Petak, 23 Studeni 2012 05:39

Ne daj sebi klonuti

Napisao 

U praskozorje, dan nakon inicijacije reikija, Dubravka je napisala pismo u kojem opisuje svoje iskustvo s reikijem i s Verom Alexander, što je presudno utjecalo na njezin život.

“Prošli su mjeseci od prvog susreta s Verom, nakon kojega nisam još bila spremna za reiki. A sve je počelo onog trenutka kada mi je moja prijateljica Magdalena dala “Enciklopediju alternative” preporučujući mi da pronađem nekog alternativca koji bi mi pomogao. I bila je to gruda koja je pokrenula lavinu! Čim sam otvorila knjigu, pogled mi je pao na Verino ime, ali ja kao da sam vidjela još jedno slovo, pa sam pročitala - Vjera.”

Dubravka je dogovorila susret s Verom koji joj je promijenio život. Dotad je bila nemirna, opsjedali su je strahovi i negativne misli, bila je stalno iscrpljena zato što se neprekidno borila sama sa sobom i svojim problemima. Reiki joj je pomogao. Već nakon prve inicijacije, kada je došla kući osjetila je glad, što joj se već dugo nije dogodilo, a uz to i neko posebno smirenje. 

Molitva

A na prvom susretu s reikijem? Negativne misli najprije su potiskivale one pozitivne, opuštala se tek povremeno, nije mogla pravilno disati, panika ju je hvatala, strahovi nisu nestajali. 

“No, ležeći na prvoj poziciji do stola, s poluspuštenim kapcima, gledajući u prekrasnog Anđela koji se presijavao u svjetlosti svijeće, duboko u mislima stalno mi se vraćao dio jedne te iste molitve. Možda zbog svjetla koje je bilo nezemaljski neobično i iskričavo, a možda zbog smirujuće atmosfere. Zanimljivo da ni tada, a ni nakon toga, nisam mogla ponoviti taj dio molitve! Ali kao da sam znala da je promijenjena meni na korist. Inače, ne znam nijednu molitvu u cijelosti. 

Dio molitve koji me opsjedao panično sam otklanjala, jer je dio vjere koja me, mislila sam, odbacuje upravo zato što je ne mogu u cijelosti prihvatiti. Ili zato što mi je djelovala tako konačnom – kao dio obreda sprovoda. Neprekidno sam mislila: I svjetlost vječna svijetlila ti...”

U grču

Energiju prve inicijacije Dubravka je doživjela u grču. Ni sama sebi ne može objasniti što je to bilo. Najprije grč, pa strah, panika i vrućina, pa onda drhtavica, trnci, proboj, i napokon – opuštanje! Šok, pa ugoda. 

Na reiki je došla po pomoć. “Pomozite mi da sebi pomognem”. Dubravka želi lijepo živjeti, u miru, a ne u borbi sama sa sobom. Dvadeset je godina u grču i više ne može izdržati. Ova je žena umorna, ona ne zna što joj je činiti u životu, koje je njezino poslanje, koja je njena životna zadaća. 

“Samo znam kada je počelo. Bilo je to onog tužnog prvomajskog dana 1980. godine kada mi je umro djed. Nešto mi se u glavi prelomilo. Ne znam zašto je baš tada počela moja kataklizma, ali svjesna sam da je problem u meni, a ne u drugima, makar sam godinama druge okrivljavala i u njima tražila greške. 

Danas ljude i sebe prihvaćam takvima kakvi jesu, ali to nije dovoljno. Želim razumjeti, želim se opustiti. Nekada sam na proteklih dvadeset godina gledala kao na bačene i potraćene, a danas smatram da je to bila svojevrsna “škola iskušenja” i da su vjerojatno imale neku svrhu. Valjda je baš tako moralo biti! No sada znam da je vrijeme za – novo”, piše svoje tužno pismo Dubravka kojoj su jedina životna radost njezina prekrasna i dobra djeca koju neizmjerno voli.

“Oni su moji anđeli, ali ja imam i osobnog anđela čuvara”, uvjerena je Dubravka. Jer kako bi inače preživjela sve strahove, boli, frustracije, nepovjerenje u samu sebe, fobije, osjećaj da je nitko ne voli niti razumije?!  

 

tuga

 

Pobijediti sebe

Izašla je jača, a reiki joj je u tome pomogao. Danas i bolje spava. Njezini snovi su uvijek bili nemirni: gužve, putovanja, gužve, kupovanje, gužve, izgubljenost... Čula je svaki izvanjski šum, svaki lepet ptičjeg krila. Danas sanja sebe: mlađu, mršaviju, uspješniju, zadovoljniju. A oko nje – ništa, svijetla praznina – kozmička energija! 

“Najljepši dio dana je praskozorje. Moj je duh tada odmoran, nitko mi ne smeta. Razmišljam. Pa onda čitam. Knjiga o reikiju vraća mi vjeru. Tamo piše: “Uzdigni sebe sobom; i ne daj sebi klonuti; jer sebi si jedini prijatelj; baš kao što si sebi najveći neprijatelj.” Kako točno! Kako se lako mogu rasplakati! Hoću li pobijediti sebe, svog najvećeg neprijatelja?”

Dubravka je uvijek smatrala da je preosjetljiva, preemotivna i često je to doživljavala kao kaznu. Previše se lako uživljava u sva stanja i tuđe probleme i tako skupljala negativnu energiju. “Mislila sam da je to kazna, ali to je dar, samo što ja ne znam što ću s njim! Ipak, sada vjerujem da ću se znati nositi sama sa sobom, makar znam da neće biti lako. No, ovoga puta želim promjenu i neću odustati!”, s vjerom u sebe završava svoje pismo nesretna Dubravka, koja je napokon pronašla samu sebe uz pomoć Vere Alexander. 

Autotretman

Polaznici tečaja reikija uče kako će polaganjem ruku iscjeljiti sebe ili druge. Među ostalim, to se radi autotretmanima koji imaju 15 položaja ruku, a traju 60 minuta. Ovdje opisujemo četiri položaja ruku kod autotretmana. 

 

Prvi položaj

Dlanovi se stave jedan do drugog na tjeme, tako da zapešća bude na vrhu čela. Tako se iscjeljuje hipofiza, sluh, glavobolja i napetost, otvara se sedma čakra, te se tom energetskom centru dodaje najviše energije. 

 

Drugi položaj

Ruke se stave jedna nasuprot drugoj, preko ušiju, tako da prsti prekriju sljepoočnice, a rub dlanova neka bude u ravnini donjeg dijela uha. U tom položaju se aktiviraju i dobivaju najviše energije sve akupunkturne točke na ušnoj školjci. Popravlja se sluh, upala uha i ravnoteža, a primjenjuje se kod svih vrsta alergija.

 

Treći položaj

Obje ruke se stave ispod rebara, na desnu stranu tijela, jedna ispod druge. Tako se iscjeljuje žuć, jetra, željudac, probava, dio debelog crijeva i srdžba, a u tom se položaju otvara i četvrta čakra.

 

Četvrti položaj

Jedna ruka se stavi iznad pupka, a jedna ispod pupka. U tom se položaju iscjeljuje tanko i debelo crijevo, popravlja se probava i otvara se treća čakra.

Pročitano 3954 puta

Ostali članci: bioenergija