju, naročito u vrućini, kad tijelo gubi tekućinu znojenjem i dolazi do koncentriranja mokraće.
No, treba razlikovati takvu tamniju boju mokraće koja nije ni približno slična onoj boje čaja koja se javlja kada se u mokraći pojavi višak „bilirubina“ (žučne boje). Bilirubin se normalno stvara u jetri i postaje sastojak žuči. Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i prolazi žučnim vodom do crijeva, gdje sudjeluje u probavi masti.

Boja

Ako je boja mokraće poput čaja uz žutilo kože ili očiju, s mučninom ili bez nje i osjećajem pritiska u trbuhu, to može biti znak problema sa žučnim kamencima. U slučaju da se ne liječi, taj poremećaj može uzrokovati zatajenje jetre, pankreatitis ili prsnuće žučnog mjehura.
Drugi uzroci takvih simptoma mogu biti razaranje crvenih krvnih stanica i bilo koje bolesti jetre, uključujući hepatitis (upalu jetre) ili tumor.

Ako se u žučnom mjehuru stvore kamenci koji dospiju u žučni vod, oni uzrokuju zastoj protoka žuči u crijevo. Tada se žuč vraća u jetru, uzrokujući upalu. U tom slučaju dolazi do mučnine i osjećaja punoće u trbuhu.
Povrat žuči može uzrokovati nakupljanje žuči u krvi. Ta tvar žute boje uzrokuje žutilo kože i sluznica i tamno obojenu mokraću, poput boje čaja. Kad žučni kamenac prođe žučnim vodom u crije¬vo, te boje nestaje. No, u slučaju ponovnog zaglavljivanja kamenca u žučovodu, isti se simptomi ponavljaju.
Ako se to ponavlja često, može trajno oštetiti jetru. Isto tako blokada žučnog voda može dovesti do napuhnuća žučnog mjehura i njegova prsnuća, što uzrokuje prodor toksičnih tvari u trbušnu šupljinu.

Bilirubini
Druga komplikacija žučnih kamenaca može nastati ako kamenac prođe iz žučnog voda u vod koji vodi u gušteraču. Tim vodom prolaze vrlo jaki enzimi iz gušterače u tanko crijevo. Zastoj i vraćanje tih tvari može biti fatalno, dovodeći do teške upale gušterače (pankreatitisa).
Moramo naglasiti da bolesti jetre, uključujući hepatits i rak jetre, također mogu uzrokovati višak bilirubina u krvi, uzrokujući tamnu mokraću i žutilo kože i bjeloočnica. Drugi izvor bilirubina su crvene krvne stanice. Bilo koja bolest ili neželjeno djelovanje koje uzrokuje raspadanje crvenih krvnih stanica može uzrokovati nakupljanje bilirubina u krvi.
Dakle, ako primijetite poput čaja tamnu mokraću te žutilo kože ili bjeloočnica, odmah se obratite liječniku.


Mjehurići

U rijetkim slučajevima otvor između mokraćnog mjehura i debelog crijeva može uzrokovati pojavljivanje mjehurića prilikom mokrenja. To može dovesti do teških infekcija, a može biti uzrokovano ožiljcima ili tumorom.

Ožiljak ili tumor mogu uzrokovati spoj (fistulu) između debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Rani znak može biti pojava mjehurića za vrijeme mokrenja. Mjehurići su uzrokova-ni plinovima iz crijeva koji prolaze u mjehur. Mokraća može postati neugodna mirisa, sa sadržajem iz crijeva. U tom slučaju treba što prije potražiti pomoć i liječničku obradu urologa, specijaliste za bolesti bubrega i mokraćnog mjehura.

Nelagoda, peckanje...

Nelagoda za vrijeme mokrenja, osjećaj peckanja, čest nagon na mokrenje i/ili često mokrenje su simptomi infekcije mokraćnog mjehura. Ponavljanje infekcije mokraćnog sustava mogu ukazivati na blokadu "odvodnog" sustava tijela i mogu uzrokovati zatajenje bubrega.

Infekcije mokraćnog mjehura uzrok su grčevima koji tje¬raju na često mokrenje, pojačanom nagonu na mokrenje i/ili osjećajem pečenja pri mokrenju. One su česte i dobro se liječe antibioticima.
Žene češće imaju mokraćne infekcije uslijed kratke mokraćne cijevi (izvodne cijevi mokraćnog mjehura), tako da je lakši prodor bakterija u mokraćni mjehur.
U slučaju da muškarac ima više od jedne mokraćne infek¬cije, ili žena više od dvije, to može ukazivati na prisutnu abnormalnost. Ona može biti u vodu između bubrega i mokraćnog mjehura (ureteru), u samom mokraćnom mjehuru ili u izvodnom vodu mokraćnog mjehura (uretri), a onemo¬gućava slobodan protok mokraće.

Infekcija
Infekcija mokraćnog mjehura koja ne reagira na antibiotsku terapiju je drugi znak upozorenja koji ukazuje na isti problem. Bilo što, što dovodi do bloka, odgode mokrenja ili promjene toka mokraće, može dovesti do infekcije mokraćnog sustava koja se vraća dok se abnormalnost ne ispravi. Primjeri takvih abnormalnosti su:
* Bubrežni kamenci u bubregu ili ureteru (vodu koji vodi iz bubrega u mokraćni mjehur)
* Savinuće uretera
* Izraslina na bilo kojem susjednom organu koja pritišće na ureter.
* Vesikoureteralni refluks, stanje kod kojeg dolazi do obrnutog tijeka mokraće, iz mokraćnog mjehura natrag u mokraćovod
* Zalisak u uretri koji dijelom onemogućava tijek mokraće iz mjehura
* Suženje uretre ili striktura
U slučaju da se ne liječe ili operacijom ne korigiraju, ti problemi mogu biti uzrok ponavljanim mokraćnim infekcija¬ma, zbog kojih dolazi do zatajenja bubrega i dija¬lize ili transplantacije bubrega.
Ostali uzroci ponavljanih mokraćnih infekcija uključuju poremećaje imunosnog sustava i dijabetes, koje također zahtijevaju odgovarajuće liječenje.
U slučaju da osjetite žareću bol ili imate potrebu za čestim mokrenjem, morate se što prije javiti liječniku. Ponavljanje mokraćne infekcije ili ne reagiranje na primijenjenu terapiju znači da vam je potrebna potpuna urološka ili nefrološka obrada.


Zatajenje

Ako imate poteškoće pri mokrenju ili uopće ne možete mokriti, potrebna vam je hitna pomoć. Vrlo je važno utvrditi uzrok, jer to vam može spasiti život. Trajno rješavanje problema je neophodno kako bi se izbjeglo bubrežno zatajenje.

Nemogućnost mokrenja zahtijeva hitnu pomoć. U sluča¬ju da ne možete mokriti, pokušajte sjediti u toploj kadi, a nakon nekoliko minuta pokušajte mokriti u vodi. Ovakav problem može se riješiti kateterom - uvođenjem cjevčice u mokraćni mjehur.
U situacijama kad samo dijelom možete isprazniti mokraćni mjehur, mokraća zaostaje i nakuplja se, moguće je da će se javiti infekcija. U slučaju da se ne liječi, takva se infekcija može proširiti na bubrege i uništiti ih.

Što je uzrok tom problemu? U muškaraca, povećana pro¬stata može priječiti tok mokraće iz mjehura, s obzirom da dio mokraćovoda prolazi kroz prostatu. U muškaraca i žena, uretra, cijev koja vodi iz mokraćnog mjehura, može biti sužena. Infekcija može oštetiti uretru i dovesti do stvaranja ožiljka, koji prijeći prolaz mokraći.

Dijabetes, skleroza...
Drugi uzrok je gubitak snage u mišićima stijenke mjehura, tako da nisu dovoljno snažni za potiskivanje mokraće kroz suženi dio izvodne cijevi. Dijabetes ili multipla skleroza mogu oštetiti živce odgovorne za istisnu snagu mokraćnog mjehura. Antihistaminici ili neki drugi lijekovi mogu dovesti do stiskanja mišića na dnu mokraćnog mjehura. Što dulje traje nemogućnost mokrenja, stjenka mokraćnog mjehura se sve više rasteže, te postaje tanja i slabija, te napreduje slabost istisne snage, što pričinjava pote¬škoće pri mokrenju.
U slučaju blokade pri istiskivanju mokraće, pomoći mogu lijekovi ili operativni zahvat koji dovodi do trajnog rješenja. U muškaraca s povećanom prostatom, test iz krvi, ultrazvuk i/ili biopsija tkiva prostate pomoći će u određivanju radi li se o malignom tumoru. Takvo rano otkrivanje i liječenje tumora može spasiti život.
Dakle, imate li probleme s mokrenjem, odmah se javite liječniku na kompletnu obradu, ili u hitnu službu gdje će vam se pomoć pružiti trenutno. Nakon toga morate odlaziti na redovite kontrole kod urologa (specijalist kirurgije koji se bavi mokraćnim sustavom) da bi se na vrijeme reagiralo u slučaju opisanih problema.

Dijabetes

Gubitak težine, obilnije mokrenje, smetnje vida na da¬ljinu i pojačana žeđ i apetit moraju potaknuti sumnju da imate dijabetes. Rani stupnjevi dijabetesa često nemaju simptoma i jedini način da se otkrije je provje¬ra šećera u krvi.
Gubitak težine može biti znak mnogih bolesti, no u sluča¬ju da imate i povećan apetit i trajno žeđate, možda imate dijabetes, koji uzrokuje i često mokrenje. Dijabetes tipa 1 nastaje kada stanice u gušterači prestanu izlučivati inzulin, hormon odgovoran za prijenos šećera iz krvi u stanice.
Kad poraste razina šećera u krvi, višak će prijeći u mokra-ću, što povlači za sobom dodatnu vodu, te nastaje obilno mokrenje. Stoga uzimate više tekućine da biste nadoknadili gubitke, a gubitak mokrenjem se nastavlja.
Vid na daljinu također može biti poremećen. Gubitak šećera mokraćom dovodi do gubitka kalorija i, posljedično, gubitka težine. Uslijed manjka inzulina tijelo ne može iskoristiti šećer kao izvor energije.
Dijabetes se može dijagnosticirati testiranjem šećera u krvi natašte, što znači da se najmanje 8 sati prije testa ne uzima hrana. Razina šećera iznad granice od 126 mg/dl uka-zuje na dijagnozu dijabetesa. Ako bolujete od dijabetesa, važno je bilježiti razine šeće¬ra u krvi. Možete koristiti glukometar s test trakicom (kupuje se u ljekarnama), da biste izmjerili razinu šećera u krvi.
Liječnik može napraviti i vrlo korisnu pretragu, određivanje glikoliziranog hemoglobina, da bi se indirektno odredila razina šećera u krvi u periodu od protekla tri mjeseca. Taj je test posebno vrijedan obzirom da su komplikacije dijabetesa usko vezane uz dugoročnu trajnu kontrolu razina šećera u krvi.

Inzulin
Postavljanje dijagnoze na vrijeme važno je radi određivanja načina liječenja koje može spriječiti razvoj komplikacija - bolest bubrega, sljepoću, srčane bolesti, probleme s kožom i oštećenje krvnih žila. Dijabetes može dovesti do gubitka prstiju na nogama, stopala, pa čak i nogu, kao rezultat stvaranja masnih naslaga u krvnim žilama koje blokiraju opskrbu hranjivim tva¬rima i kisikom tih specifičnih dijelova tijela.
Dijabetes tipa 1 liječi se injekcijama inzulina. Preporuča se uravnotežena prehrana s ograničenim unosom ugljikohidrata i minimalnim unosom koncentriranih šećera. Uz to je preporučljivo osmisliti program tjelesne aktivnosti koji odgovara vašim potrebama.
S druge strane, dijabetes tipa 2 uzrokovan je kombinacijom nedovoljne proizvodnje inzulina i neosjetljivosti na djelovanje inzulina. Smanjivanje tjelesne težine i tjelovježba povećavaju djelotvornost inzulina, a važan je i poseban režim prehrane, te ponekad lijekovi koji služe u dodatnoj kontroli razine šećera u krvi.
U slučaju da imate problem pojačanog izlučivanja mokraće, uz pojačan apetit i žeđ, a često uz gubitak tjelesne težine, potražite liječničku pomoć da se odredi bolujete li možda od dijabetesa ili postoji neki drugi uzrok tim smetnjama.

Pripremila J. Martinović

Pročitano 12302 puta

Ostali članci: bolesti