Subota, 16 Veljača 2013 09:11

Iscjelitelji: moždani udar, viroza, kičma...

Napisao 

Čitatelji nas često pitaju gdje mogu naći travare, bioterapeute ili liječnike za svoj problem ili bolest. Kako ne želimo nikoga posebno isticati, u nekoliko sljedećih dana objavit ćemo imena, telefone i kratki opis rada raznih iscjelitelja tako da među njima sami izaberete one koji vam mogu pomoći.

Pero Antičević

Knin, 091/504-2370

Moždani udar

Moždani udar se ne može izliječiti ljekovitim biljem, ali savjeti travara Pere Antičevića mogu pomoći da se ublaže neki simptomi ove bolesti:

* Treba redovito piti eliksir od švedske grenčice. Možete ga kupiti u bolje opremljenim biljnim ljekarnama ili kod nekog travara.

* Ujutro i tijekom večeri popijte jednu šalicu čaja od bijele imele i dvije šalice čaja od kadulje. Čajeve možete piti kad vam odgovara, ali ne cijelu šalicu odjednom nego gutljaj po gutljaj.

* Stavljajte oko srca hladne obloge od meke tkanine natopljene vodom i često ih mijenjajte.

* Pomiješajte sljedeće vrste ljekovitog bilja: anđeliku, odoljen, cvijet lavande i ružmarin. Nećete ih dobiti već pomiješane, nego trebate nabaviti svaku biljku posebno. Ako su listovi ili cvjetovi preveliki, usitnite ih.

U posudu stavite jednu žlicu mješavine tog bilja. Prelijte je s pola litre vrele vode. Ostavite poklopljeno 15 do 20 minuta. Procijedite i uzimajte triput dnevno po jednu šalicu poslije jela, gutljaj po gutljaj.

* Ako osjećate da vam je jedan dio tijela oduzet, masirajte ga uljem od majčine dušice ili uljem od gospine trave. Ulje možete i sami napraviti. U staklenu posudu (kao za marmeladu) stavite vrlo usitnjenu gospinu travu ili majčinu dušicu. Staklenku napunite tim biljem do pod sam vrh, a zatim bilje prelijte maslinovim uljem.

Ostavite da stoji 10 dana na suncu ili u blizini nekog drugog izvora topline. Staklenku nemojte stavljati na peć nego pokraj nje. Nakon deset dana smjesu procijedite, tekućinu stavite u bocu na neko hladno i tamno mjesto, te svaki dan masirajte dio tijela koji je oduzet.

* Iako ovaj savjet nije povezan s moždanim udarom, travar Antičević predlaže vam stari narodni običaj za nervozu, uzbuđenje ili druge tegobe zbog kojih ne možete spavati. Jastučnicu napunite lišćem od sušene paprati. Paprat se može brati cijelu godinu, ali baš u ovo vrijeme, u rano proljeće, možete nabrati svježu paprat. Osušite je u hladu (ne na suncu!), najbolje na nekom mjestu gdje je propuh, tako dugo dok lišće ne požuti. Kad se paprat u jastučnici previše usitni, promijenite je.

 


 

 

Biserka Blašković

Zagreb, 01/3094-404

Viroza, išijas…

Profesorica koja često pati od viroza, a uz to boluje od išijasa, osteoporoze, artroze…, svoje zdravlje održava redovitim posjetima Biserki Blašković.

“Svake zime imala sam iste probleme: nisam mogla disati, nos mi se zatvarao, osjećala sam glavobolje, u prsima me stezalo…”, priča gospođa Elizabeta Bilota, profesorica koja već godinama redovito dolazi kod Biserke Blašković na terapije. 

“Nisam osjetljiva, ali sve što me snađe smeta me u svakodnevnom poslu. Radim u školi a to sigurno smeta osjetljivom grlu. Od učenika redovito dobijem virozu». 

Jednom je imala infekciju na plućima, a upalili su joj se i sinusi. Napravili su joj bronhoskopiju i sve ostale pretrage, a nakon tri mjeseca bolničkog liječenja otpuštena je s dijagnozom da je alergična na plijesan, grinje, bakterije i još neke tvari.

Kod takvih bolesti nema pomoći, s tim se trebate naučiti živjeti. Jedini spas za Elizabetu bile su inhalacije. Ali bilo je dobro samo dok su trajale, a nakon prestanka terapije nos bi se opet zatvorio. Antibiotike nije mogla uzimati jer je alergična. 

Strujanje topline

“Kako jedna nesreća obično prati drugu, te me zime ulovio išijas. Bila sam na “rastezanjima”, “hlađenjima”, “struji” i ne znam kakvim sve još terapijama, ali išijas nije prošao”, objašnjava Elizabeta. Kada medicinske terapije nisu pomogle, prvi put je došla kod Biserke.

“Nisam govorila što mi je, ali već nakon tri tretmana sve su se moje tegobe ublažile. Na tretmanu bih osjećala kao da neka toplina struji kroz mene, bila je to vrlo ugodno, a što je najvažnije, sinusi su mi se otvorili. Počela sam normalno disati, išijas je popustio. Nevjerojatno, i glava me prestala boljeti, mogla sam opet raditi s djecom u školi,” prisjeća se prve terapije gospođa Elizabeta.

Nakon toga dolazi k Biserki svakih šest mjeseci, na pet preventivnih tretmana. 

 


 

 

Dr. Vjekoslav Grgić

Zagreb, 01/3773-258

Proljetne kostobolje  

Mnoge ljude u nestabilno proljetno vrijeme često “bole kosti”? Dr. Grgić, specijalist manualne medicine ovdje objašnjava zašto se to događa i kako vrijeme utječe na kralježnicu.

Dokazano je da svaka promjena u atmosferi, posebno ako je  nestabilno i kišovito vrijeme, pogoršava bolesti kralježnice i cijelog koštano-zglobnog i mišičnog sustava. To dobro znaju svi oni koji boluju od reumatskih bolesti. No, zanimljivo je da i topli vjetrovi negativno utječu na zdravlje, te posebno na raspoloženje i psihu čovjeka. 

Utjecaj vremena na zdravlje čovjeka događa se zbog poremećaja tako zvane «električne ravnoteže» u atmosferi. Kada je u atmosferi otprilike 20 posto više pozitivnih nego negativnih iona, situacija je najpovoljnija i tada govorimo da vlada  «električna ravnoteža». No kad je taj omjer veći pa postoji mnogo više pozitivnih nego negativnih iona, kod mnogih ljudi dolazi do pogoršanja kroničnih bolesti.

Smanjenje negativnih iona u atmosferi događa se za vrijeme naglih promjena vremena. U razvijenim zemljama meteorolozi prate takve promjene i obavještavaju stanovništvo o mogućim posljedicama za zdravlje kroničnih bolesnika.

Uklještenja

Zašto dolazi do zdravstvenih tegoba promjenom vremena? Svaka stanica u tijelu ima svoju električnu aktivnost. Kod oštećenih ili bolesnih stanica ta je aktivnost promijenjena, pa su one osjetljivije na utjecaje izvana.

Tako zbog uklještenja živca nastaju izuzetno bolne zone na čovjekovoj koži koje su jače osjetljive na poremećaje električne ravnoteže. Narušena ravnoteža atmosferskog elektriciteta «aktivira» prijemnike podražaja u preosjetljivim zonama kože. Taj podražaj se prenosi na kralježnicu, dolazi do pogoršanja jer se preko podraženih živčanih vlakana «bude» pritajeni poremećaji u kralježnici.

Zbog toga se promjenom vremena pojačava kronična vratna glavobolja ili kronični lumbago, javljaju se bolovi u svim dijelovima kralježnice, a može doći i do tegoba u unutarnjima organima. Pogoršanje tih bolesti mogu izazvati i hladni agensi( kaj je to? Koji su? Ako ne razumiješ, baci) koji djeluju na preosjetljive kožne zone.

 

Pročitano 3906 puta

Ostali članci: bolesti