Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2013 03:57

Kožne alergije kod kućnih ljubimaca

Napisao 

U proljeće i ljeti, kad zazeleni trava i procvjetaju biljke, vaš pas ili mačka mogu postati alergični! Kao i kod čovjeka, alergije su reakcija kućnog ljubimca na pelud, prašinu i spore - sitne čestice u našoj okolini.

Kožne alergije najčešće su u proljeće i ljeto, iako se mogu pojaviti tijekom cijele godine. Kako ćete znati da vaš mezimac ima alergiju? Bez vidljivoga razloga ispadat će mu dlaka, pojavit će se osip, svrab i ranice na koži, osjetit ćete da inače čista životinja smrdi, koža joj može postati suha i osjetljiva, loše će spavati...

Takozvani alergeni, a to su pelud, prašina i spore, "napadaju" pse i mačke kad trčkaraju po travi. Ugnijezde se između nožnih prstiju, na trbuhu ili stražnjim nogama. Alergičnim životinjama to jako smeta pa burno reagiraju - grebu se, ližu ili grizu kožu na kojoj nastaju rane.

To su vanjski znaci bolesti. Kad bi se radilo o čovjeku nazvali bismo ih simptomima. No uzrok alergija nisu samo alergeni, nego narušen imunološki sustav životinje. Možda nećete vjerovati, ali do alergije može doći i zbog emotivnih problema ili loše prehrane!

Oticanje, svrab...

Kad imunološki sustav vašega ljubimca nije uravnotežen, pas ili mačka će pretjerano reagirati na spomenute alergene i sami potaknuti nepotrebnu reakciju na koži. Zbog toga će doći do oticanja kože, crvenila, svraba i napokon pravih rana koje će životinja stalno lizati ili grepsti.

Dakako, veterinaru nemojte pričati o emocijama svoga ljubimca jer će pomisliti da s vašim emocijama nešto nije u redu. On će vam dati neki preparat za kožu i ublažavanje svraba. Najčešće se kod alergija koriste jaki lijekovi protiv upala koji ublažavaju svrab.

Ovi lijekovi djeluju i na imunološki sustav životinje pa će ona blaže reagirati na alergene, neće grepsti i gristi kožu koja će brže zacijeliti. Moguće je da veterinar vašem psu ili mački ubrizga i malu količinu alergena nakon čega će oni postati manje osjetljivi i vjerojatno neće reagirati na svrab.

Prirodna obrana

Lijekovi ponekad mogu izazvati reakcije koje su također neugodne kao i alergija, na primjer, učestalo mokrenje ili žeđ. No to ne znači da životinjama ne treba davati lijekove. Ali dobar gospodar trebao bi znati da uzroci alergije nisu samo na koži, nego u cijelom organizmu, emocijama i imunološkom sustavu. Zbog toga je alergije najbolje spriječiti, a ne samo liječiti.

Što je imunološki sustav vašega ljubimca slabiji, to će njegova reakcija na pelud, prašinu i ostale alergene biti burnija. Bilo bi najbolje da ga ne izlažete utjecaju alergena, barem u najkritičnijem razdoblju. No s većinom životinja to je gotovo nemoguće, pa je najbolje da pokušate spriječiti alergiju prirodnim načinom.

Pčele u vašoj okolini pokupe sve "lokalne" alergene pa se oni nalaze i u peludu. Pred kraj zime trebali biste svaki dan pčelinji pelud stavljati u hranu svoga ljubimca. Mala količina peluda u kojem su i spomenuti "lokalni" alergeni pomoći će imunološkom sustavu životinje da se navikne na alergene, pa kad ih oni "napadnu" u prirodi neće tako burno reagirati. Tako ćete ojačati imunološki sustav ljubimca na isti način kao i veterinar s injekcijama, ali na potpuno prirodan i mnogo korisniji način.

Prehrana je također važna za kožu i sprječavanje alergija. Ispadanje dlake ili svrab kod životinja često su posljedica prehrane u kojoj nedostaje enzima, prirodnih vitamina i minerala, te masnih kiselina. Pomoći ćete svome mezimcu ako u sezoni alergija pripazite da u hrani ima dovoljno takvih tvari, pa zato pitajte veterinara u kojim ih namirnicama ima najviše. Također, dajte mu dovoljno svježe vode.

Ako vaša životinja ima kronične i jače kožne alergije, bilo bi dobro zamoliti veterinara da napravi analizu krvi. Tako će se lakše utvrditi je li imunološki sustav poremećen, te kakve lijekove i hranu treba koristiti da bi se on uskladio. Uz ovaj tekst objavljujemo i tablice u kojima ćete pročitati kako pomoću peludi i dodataka hrani možete spriječiti alergiju kućnih ljubimaca.

Količina peluda po obroku
Mačke ili mali psi (do 6,5 kg) - ½ čajne žlice dnevno
Srednji psi (6,5 – 15,5 kg) - 1 čajna žlica
Veliki psi (15,5 – 38 kg) - 2 čajne žlice
Vrlo veliki psi (38 kg i više) - 1 žlica

 

mali pas

 

Organsko LAN ulje (uz obroke) 

 

Vitamin C (dvaput dnevno)  

 

Vitamin E (jednom dnevno)  

 

Cink (jednom dnevno)  

 

Mačke ili mali psi  
(do 6,5)  

½ čajne žlice dnevno 125 mg 100 IU 10 mg
Srednji psi
(6,5 – 15,5 kg)
1 čajna žlica 250 mg 200 IU 15 mg
Veliki psi
(15,5 – 38 kg)
2 čajne žlice 500 mg 400 IU 20 mg
Vrlo veliki psi
(38 kg i više)
1 žlica 750 mg 600 IU 30 mg

 

 

 

 

 

 

   

 

Alergični gospodari

Nedavno je provedeno zanimljivo istraživanje među vlasnicima kućnih ljubimaca koji su alergični na životinje. Liječnici su im objasnili da će njihova alergija proći odreknu li se života sa psom ili mačkom. Iako su bili bolesni, samo je jedan od pet ispitanika pristao na takav prijedlog!

Od 122 alergične osobe koje su sudjelovale u istraživanju, čak 70 posto je nakon smrti svoga mezimca, unatoč bolesti, nabavilo novoga psa ili mačku iako su znali da će im to svakodnevno smetati. Očito je da su čovjeku životinjski prijatelji mnogo važniji od ublažavanja neugodnih alergijskih simptoma.

Ljudi su češće alergični na mačke nego na pse. No uzrok alergija je isti, a to je neka vrsta izlučivanja kože. Kod mačaka, alergiju može izazvati i osušena slina koja ostaje nakon njihova čišćenja, a alergičnom će bolesniku više smetati "macani" jer označavaju prostor koji kontroliraju. No problem se može riješiti kastracijom.

Čak i samo glađenje mačke , a pogotovo njezin ugriz ili ogrebotina, mogu uzrokovati gotovo trenutačnu alergijsku reakciju - oticanje, crvenilo i svrab kože. Ako se slina kojom mačke ližu dlaku osuši, može se prenositi zrakom i otežati disanje.

Ovakve se tegobe mogu smanjiti ako često kupate svoga psa ili kućnog ljubimca pospete preparatima protiv alergije kao što je Allerpet. Međutim sve ovo pomaže nekoliko dana, a nakon toga se alergije vraćaju. Jer ne možete kupati mačke ili psa baš svakog dana posipati lijekovima. Ako ste alergični, a ipak želite zadržati svoga ljubimca, organizirajte svoj život prema savjetima koje objavljujemo uz ovaj tekst.

Savjeti:

1. Ne puštajte životinje u jednu sobu u stanu ili kući, uvijek zaključavajte vrata takve prostorije. To će biti vaše utočište u kojem ćete predahnuti kad dobijete alergiju.

2. U ovu prostoriju, ali i u cijeli stan, ugradite kvalitetan sustav za filtriranje zraka.

3. Namještaj u stanu treba biti od materijala koji nije šupljikav. Maknite tepihe i tepisone, zamijenite ih pločicama ili parketom.

4. Posteljinu, jastuke, madrace i ostale površine koje mogu "upiti" alergene koji vam smetaju prekrijte nesintetičkim prevlakama koje možete prati.

5. Jedite manje rafiniranog šećera, bijeloga kruha i drugih prerađenih ili kemijski obrađenih namirnica, smanjite količinu masnoća i crvenog mesa te izbjegavajte sve mliječne proizvode. Tako ćete ublažiti reakciju svoga tijela na alergije.

Pročitano 4112 puta

Ostali članci: bolesti