Petak, 27 Veljača 2015 16:20

Menstruacija, menopauza, bol u nogama

Napisao 

Kod svake bolesti najvažnije je da se simptomi uoče na vrijeme jer se u većini slučajeva tako može spasiti život. Ovdje pročitajte kako ćete prepoznati početak raznih bolesti i razlučiti bezopasne od opasnih simptoma kod prekomjernog krvarenja, hormonalnih poremećaja, bolova u kukovima, gležnjevima, listovima...

 

Nepravilni ciklusi

Prekomjerno krvarenje za vrijeme ciklusa, produljeno trajanje krvarenja ili krvarenje između redovitih ciklu­sa mogu biti znaci ozbiljnih bolesti.

Normalno se ciklička krvarenja javljaju svakih 28 dana, s varijacijama od sedam više ili manje i traju oko četiri dana. Ako se ciklusi javljaju češće od 21 dan, ako traju dulje od sedam dana ili se javlja krvarenje između ciklusa, radi se o poremećenim ciklusima.
Nenormalno vaginalno krvarenje može biti pokazatelj raka maternice. Rana dijagnoza omogućava liječenje i izlje­čenje za dva oblika raka maternice: cerviksa (ušća maternice) i endometrija (sluznice maternice). Oba tipa raka mogu izazvati nenormalna vaginalna krvarenja.
Zapamtite, nenormalno vaginalno krvarenje ne mora biti obil­no da bi ukazivalo na rak. Čak i mala količina krvi između normalnih ciklusa ili nakon spolnog odnosa može biti značajna. Američka liga protiv raka preporuča da žene počnu provoditi PAPA testove u dobi od 18 godina ili kad postanu spolno aktivne. Uzimanje obriska po Papanicolau, tzv. PAPA test, može rano otkriti rak ušća maternice, prije nego se pojave nenormalna krvarenja.
PAPA brisevi ne mogu otkriti rak sluznice maternice, već je krvarenje iz maternice obično jedini znak koji na to ukazuje.

Hormonalni poremećaj

Prekomjeran rast sluznice maternice, iako nije zloćudan, drugi je razlog obilnog i produljenog krvarenja. To stanje, obično rezultat hormonalnih poremećaja, uzrokuje nepravilna ljuštenja sluznice maternice i stoga nenormalna, često obilna menstrualna krvarenja. Ono može biti predkancerozno stanje.
Hormonske pilule protiv začeća sprečavaju jajne stanice u sazrijevanju i napuštanju jajnika i mijenjaju hormonalni podražaj za rast sluznice maternice.
Žene koje uzimaju hormonske pripravke mogu imati oskudne menstruacije kao odraz smanjene debljine sluznice maternice ili povećano krva­renja uslijed hormonalnog podražaja. Dok je oskudnije krva­renje normalno, obilno krvarenje ne bi smjelo trajati dulje od dva mjeseca. Kažite svom liječniku o bilo kakvom obilnom krvarenju pri kojem trebate više od jednog uloška svaka dva sata.
Obilna menstrualna krvarenja mogu biti uzrokovana čestim, dobroćudnim tumorima stjenke maternice (fibroidnim tumorima ili leiomiomima). Oni mogu pritiskom na krvnu žilu u stjenci maternice i njenim promijenjenim tijekom uzro­kovati jaka maternična krvarenja.

Potražite pomoć

Takvi tumori se uglavnom moraju operirati jer uzrokuju obilna krvarenja ili bol u trbuhu, ili stoga što postaju tako veliki da pritišću na druge organe, kao npr. mokraćni mjehur ili debelo crijevo. Postoje i neki lije­kovi koji mogu dovesti do smanjivanja tih tumora.
Na sreću, većina nenormalnih menstrualnih krvarenja, bilo da su preobilna i preduga, nisu posljedica raka. Obično je uzrok dobroćudan i lako izlječiv. Ipak, potražite pomoć gine­kologa što prije, jer se i neke dobroćudne izrasline mogu pret­voriti u zloćudne. Također, trajan gubitak krvi može uzrokova­ti opasno niske vrijednosti crvenih krvnih stanica (anemiju), koja može zahtijevati liječenje preparatom željeza ili čak transfuziju krvi.


Neredovite menstruacije

Ako imate neredovite menstruacije ili vam izostaju, uz nabrekle dojke i iscjedak iz bradavica, a niste trudni, možda imate tumor hipofize, žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, koja se nalazi na donjoj površini mozga. Taj tumor može izazvati i poremećaj perifernog vida.

Slijedeći znaci mogu ukazivati na tumor hipofize:
1. Iznenadni poremećaj uobičajenih menstrualnih ciklusa, npr. izostanak menstruacija tijekom nekoliko mjeseci (kad niste trudni).
2. Osjećaj "punoće" u grudima ili mliječni, bjelkasti iscje­dak iz bradavica (kad niste trudni).
3. Ograničenja perifernog vida. Ne možete vidjeti objekte koji vam se približavaju s desne ili lijeve strane ako vam je pogled usmjeren ravno preda se. Takav je vid konja koji nosi štitove za pogled u stranu
4. Nastup puberteta prije devete godine.
Hipofiza proizvodi hormone koji reguliraju rad mnogih drugih žlijezda u tijelu. Tumor hipofize mijenja proizvodnju tih hormona, što često rezultira i promjenama aktivnosti tih žlijezda, kao što su jajnici, koji reguliraju menstrualni ciklus, te dojke, u kojima regulira proizvodnju mlijeka.
Navedeni znakovi su indikacija da tumor možda raste u hipofizi. Rana medicinska obrada i liječenje mogu izliječiti taj nenormalan rast. Visoke razine prolaktina, hormona kojeg proizvodi hipofiza, ukazuju na tumor.
Herpes zoster (bolan virusni osip), nadraživanje bradavi­ca, hipotiroidizam (smanjena funkcija štitne žlijezde) i neki lijekovi, uključujući hormonske pripravke protiv začeća, mogu također uzrokovati iscjedak iz bradavice.


Izostanak menstruacija

Produljeni period bez krvarenja, u slučaju da nije uzrok trudnoća, obično je znak nepravilnog rada neke od žlijezda ili dijela mozga koji je odgovoran za normalne menstrualne cikluse. Važno je utvrditi radi li se o nekom ozbiljnom uzroku.

Kad dođe do ovulacije (izbacivanja jajne stanice iz jajni­ka), zaostaje manja nakupina tekućine (cista žutog tijela) koja proizvodi hormone. Oni potiču rast sluznice maternice, pripremajući je na prihvaćanje oplođene jajne stanice. U slučaju da ne dođe do oplodnje, sluznica maternice se oljušti u obli­ku krvarenja kojeg nazivamo menstruacijom, i čitav ciklus počinje ponovo. Menstrualno krvarenje se sastoji iz oljuštene sluznice maternice pomiješane s krvi.
U slučaju da bilo koji od dijelova ciklusa izostane, neće doći do bujanja sluznice, neće doći do ljuštenja i posljedičnog krvarenja. I druge žlijezde osim jajnika uključene su u pripre­manje menstrualnog krvarenja.
Izostanak funkcije ili nenor­malna funkcija tih žlijezda, koja može nastati uslijed malignog tumora, može biti uzrok izostanka redovitih ciklusa. Stoga je dulji izostanak menstruacija znak da postoji ozbiljan problem žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. Menstrualna krvarenja se mogu regulirati uzimanjem hormonskih pripravaka, no važno je utvrditi točan uzrok, kako bi se eventualno mogao odgovarajuće liječiti.

Uzrok neplodnosti

Drugi hormonalni problemi (kao npr. višak estrogena) također mogu dovesti do izostanka ovulacije. U tom će slučaju doći do bujanja sluznice maternice, no neće biti ljuštenja i krvarenja. Nakupljanje tkiva sluznice može dovesti do malignog rasta unutar šest mjeseci od trenutka kad vam izostane menstruaci­ja. Izostanak ovulacije je čest uzrok neplodnosti. No ipak, može izostati menstruacija, test na trudnoću biti negativan, a da se radi o izvanmaterničnoj trudnoći.
Produljen izostanak menstruacije, a da nije posrijedi trudnoća, zahtijeva medicinsku obradu, jednako kao i djevojke sta­rije od petnaest godina, ako nisu nikad imale menstruaciju, kako bi se utvrdio uzrok i primijenila odgovarajuća terapija.


Bol i PMS

Bolna menstrualna krvarenja i PMS nisu ozbiljni pore­mećaji, no neki lijekovi koji se u tim slučajevima prim­jenjuju mogu imati po život opasne učinke i izazvati navikavanje.

Predmenstrualni sindrom (PMS) je zbir simptoma koji mogu uključivati kombinaciju slijedećeg: glavobolju, nabreklost dojki, nadutost i emocionalne simptome. Može početi i više dana prije menstruacije. Menstrualna bol izgleda da je uzrokovana specifičnim tvarima koje se nazivaju prostaglandini, koji mijenjaju mišićnu stjenku maternice i njene krvne žile.
Neki lijekovi koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta (nesteroidni antireumatici), uključujući ibuprofen i naproxen, zaustavljaju produkciju tih prostaglandina. Započeti uzimanje lijekova nekoliko dana prije očekivane menstruacije, u odgovarajućoj dozi, često je vrlo učinkovito liječenje boli. Liječnik vam može prepisati i diuretik (lijek za izlučivanje suvišne vode iz tijela), da bi smanjio otečenost, i/ili antidepresiv, ili hormone, za djelovanje na simptome PMS-a. Vježbanje, prilagođavanje prehrane i smanjenje stresa različitim tehnikama mogu također popraviti simptome PMS-a.
S druge strane, budite svjesni da lijekovi za smirenje ili narkotici, koji se uzimaju redovito, mogu izazvati ovisnost i imati ozbiljne negativne posljedice na mentalno i fizičko stanje. Narkotici nisu lijekovi izbora za tretiranje PMS-a ili menstrualnih bolova, jer ne utječu na izlučivanje prostaglandina koji su odgovorni za nastajanje simptoma.


 

Krvarenje nakon menopauze


Vaginalno krvarenje nakon nastupa menopauze znak je upozorenja na mogući rak.

Menopauza normalno nastupa u žena oko pedesete godi­ne. Ona označava prestanak menstrualnih krvarenja jer jajnici prestaju izlučivati jajne stanice i hormone koji su potrebni za normalne cikluse (estrogene). Obrazac menstruacije može postati neredovit prije nego posve prestane (perimenopauza). Također može biti popraćen navalama topline.
Za vrijeme navale topline iznenada osjetite vrućinu, možete se također oznojiti na nekoliko minuta. Kada dvanaest uzastopnih menstruacija izostane, ušli ste u menopauzu, te je svako daljnje krvarenje nenormalno. Stupanj menopauze može biti potvrđen određenim ispitivanjima hormona u krvi, no najčešće oni nisu potrebni.
Ponavljano vaginalno krvarenje nakon menopauze je nenormalno i može biti rani znak raka, naročito karcinom endometrija (sluznice maternice). Kad se to dogodi, potrebno je odmah potražiti medicinsku obradu. Rana dijagnoza i lije­čenje mogu popraviti izglede za preživljenje.
Rizični čimbenici za razvoj karcinoma endometrija su:
- debljina
- rani nastup prve menstruacije
- nerotkinje
- kasni nastup menopauze
- dijabetes mellitus


Prepone

Tjestasto tkivo, često smješteno u području prepona ili oko pupka može biti kila. One su potencijalno opasne i zahtijevaju kirurško liječenje.

Kile su najčešće u području pupka ili u preponi. One nastaju kada postoji otvor kroz mišićnu stjenku trbuha ili drugi mišić. Sadržaj trbušne šupljine se protisne kroz otvor, naročito kod porasta pritiska u trbušnoj šupljini, kao kod aktivnosti npr. podizanja tereta, istezanja, kašlja i si. Otvor se često povećava vremenom, povećavajući mogućnost da kroz njega prodre sadržaj trbušne šupljine.
Ako samo dio crijeva prodre kroz otvor, može se tako savinuti da zaustavi protok sadržaja u crijevu, a može doći i do prekida krvne opskrbe cri­jeva, što može uzrokovati gangrenu (odumiranje dijela crije­va). To je stanje potencijalno po život opasno i zahtijeva neod­godiv kirurški zahvat.
Kad se primijeti izbočenje, važno je ispitati može li se sadržaj kile vratiti u trbušnu šupljinu. Dok god je to moguće, ne postoji neposredna opasnost, no ipak je potrebno savjetovati se s liječnikom o mogućnosti kirurškog zatvaranja kile prije nego se poveća. U slučaju da dođe do napetosti i bolnosti kile koja se ne može isprazniti, potrebna je hitna medicin­ska pomoć.


Kukovi, bedra i noge

Crvena i plavkasta boja, otok, bol i osjetljivost u prepo­ni ili nozi može ukazivati na prisustvo krvnih ugrušaka, koji se mogu odvojiti i dospjeti u pluća.

Nadraženost stjenke vena je mjesto gdje nastaju krvni ugrušci, jer krv zaostaje u venama. Prepone ili noga otiču i postaju plavkaste (uslijed zaostajanja krvi koja je siromašna kisikom), a može biti prisutno i crvenilo (uslijed upaljenih vena). Stražnja strana potkoljenice je često bolna i osjetljiva na dodir. Ime bolesti „flebitis“ laički znači "upala vena".
Postoje mnogi uzroci flebitisa, uključujući zaostajanje krvi u nogama, uz prisutne proširene i oštećene vene kraj površine kože (varikozne vene); ozljeda noge; dugotrajno sjedenje (često na dugom putovanju automobilom ili zrakoplo­vom); dugotrajno ležanje (vezanost za krevet u bolnici ili kod kuće); rak pluća, debelog crijeva ili krvi, koji može poticati stvaranje tvari koje napadaju vene i uzrokuju flebitis (to se može javiti kao prvi znak malignog tumora), i upala krvnih žila koja se razvije s bolestima vezivnog tkiva, kao npr. lupus.
Flebitis je potencijalno smrtonosan, jer se može odlomiti komadić ugruška iz vene noge i otputovati krvnom strujom do pluća, gdje može uzrokovati po život opasno začepljenje krvnih žila. Ugrušak u krvnim žilama pluća uzrokuje nedosta­tak zraka i smanjenu opskrbu tkiva kisikom. Stoga je važno da hitno posjetite liječnika radi obrade i lije­čenja, uključujući i lijekove protiv zgrušavanja krvi.


 

Bol u nogama, kukovima i natkoljenicama

Bol u tim dijelovima tijelu kad hoda­te može biti odraz artritisa, no i začepljenih vena nogu. Kad dođe do potpunog začepljenja, može uslijediti gangrena nogu i infekcija. Ona se može proširiti po čitavom tijelu i drugim organima.

Bol u nogama za vrijeme aktivnosti, kao npr. hoda, koja se smiruje mirovanjem, je obično uzrokovana nedovoljnom opskrbom krvi. Za vrijeme aktivnosti mišići nogu zahtijevaju više krvi. Kada je ne dobiju, osjećate bol u njima. Udaljenost koju možete prijeći prije nego se javi osjećaj boli je određena stupnjem začepljenja arterija nogu. Teško začepljenje može dovesti do boli nakon hodanja svega nekoliko metara, dok se kod blažeg stupnja ona javlja nakon nekoliko stotina metara. Rijetko se bol javlja nakon prvih koraka, no kasnije tijekom hoda nestaje. To je ipak vrlo rijetko.
U slučaju da se radi o začepljenju arterija natkoljenice, bol se javlja u listovima. Više začepljenje će uzrokovati bol u kukovima, bedrima i natkoljenicama.

Ugrušak

Ako se krvni ugrušak stvori u značajno suženom dijelu arterije, doći će do kompletnog bloka arterije, s jakom boli u nozi. Kad dođe do toga, postoji opasnost od gubitka noge. Ako je protok krvi predugo prekinut, doći će do gangrene s rizikom razvoja po život opasne infekcije, koja se može proši­riti po čitavom tijelu. Tada je neophodna amputacija.
U slučaju da osjetite bol u nozi za vrijeme hodanja, mora­te potražiti medicinsku obradu što prije. Najbolje je intervenirati prije nego što dođe do potpunog bloka. Cirkulacija se može oporaviti odstranjivanjem začepljenja. U arteriju se uvede tanka cjevčica s balonom koji se napuše i proširi suženi dio, a moguća je i operativna korekcija kod koje se premosti začepljeni dio krvne žile i tako omogući da ga krvna struja zaobiđe. Treći je način liječenja uštrcavanje lijeka koji dovede do otapanja krvnog ugruška.


 

Bol u nozi

Bol u nozi koja vas noću budi iz sna može biti uzrokovana rakom kostiju.

Duboka, tupa bol u kostima, ona koja vas budi usred noći, može biti znak da bolujete od malignog tumora. Morate je razlikovati od boli u zglobovima, koja obično nastaje uslijed artritisa.
Tumor koji nastaje u kostima može zahvatiti samu kost ili koštanu srž, gdje nastaju krvne stanice. Ako trpite jake koštane bolove, rana posjeta liječniku da se utvrdi uzrok i započne liječenje, može dovesti do izlječenja.


 

Gležnjevi

Oticanje gležnjeva može biti znak ozbiljne bolesti.

Dugotrajno stajanje uzrokuje oticanje zglobova, naročito ako imate prekomjernu težinu ili ste trudni. U tom slučaju oticanje nije značajno i nestaje nakon noćnog odmora. S druge strane, oticanje donjih dijelova nogu može također biti važan znak ozbiljne bolesti, uključujući upaljene ili začepljene pro­širene vene. Može se javiti ako imate srčanu, jetrenu ili bubrežnu bolest, sniženu funkciju štitne žlijezde, tumor drugdje u tijelu ili kao popratna pojava lijekova.
Možete imati otoke donjih dijelova nogu, a da to niti ne znate. Kako biste to ispitali, stojte neko vrijeme, pritisnite palcem jako preko goljenične kosti pet do deset sekundi, nakon čega prekinite pritisak. U slučaju da ostane udubljenje na mjestu pritiska, prisutan je značajan otok. Što je udublje­nje dublje, jači je otok. U slučaju da otok ne nestane preko noći, važno je potražiti medicinsku pomoć.


 

Bol u leđima

Bol u leđima koju osjećate iznad pojasa, pet do deset centimetara ulijevo ili udesno, upućuje na bol u području bubre­ga, što zahtijeva liječničku pomoć. Često je ta bol udružena s temperaturom i problemima mokrenja, a pogorša je lagano lupkanje po tom mjestu.

Bubrezi su smješteni upravo iznad pojasa, pet do deset cm ulijevo ili udesno od sredine. Bol na tim mjestima je često, ali ne nužno, udružena s temperaturom i/ili poremećajima mokrenja. Češće se javlja postranice na leđima nego u sredini donjeg dijela leđa, na mjestu označenom na crtežu. Bol se često pojača laganim lupka­njem tog mjesta.
Važno je potražiti liječničku obradu i liječenje što ranije. Mnoge se bolesti bubrega vremenom pojačaju. Pravilnim liječenjem bolest se uglavnom izliječi ili se spriječi njeno pogor­šanje.


 

Lom kralješka

Iznenadan nastup jake boli u leđima može biti kompresivni lom, koji nastaje kad postoji smanjena gustoća kosti gubitkom koštane mase. Češća je u starijih osoba i zahtijeva više mirovanja u krevetu nego uobičajeno. Stariji ljudi koji dugo miruju imaju povišen rizik razvoja krvnih ugrušaka i infekcije. Cilj je pod svaku cijenu nastojati izbjeći lomove.

Iznenadna vrlo jaka bol u leđima može biti rezultat sma­njenja koštane mase (osteoporoze) i loma kralješka. Slabe kosti osjetljivije su na lomove.
Osteoporoza se razvija postupno i obično bez simptoma. Često počinje u starijih žena u vrijeme menopauze, obzirom da jajnici proizvode manje estrogena, što rezultira gubitkom kalcija iz kostiju. Može početi i ranije u životu, što ovisi o čim­benicima kao što su tjelesna težina, stupnju tjelesne aktivno­sti i genetskim čimbenicima.
Kosti koje nose težinu, kao što su kralješci, prve osjete gubitak koštane mase. Tjelesna težina uzrokuje postupno "trganje" koštane mreže unutar kralješka i njegovo urušavanje. Taj je proces odgovoran za gubitak visine starijih osoba. Ako se kralješak uruši (kompresivni lom), može izazvati vrlo jaku bol.

Ugrušci i upala pluća

Vezanost uz krevet, često uzrokovanu lomom kralješka, kuka i nogu, neprijatelj je starijih ljudi, jer može dovesti do rane smrti uslijed krvnih ugrušaka ili upale pluća. Mirno ležanje pretpostavlja okruženje u kojem krv sporije kola i ima više izgleda za zgrušavanje. Stoga je rana aktivnost, uz poma­gala, često preporučljiva.
Noviji načini liječenja su dostupni kako bi povećali gusto­ću koštane mase i tako ih ojačali. Ta zaštitna terapija može biti prikladna za ljude s osteoporozom. No, neželjena djelo­vanja, kao i cijena, moraju se odvagnuti prije započinjanja terapije. Ako imate osteoporozu, razgovarajte o prednostima i nedostacima terapije s vašim liječnikom.


 

Infekcija

Jaka bol u leđima i nozi, naročito ako je praćena temperaturom, znači da imate ozbiljnu infekciju, a ne samo problem sa slabinskom kralježnicom kao npr. izbočenje diskusa.

Imate ozljedu na nozi s ružnim crvenilom, što izgleda kao blaža infekcija. Ili osjećate bol za vrijeme mokrenja ili imate prehladu koja ne ide nabolje. Nakon toga dobijete vrlo jaku, razdiruću bol u donjem dijelu leđa i nogama. Temperatura može porasti. Bolje tako jaka da uopće liječniku ne spomene­te i pridružene simptome, koji izgledaju posve nevažni. Temeljem spominjanja samo boli, liječnik može postaviti pogrešnu dijagnozu mišićne boli u leđima ili diskus hernije.
Ta pogreška može imati dalekosežne posljedice. Iako rijetko, manje infekcije mogu se brzo proširiti krvlju na različite dijelove tijela. Temperatura i jaka bol u leđima, često praćena bolom u nogama, može biti znak. Ponekad, ako jaka infekcija nadvlada obrambene snage tijela, nema temperatu­re. Trenutna liječnička terapija je u tom trenutku presudna, a uključuje davanje antibiotika u venu, što pacijentu spašava život. Starije osobe i/ili nemoćni su osjetljiviji na te ozbiljne infekcije. Važna je poruka da se uvijek pažljivo liječniku spo­menu svi simptomi neke bolesti, čak i ako vam se čine nevažni.

Pročitano 4915 puta

Ostali članci: bolesti