Utorak, 11 Veljača 2014 03:48

Giht - kraljevska bolest

Napisao 

Ako dobrostojeći muškarac srednjih godina šepa ili hoda sa štapom, najvjerojatnije ima giht. Tu su bolest nazivali kraljevskom jer je dobivaju ljudi koji mnogo jedu i piju. Nevenka Barbutov opisuje kako je pomoću homeopatskih lijekova smanjila bolove trojici pacijenata s gihtom.

"Ideju za ovaj članak dao mi je jedan član redakcije "Altera" koji me je nakon desetak dana mučenja s oteklom nogom nazvao i upitao mogu li mu pomoći. Imao je giht, a nije mogao uzimati nikakve druge lijekove osim brufena, koji bi donekle smanjio bol, ali uopće nije djelovao na upalu.

Došao je k meni s papučom na jednoj nozi jer zbog otekline na stopalu uopće nije mogao obući cipelu. Razgovarali smo o svim simptomima koje je osjećao, a ne samo o bolovima u stopalu, da bih mogla odrediti pravi homeopatski lijek koji će djelovati baš u njegovom slučaju.

Primjerice, bilo mu je lakše i bolovi su se ublažili kad bi ležao, a kad bi sjedio ili hodao, stopalo ga je više boljelo. Ponekad se noću budio od bolova, a hladni oblozi mu nisu pomagali. Bol bi donekle prestala kad bi kost kraj palca i gornji dio stopala omotao listom kupusa koji je prije toga malo nagnječio valjkom da bi iz njega izašlo nešto soka. Imao je vjetrove, ali stolica mu je bila normalna.

 

Jača bol

Ovim i drugim simptomima tog čovjeka starog 55 godina najviše je odgovarao lijek "bryonia", a dogovorili smo se da uzima po jednu granulu navečer prije spavanja i ujutro, te da desetak minuta nakon toga ništa ne pije niti ne jede. Granulu je trebalo rastopiti pod jezikom, a ne progutati.

Dva dana nakon što je počeo terapiju s tim lijekom, nazvao me je žaleći se da je prethodne noći gotovo odustao od terapije jer su se bolovi u nozi pojačali toliko da nije mogao spavati. Objasnila sam mu da je to normalna reakcija i da pričeka još jedan dan pa ćemo onda odlučiti.

I doista, sljedećeg dana bolovi su prestali. No on je i dalje uzimao lijek da mu splasne oteklina koju je imao na nozi. Bio je to "poslušan" pacijent, koji je za vrijeme terapije držao dijetu i nije pio alkohol, pa je nakon desetak dana ozdravio.

 

Najgore za blagdane

Ovaj slučaj, koji mogu potvrditi članovi redakcije, opisala sam da bih ga usporedila s druga dva pacijenta koji nisu bili toliko "poslušni". Primjerice, gospodin star 57 godina došao je k meni sredinom veljače žaleći se na jake bolove u koljenima zbog gihta.

Došao je pomažući se štapom jer ga je toliko boljelo da nije mogao hodati, a pritom je imao proljev i jak pritisak u glavi nakon što bi obilno ručao. Bilo bi mu gore nakon što bi jeo slatko ili masno, bio je zimogrozan, smetao mu je otvoren prozor, ljeti bi se znojio, čak i po glavi.

U razgovoru sam saznala da je često mrzovoljan, nema smisla za šalu i u malo čemu uživa. Stalno radi, nema prijatelja, osamljen je, nesiguran i tvrdoglav. Najgore mu je bilo za vrijeme božićnih blagdana, kada je jeo mnogo mesa i dosta pio. Bio je obrtnik koji je živio u stalnom stresu.

 

Poslovni ručkovi

Kad bi imao neki problem, postao bi depresivan. Tada bi se zatvarao u sebe i cijelo vrijeme šutio. Iako je mnogo radio, nije volio fizički rad. Nedavno se oženio i supruga ga je dovela k meni zbog bolova koji nisu prolazili ni nakon dijete na koju je ona posebno pazila.

Dijeta je inače djelotvorna kod gihta, međutim, gospodin je često znao otići s poslovnim partnerima na ručkove i večere, gdje bi jeo meso i pio alkohol i tako poništio sve pozitivne efekte prehrane na koju je pazila njegova supruga. Na prvom pregledu dala sam mu homeopatski lijek "colchichum".

Uzimao ga je dva mjeseca i tada je došao na kontrolu. Rekao je da mu je mnogo bolje, pa sam mu propisala novi, takozvani konstitucijski lijek "calcarea sulphurica", koji je odgovarao njegovom općem stanju. Na drugu kontrolu došao je ponovno za mjesec dana i bilo mu je mnogo bolje, pa sam mu preporučila da ponovno uzima onaj prvi lijek, radi preventive.

 

planina

Pacijent-planinar

Nedavno sam bila na Velebitu, kamo povremeno odlazim na nekoliko dana da se u prirodi odmorim od grada. I baš tamo sam srela svog starog pacijenta, gospodina koji ima 45 godina i koji također pati od gihta, međutim, uz to ima i dijabetes tipa 2 i visoki tlak.

On ima problema s gihtom već petnaestak godina, ali teško da će mu itko pomoći jer, kako i sam kaže: "Ja ne mrem prestati jesti!" Nije mi bilo jasno kako je takav uopće i mogao doći na Velebit, ali takvo je planinarenje za njega jako dobro. I on je imao jake bolove, bilo mu je mnogo gore kad se kretao, ali zbog načina života bilo je teško odrediti pravi lijek za njega. Dala sam mu "syzygium". Bio je to lijek s kojim smo počeli terapiju, a nakon toga dala sam mu lijek "colihcum" u listopadu 2003. godine.

Došao je k meni ponovno u ožujku ove godine i bilo mu je mnogo bolje, ali nakon toga ponovno je počeo jesti krivu hranu, prekinuo je terapiju homeopatije i svi su se simptomi i bolovi vratili. On kaže da jednostavno ne može drugačije živjeti, jede sve što mu dopadne ruku i ne može sam sebi pomoći. Na žalost, takvom čovjeku nitko ne može pomoći, pa ni homeopat."

 

Akutni giht

Kod akutnog gihta bol počinje naglo i iznenada. Obično se bolesnik noću budi zbog bolova, koji su najjači pred jutro. Bol je izrazito jaka, a povećava se i na najmanji dodir. Okolica zahvaćenog zgloba je natečena, koža iznad njega napeta, sjajna i izrazito crvene boje.

Prvi napad najčešće zahvati zglob palca i stopala, ali moguće je da se giht javi i na skočnom ili ručnom zglobu, na stopalu, laktu, koljenu ili nekom drugom zglobu. Bolesnici koji su već imali napade ponekad ga predosjećaju - tromi su, pate zbog promjena vremena, ponekad imaju proljev, a može se dogoditi da se posebno dobro osjećaju i imaju želju za fizičkom aktivnošću.

Giht je teško unaprijed otkriti, a ponekad liječnički nalazi ni za vrijeme napada ne mogu vidjeti promjene koje ukazuju na tu bolest, pa čak niti na rengenu. Ponekad bolesnik može imati temperaturu. Akutni giht ne prelazi uvijek u kroničnu bolest.

Postoje neki uzroci koji mogu pospješiti napad gihta. To su ozljeda ili naprezanje nekog zgloba, stres, hladnoća, vlaga, alkohol, gubitak krvi, neki lijekovi (inzulin, diuretici, soli, acetilsalicilna kiselina, pa čak i samo tri grama dnevno), te neke rizične vrste hrane kao što su sardine, kavijar, ikra, umak pečenke, ekstrakt mesa, iznutrice i suhomesnati proizvodi, sva masna mesa, divljač i srnetina i mesne juhe, a umjesto kruha treba jesti dvopek.

Upaljeni zglob je vrlo topao, i takav ostaje cijelo vrijeme bolesti, koja može trajati od desetak do mjesec dana u akutnoj fazi. Za to vrijeme najbolje je mirovati, piti mnogo tekućine, a ponekad se ugroženo mjesto može staviti u sadrenu longetu. Ako to ublažuje bol, mogu se stavljati hladni oblozi tri puta dnevno po pet minuta. Simptomi bolesti s vremenom prestanu i funkcija zgloba postane normalna. Ako se napad gihta počne javljati nekoliko puta godišnje, tada bolest postaje kronična.

 

Kronični giht

Kad se giht redovito javlja svakih nekoliko mjeseci ili bolovi uopće ne prestaju nakon mjesec dana, a na zglobu koji je zahvatio giht pojavi se oteklina, riječ je o kroničnoj bolesti. Bolesnik se obično žali na trajne smetnje ili bolove u zglobovima, a osim anatomskih promjena u zglobu, oteklina ometa normalnu pokretljivost zgloba.

Kod kroničnog gihta treba održavati funkciju zglobova i medicinskom gimnastikom sprječavati razvitak deformacije koja može dovesti do trajnog invaliditeta. pritom treba izbjegavati terapiju toplinom i masažu, jer one provociraju akutni napadaj artritisa. Zbog toga je najvažnije ukloniti rizične uzročnike gihta koje smo nabrojili jer oni mogu izazvati napad.

Pročitano 5520 puta

Ostali članci: bolesti