Srijeda, 09 Travanj 2014 03:12

Sedam glavnih čakri

Napisao 

Naš suradnik iz Splita, majstor Gaia energije Siniša Bobić pripremio je tekst o čakrama prema učenju Shimara Kumare, glasovite iscjeliteljice, jasnovidjelice i duhovne učiteljice. Pročitajte što se događa kad su čakre otvorene, a kako se osjećate ako su vam čakre blokiran.

Broj 1 - BAZNA ČAKRA

OTVORENA I PROČIŠĆENA:
Daje osjećaj ravnoteže, osjećaj sigurnosti, zaštićenosti i povezanosti s prirodom i Majkom Zemljom. To osobi daje potpuno prizemljenje koje omogućuje da ostane svjesno prisutna u sadašnjem trenutku i sposobnost da u potpunosti funkcionira u svijetu.

Osoba je tada u stanju dobro organizirati svakodnevni život i lako donositi odluke. U potpunosti funkcionalna bazna čakra u tijelo nam unosi više energije i mogućnost da se osjećamo snažno i stabilno. "Kako gore tako dolje", što više postanemo prizemljeni, to lakše na Zemlji možemo dosegnuti više razine svijesti i koristiti to znanje na uravnotežen i stvaralački način.

ZATVORENA/BLOKIRANA:
Osoba može postati vrlo tjeskobna i preplavljena "strahovima preživljavanja" svakodnevnice koji blokiraju protok energije. Često su to strahovi oko financija poput "Hoću li moći platiti režije, naći novi posao ili kuću?" Postoje također i drugi osnovni strahovi koje svi nosimo tako dugo dok ih ne otpustimo. Osjećaj da boravak na Zemlji nije siguran, budući je ovo vrlo opasno mjesto, vrlo je čest i prenosi se u našim genima, često od naše prve inkarnacije.

Strah od smrti također je jedan od onih strahova koje svi mi nosimo tako duboko da često nismo niti svjesni da postoje, sve dok se ne pojave na površini da bi bili pročišćeni. To su strahovi koji nam daju osjećaj otuđenosti, osjećaj da ne pripadamo ovdje, na ovu planetu, osjećamo se nepovezani i odvojeni od ostalih ljudi. Osoba također može biti vrlo smušena, neorganizirana i neodlučna, često živeći u snovima o budućnosti ili u sjećanju na prošle uspomene ili kajanja. Dezorijentiranost.

FIZIČKI ASPEKTI:
Čakra utječe na spolne organe, spolne žlijezde, crijeva, debelo crijevo, mjehur, (indirektno) nadbubrežne žlijezde.

 

Broj 2 - SAKRALNA ČAKRA

OTVORENA I PROČIŠĆENA:
Osoba je u odnosu sa samim sobom i s drugima sretna. Osjećaj emocionalne stabilnosti i sigurnosti, mogućnost da se "pliva sa strujom života". Fizička ljupkost i lakoća pokreta. Strpljenje sa samim sobom i s drugima. Sposobnost da se manifestira stvaralačka energija u životu i da se slijede nove ideje sve do izvršenja, ne samo u sferi poslovnog živote nego u svim područjima.

Uravnotežena i radosna seksualnost, bez krajnosti, izražena u vezi punoj ljubavi. Fizička energija dovedena kroz baznu čakru potom je poslana u čakru slezene koja radi u harmoniji sa sakralnom čakrom i zatim energizira sve ostale organe i cijelo tijelo. Zdravo funkcioniranje slezene također daje visoku razinu energije.

ZATVORENA/BLOKIRANA:
Osjećaj frustriranosti i nestrpljivosti, sa samim sobom, na poslu i u odnosima s ljudima. Potisnuta ili neiskazana seksualna energija koja izaziva fizičku napetost često povezanu s osjećajima krivnje zbog seksualnosti. Blokirana kreativna energija, nerijetko uzrokuje bol u donjem dijelu leđa ili ekstremnu potrebu za postignućem koja izaziva hiper-aktivnost, prekomjeran rad i neuravnoteženo ponašanje.

Bivanje bez dodira sa svojim emocijama, emocionalna ekstremnost, nasilnost. Emocionalne se potrebe ne priznaju, ne izražavaju i ne zadovoljavaju (vidi također grlenu čakru). Žene mogu imati menstrualne bolove i nepravilnosti, probleme s plodnošću ili menopauzom.

FIZIČKI ASPEKTI:
Bubrezi, slezena, jajnici, reproduktivna funkcija, utroba.

 

Broj 3 - ČAKRA SOLARNOG PLEKSUSA

OTVORENA I PROČIŠĆENA:
Čvrst osjećaj vlastite vrijednosti i osobnog identiteta, sa sposobnošću vrednovanja sebe i vlastitog rada. Sposobnost da se osigura prostor za dokolicu, znajući da svatko zaslužuje odmor i igru. Emocionalno uravnotežena. Nema potrebu da dominira ili kontrolira druge i nije poput "otirača", ne dopušta drugima da kontroliraju nju.

Nije pod utjecajem mišljenja ili stavova drugih, dajući sebi mogućnost da osjeti svoju snagu i sposobnosti u svim situacijama. Razumne granice ali ipak osjetljivost za potrebe drugih. Ovo je također niži psihički centar koji, kada je izbalansiran, daje osobi sposobnost da osjeti osjećaje ili neugodnosti druge osobe i tako omogućuje da suosjeća a da se emocionalno ne povezuje i da sama ne osjeća isto. Iscjelitelju najveći dar.

ZATVORENA I BLOKIRANA:
Preosjetljivost. Pretjerana otvorenost za boli, strahove i emocije drugih, što može uzrokovati da osoba te osjećaje uzme u sebe i da tako postanu dio nje. U ovom preosjetljivom stanju osoba postaje vrlo podložna negativnim, izvanosjetilnim utjecajima iz nižih astralnih razina, posebno u prepunim prostorima ili barovima gdje je često puno elementala koji se hrane ljudskom ovisnošću. U ovom ranjivom stanju osoba će zbog straha ili osjećaja preplavljenosti ili prijetnje od vanjskih okolnosti zatvoriti inače otvorenu čakru.

Mnogi ljudi imaju puno suptilnih energetskih spona i veza s drugima, što se može vidjeti jasnovidnošću ili unutarnjim viđenjem, posebno kod ove čakre. One su obično nastale uslijed emocionalne potrebe i često su podsvjesne. Dozvoljavanje drugima da nas fizički i energetski iscrpe ili potreba za unutrašnjom kontrolom i manipulacijom drugima. Oboje su primjeri odricanja svoje osobne snage i slobode.
Stalna potreba za pažnjom i izbjegavanje da se ostane sam sa sobom; čak i izazivanje bolesti radi dobivanja pažnje ili suosjećanja. Puni straha i/ili pretjerano govorljivi. Sebično, nasilno ili agresivno ponašanje s potrebom za dominacijom. Sebična, uvjetna ljubav. Neosjetljivost.

FIZIČKI ASPEKTI:
Želudac, jetra, žuč, slezena, probava, nadbubrežne žlijezde.

 

Broj 4 - SRČANA ČAKRA

OTVORENA I ČISTA:
Osjećaji bezuvjetne ljubavi koji su različiti od onih koji se na zemaljskom planu najčešće nazivaju ljubavlju, koja je emocionalna, bazirana na strahu, uvjetna, proizlazi iz solarnog pleksusa i stvara eteričke veze i spone s drugima. Bezuvjetna ljubav sve oprašta, ne prosuđuje, ljubav prema sebi i svim drugima podjednako. To unosi Božanske kvalitete mira i radosti s potpunom ravnotežom u svim područjima bića.

Otvoreno srce, darežljivost duha i pouzdana priroda su daljnje kvalitete, kao i sposobnost da osoba vjeruje sebi, drugima i Univerzumu. Točka ravnoteže između tri niže i tri više čakre i stoga vrata k višim razinama svijesti i ključ za aktivaciju iskonskog Božanskog i viših snaga osobe. Također je važno otvoriti srčanu čakru Višeg srca, koja je smještena u timusnoj žlijezdi a ova je, pak, smještena između srčane i grlene čakre.

To omogućuje da timus u svom djelovanju regulacije imunog sustava postane u potpunosti reaktiviran, ali također otvara energiju Višeg srca koja je suosjećanje, što će kasnije, kada ponovo steknemo svoja Božanska, veličanstvena svjetlosna tijela, biti u potpunosti obuhvaćeno otvaranjem viših čakri.

ZATVORENA/BLOKIRANA:
Uslijed osobne prirode koja teško oprašta može puno zamjerati i često se doimati nezahvalno. Daljnji su aspekti ljubomora, sumnja, prijevara, laži i tajnovita priroda. Osoba prosuđuje i kritizira sebe i druge, često osjećajući da život nije fer. Osjećaj usamljenosti, izolacije, jer je ego izgradio barijere oko srca da osobu "zaštiti" od povrede. U stanju je pokazati samo uvjetnu ljubav, naročito u intimnim odnosima.

Najčešće postoji duboki strah od iskonske bliskosti s drugom osobom, često zbog prošlih sjećanja, slomljenog srca ili traume. Žalost i tuga su emocionalne energije koje blokiraju pluća dok nisu otpuštena i transmutirana donoseći tako više mira i radosti. Sve dok ova čakra i tri niže čakre nisu potpuno otvorene, energija koja se od baze kreće prema gore uz kralježnicu (kundalini energija) ne može teći prema gore i aktivirati i stimulirati otvaranje viših čakri.

FIZIČKI ASPEKTI:
Srce, cirkulacija, krv, pluća, timusna žlijezda, limfni sustav.

 

Broj 5 - GRLENA ČAKRA

OTVORENA I ČISTA:
Pruža čovjeku sposobnost da govori svoju istinu na otvoren i iskren način i u potpunosti izrazi svoje emocije. U stanju je tražiti ono što joj je potrebno za emocionalno zadovoljstvo, izraziti što zaista osjeća iznutra, ne govori ono što misli da bi drugi htjeli čuti. Sposobnost osobe da živi svoje pravo ja, bez straha što bi drugi mogli pomisliti. Ne treba staviti umjetnu masku ili uvijek zadovoljavati druge uslijed potrebe za ljubavlju. Mogućnost komunikacije u na svim razinama, uključujući sposobnost da se čuje unutarnji glas ili jasnočujnost, da se čuje Uzašle Majstore ili suptilne zvukove prirode.

Kanalizira stvaralačku energiju, od sakralne čakre prema gore, kako bi bila izražena kao istinska spiritualna kreativnost i znanje. Vrlo ekspresivna priroda, sa sposobnošću da se jasno izražava i na neverbalne načine. Snaga volje koja se kreće prema gore od baze, kroz čiste niže čakre, omogućuje da bude izražena kao Božanska volja u grlu.

ZATVORENA/BLOKIRANA:
Blokade uslijed straha od izražavanja vlastitih osjećaja i emocija. To može dovesti do ovisnosti kao pokušaja da se osoba opusti i olakša uz to vezanu tenziju, ili da dosegne one osjećaje koji su možda vrlo potisnuti. Lažna veselost i pokušaj da se druge navede da vas vole, umjesto da budete voljeni i cijenjeni radi svog istinitog ja. Nesposobni izraziti vlastitu individualnost, često kao rezultat karmičkih strahova od represije, kazne ili mučenja zbog toga što smo različiti.

Osjećaji samokritičnosti kombinirani sa stalnom potrebom da se uklapa u "normalnost". Nedostaje originalnosti. Stalno ih se krivo razumije ili krivo predstavlja zbog nesposobnosti da govore i izražavaju se. Drugi se, budući da moraju pokušavati čitati što osoba osjeća ili misli cijelo vrijeme, osjećaju neudobno. Nagle emocionalne provale duboko potisnutih, nagomilanih osjećaja. Moguć je nizak nivo energije.

FIZIČKI ASPEKTI:
Štitna žlijezda, krajnici, gornje bronhiole i dišni sustav, unutarnje uho, vilice, sinusi. Bol ili napetost na stražnjoj strani vrata i ramenima. Stalni problemi s grlom, laringitis, prehlade...

 

Broj 6 - ČEONA ČAKRA

OTVORENA I PROČIŠĆENA:
Povjerenje u Univerzum, sposobnost da se bude u dodiru s unutarnjim znanjem i mudrošću. Kada je uravnotežena s povjerenjem i ljubavlju iz srca, ova čakra daje osobi potpuni osjećaj sigurnosti u slijeđenju vlastite intuicije i unutarnjeg vodstva, znajući da se sve odvija za najveće Božansko Dobro. Kada je usklađena sa srcem i uravnoteženim solarnim pleksusom, postaju dostupne izvanosjetilne sposobnosti i druge izvanosjetilne darovitosti.

Ova čakra, kada je otvorena i uravnotežena, pomoći će cjelokupnom unutarnjem radu na sebi i omogućiti da dobijemo bilo koje informacije koje su nam potrebne za spiritualni razvoj. Jasna intuicija znači da je manja potreba za "logičkim, mentalnim" radom lijeve strane mozga kako bi se došlo do rješenja za teške probleme. Smirenost uma i nedodirljivi unutarnji mir.

ZATVORENA/BLOKIRANA:
Osjećaj dezorijentacije (vidi također bazna čakra i solarni pleksus). Nije u stanju fokusirati svoj um i misli, konfuzno mišljenje. Kada meditira ne vidi slike ili boje. Neodlučna, često kaže "Ne znam". Lako pada u depresiju budući da zbog nesposobnosti da vidi veću sliku ima malo povjerenja u Božanski Plan. Vrlo mentalan pristup životu, često previše priča i ima puno pitanja. Pretjerano logična i racionalna priroda, često nedostaje spontanosti i prave radosti. Nesposobna zahvatiti finije, suptilnije nijanse bilo koje teme. Misli se u glavi vrte u krugu i javlja se mentalni zamor i umor.

FIZIČKI ASPEKTI:
Pituitarna žlijezda, hipotalamus. Glavobolje, migrene, napetosti u glavi i problemi s očima. Sinusi.

 

Broj 7 - KRUNSKA ČAKRA

OTVORENA I ČISTA:
Puna povezanost s duhom, dušom i Univerzumom. To omogućuje prolaz spiritualnim energijama, omogućavajući kontakt s višim frekvencijama ako postoji usklađenost sa svim drugim glavnim čakrama koje su također otvorene. Ovo poravnanje također daje želju da se osoba preda Božanskom služenju drugima i svijetu s potpunim gubitkom potrebe da se usredotoči na sebe. Daje osjećaj potpunog mira, jedinstva sa svim ljudima i svim drugim osjećajnim bićima, ne samo na ovoj planeti već u cijelom Univerzumu. Suosjećanje sa svima. To je točka gdje se na vrhu glave usidruje srebrno uže koje povezuje astralno i emocionalno tijelo s fizičkim.

ZATVORENA/BLOKIRANA:
Nema spiritualne svjesnosti ili višeg razumijevanja. Osjeća se blokirana, nije u stanju kretati se naprijed, potiskivanje, poricanjem višeg značenja života. Nema vjere ili znanja o životu nakon smrti ili našem vječnom stanju bića. To donosi veliki strah od smrti, energetski obrazac koji je u ovom času prisutan kod cjelokupnog čovječanstva. Ovaj strah titra u svim stanicama našeg tijela dok ga ne otpustimo i također stvara stoga strah od života. Ovi strahovi najčešće se nose kao blokade u nižim čakrama, budući da krunska čakra titra na znatno višim frekvencijama u kojima strah ne može opstati, stoga se strahovi manifestiraju na drugom mjestu.

FIZIČKI ASPEKTI:
Pinealna žlijezda, mozak i centralni živčani sustav.

Pročitano 12965 puta

Ostali članci: bioenergija