Nedjelja, 13 Siječanj 2013 09:15

Naučite pravilno disati

Napisao 

Ako želite naučiti kako se pravilno diše, trebate znati koji dijelovi tijela u tome sudjeluju i na koji način. Pritom su najvažniji pokreti pluća i prsne šupljine, te količina kisika i “prane” koju čovjek dobije prilikom udisaja.

Prsna šupljina se nalazi između vrata i trbušne šupljine (abdomena). U prsnoj se šupljini nalaze dva velika organa: srce i pluća. Prostor je ograničen kralježnicom, rebrima, prsnom kosti i ošitom. Njezin stražnji dio čini kralježnica; s prednje strane nalazi se prsna kost, a sa strane se pružaju rebra.

Ukupan broj rebara je dvadeset i četiri. Pružaju se sa svake strane kralježnice. Gornjih sedam parova rebara naziva se "pravim rebrima" i izravno je pričvršćeno na prsnu kost. Donjih pet parova naziva se "lažnim rebrima" ili pomičnim rebrima zbog toga što nije učvršćeno poput gornjih. Gornja dva para rebara povezana su hrskavicom dok je preostala rebra nemaju, a njihovi su prednji krajevi slobodni.

Za vrijeme disanja rebra pomiču međurebrani mišići, a ošit ili dijafragma je mišić koji odvaja prsnu od trbušne šupljine.

Bez njihove pomoći pluća se ne bi mogla širiti. O ispravnoj uporabi i kontroli tih mišića ovisi "joga-disanje". Učitelji "jogini” kažu da ima četiri načina disanja: visoko, srednje, duboko i potpuno joga-disanje.

Napravite probu

Visoko disanje u Europi je poznato kao klavikularno disanje ili kao disanje u predjelu ključne kosti. Ovakvim načinom disanja podižu se rebra, ključna kost i ramena, a u isto se vrijeme uvlači trbušna šupljina, a njezin sadržaj potiskuje dijafragma koja se shodno tome podiže. Koristi se gornji dio prsa i pluća, čiji je kapacitet najmanji. Posljedica toga je da u pluća ulazi minimalna količina zraka. 

Visoko disanje najgori je način disanja, ali ova je metoda najviše raširena u Europi, a pogotovo je koriste žene. Razne bolesti grla, glasnica i dišnih puteva izravno su povezane s ovim neprirodnim načinom disanja. Visoko disanje uzrokuje grubo i neugodno glasanje, te stvara lošu naviku disanja na usta.

breathe.jpg

Da biste ovo bolje razumjeli, napravite probu. Prvo iz pluća izbacite sav zrak. Tada se uspravite i pustite da vam ruke opušteno padnu niz tijelo. Potom podignite ramena i ključne kosti te udahnite. Primijetit ćete da je kod ovakvog načina disanja količina udahnutog zraka mnogo manja od uobičajene. Nakon toga spustite ramena i prsnu kost i udahnite punim plućima. Odmah ćete primijetiti razliku između ovakve dvije vrste disanja, a to je dobra lekcija disanja koju ćete pamtiti dulje od bilo kojeg predavanja.

 

Srednje i nisko

Srednje je disanje u Europi poznato kao rebrano ili interkostalno disanje. Iako je nešto bolje od visokog disanja, manje je korisno od niskog (dubokog) disanja ili potpunog joga-disanja. Za vrijeme srednjeg disanja ošit se gura prema gore, a abdomen se uvlači. Rebra se malo podižu i prsni se koš donekle širi. 

Nisko ili duboko disanje u Europi se obično naziva "abdominalno disanje" ili "dijafragmalno disanje". Ošit ili dijafragma je velik površinski mišić koji razdvaja prsnu šupljinu i njezine organe od trbušne šupljine. Tijekom niskog (dubokog) disanja aktivnost pluća je veća, to jest, djelovanje je slobodnije, pa se shodno tome udiše više zraka.

Srednjim se disanjem ispunjavaju središnji dijelovi pluća, a djelomično i gornji. Dubokim disanjem zahvaćeni su donji i središnji dijelovi pluća. Nijedno od tih disanja nije potpuno dobro, jer samo disanje koje zrakom ispunjava čitava pluća omogućava čovjeku da prihvati najveće moguće količine kisika, a time i najveću količinu “prane”, životne energije koja nas okružuje. Zbog toga je “potpuno joga-disanje” najbolji poznati način disanja.

Potpuno joga-disanje

Potpuno joga-disanje uključuje sve dobre osobine visokog, srednjeg i dubokog disanja, a odbacuje nepotpunost i slabosti svake od tih tehnika disanja. Pritom je aktivan čitav sustav za disanje, čitava pluća, svaka alveola, svi mišići, a najviše koristi dobiva se s najmanje utrošene energije.

Za razliku od ostalih načina disanja, u kojima se pokreću samo određene skupine mišića, ovdje su potpuno iskorišteni svi mišići. Tijekom potpunoga disanja, između ostalih, pokreću se rebrani mišići, koji svojim djelovanjem proširuju prsni koš, pa se pluća mogu potpuno proširiti, a dijafragma je pod savršenom kontrolom, sposobna za cjelovito djelovanje i za najveći stupanj učinkovitosti.

Ošit također kontrolira aktivnost donjih rebara, koje neznatno povlači dolje, dok ih drugi mišići drže u njihovom osnovnom položaju, a međurebrani mišići guraju prema naprijed. Kombinacija ovakvih mišićnih aktivnosti širi grudni koš najviše moguće. Osim toga, međurebrani mišići podižu gornja rebra šireći ih prema naprijed. Tako dolazi do najvećeg mogućeg širenja gornjeg dijela prsnoga koša.

Povratak prirodi

Potpuno joga-disanje čini osnovu čitave jogičke znanosti disanja. Za početak je potrebno dobro savladati ovu metodu disanja, a tek se onda mogu očekivati rezultati iz drugih načina i vježba disanja.

Ako želite naučiti ovakav način disanja, ne smijete se zadovoljiti s napola naučenom tehnikom, već trebate zdušno raditi i vježbati sve dok je ne usvojite kao prirodnu metodu disanja. Sve to zahtijeva rad, vrijeme i strpljenje. Uostalom, bez tih osobina nikada se ništa i ne dovrši.

Učenik se mora pripremiti za praktičan pristup i proučavanje te svemu tome mora pristupiti vrlo iskreno i predano. Samo s takvim stavom može očekivati zadovoljavajuće rezultate. Ono što se postiže potpunim savladavanjem "znanosti disanja" doista je velik napredak, i nakon toga nitko se neće htjeti vratiti starim metodama disanja.

Iako će možda nekim ljudima potpuno disanje u početku biti neprirodno, istina je upravo suprotna! Ovaj je način disanja povratak prvom principu - povratak prirodi! Zdrava odrasla osoba, pripadnik nekog divljeg plemena i zdravo novorođenče modernog civiliziranog društva dišu na jednak način. No, civilizirani je čovjek prihvatio neprirodan način življenja i odijevanja, pa je time izgubio ono što mu rođenjem pripada.

Potpuno disanje ne zahtijeva potpuno punjenja pluća zrakom pri svakom udisaju. Uporabom potpunog disanja može se udahnuti prosječna količina zraka, koja može biti veća ili manja, ali važno je da je pritom raspodijeljena u svim dijelovima pluća. Međutim, potrebno je udahnuti nekoliko cjelovitih nizova potpunog disanja kako bi se čitav tjelesni sustav održao u dobrom stanju.

 

 


 

 

Vježbe:

Sljedeće jednostavne vježbe pružit će vam jasnu predodžbu o potpunom disanju, koje ćete na taj način najlakše savladati:

1. Udisaj

Stanite ili sjednite. Kralježnicu držite uspravno. Dišite kroz nos. Udišite polako ispunjavajući zrakom donje dijelove pluća. Ovo se obavlja pomoću ošita, koji svojim spuštanjem lagano potiskuje trbušne organe, gurajući prema naprijed prednje stjenke abdomena (trbušne šupljine).

Potom zrakom ispunite srednje dijelove pluća izbacujući prema naprijed donja rebra, prsnu kost i grudni koš. Na kraju ispunite zrakom gornje dijelove pluća izbacujući gornji dio prsnoga koša. Na ovaj način podižete gornjih šest ili sedam parova rebara. U završnoj kretnji lagano uvucite donji dio trbušne šupljine. Ovaj pokret osnažuje pluća i pomaže pri punjenju njihovih gornjih dijelova.

U početku će vam možda izgledati da se ovaj način disanja sastoji od tri različita pokreta. Međutim, nije tako, jer sva tri dijela ovakvog udisaja trebaju biti povezana i cjelovita. Čitava prsna šupljina, od najnižih pa do najviših dijelova, širi se samo jednim pokretom. Svakako izbjegavajte grčevito, isprekidano disanje, pokušajte disati mirno i povezano.

Kad počnete vježbati ovakav način disanja, možda nećete odmah povezati opisana tri pokreta kojima se postupno pune različiti dijelovi pluća, ali nemojte odustati, nakon nekog vremena sigurno ćete svladati ovu tehniku. Vježbanjem ćete ubrzo prestati dijeliti udisaj na tri pokreta, a neprekinut cjelovit  udisaj može trajati nekoliko sekunda.

2. Zadržavanje daha

Kad uvježbate cjelovit udisaj, drugi korak potpunog disanja je zadržavanje daha nekoliko sekunda.

3. Izdisaj

Nakon što ste ravnomjerno napunili pluća, a zatim zadržali dah nekoliko sekunda, izdišite polako držeći grudni koš čvrsto, ne mijenjajući njegov položaj. Trbuh malo uvucite i dižite ga polako prema gore sukladno ispuštanju zraka iz pluća. Kad je zrak potpuno izdahnut, opustite grudni koš i abdomen (trbušnu šupljinu). Nakon vrlo malo vježbanja, ovo ćete raditi s lakoćom, a kad jednom izvježbate sve ove kretnje, kasnije ćete ih raditi gotovo automatski.

Ovakvim se načinom disanja aktiviraju svi dijelovi dišnog sustava. Također se aktiviraju svi dijelovi pluća, uključujući i najudaljenije alveole. Najbolje je vježbati ovu metodu disanja pred ogledalom s rukama nježno položenima na trbuh kako biste osjetili pokrete. Na kraju udisaja dobro je ponekad malo podići ramena. Tom kretnjom dolazi do podizanja ključne kosti, pri čemu zrak slobodno ulazi u mali gornji režanj desnoga plućnog krila, u kojem često počinje tuberkuloza i druge maligne bolesti.

 

8-breathing2.jpg

 

 

 

 

Učinak potpunog disanja

Potpuno joga-disanje nije pomodna novost s Istoka, jer je dokazano da redovito potpuno disanje pomaže zdravlju i jača obrambeni sustav. Ovo su neke prednosti takvog disanja.

Pri vježbanju potpunog disanja, za vrijeme udisaja ošit se skuplja i nježno pritišće jetru, želudac i ostale trbušne organe, koji ih u povezanosti s ritmom pluća nježno masiraju. Ošit potiče njihovu aktivnost i osnažuje normalno funkcioniranje. Svaki udisaj pomaže pri ovoj unutarnjoj vježbi. Jednako tako potiče normalnu cirkulaciju u probavnim organima. Za vrijeme srednjeg ili visokog disanja ovi organi nisu pod utjecajem ovog korisnog učinka unutarnje masaže.

Iako u Europi mnogo pažnje posvećujemo tjelesnoj kulturi, mnogi zaboravljaju da vježbe vanjskih mišića nisu jedine i dovoljne. Unutarnjim organima također je potrebna vježba, a nema prirodnije vježbe od ispravnog disanja. Ošit je glavni instrument koji je Priroda zadužila za vršenje ove unutarnje vježbe.

Kretnje ošita prenose vibracije na probavne organe te ih masiraju i lagano gnječe pri svakom udisaju i izdisaju, tjerajući krv u njih, a zatim je istiskuju, dajući jedan opći poticaj svim organima. Bilo koji organ ili dio tijela koji nije izložen ovakvom djelovanju postupno zakržlja i prestane normalno funkcionirati.

Bez ovakve unutarnje vježbe, koja se ostvaruje aktivnošću dijafragme, lakše dolazi do svih bolesti. Potpuno disanje potiče dijafragmu na ispravno kretanje. Zbog toga je sustav potpunog joga-disanja od vitalne važnosti za zdravlje svakog muškarca, žene i djeteta.

Jednostavnost ove metode disanja ponekad odbija ljude jer neki misle da sve što donosi zdravlje mora biti skupo i komplicirano, pa troše novac na učenje raznih alternativnih tehnika koje će im mnogo manje pomoći od potpunog joga-disanja.

Isprobajte ovu jednostavnu metodu samoiscjeljivanja i budite sigurni da će vam ubrzo pomoći.

Plućne bolesti

Ako naučite potpuno disanje i potom ga stalno koristite, zaštitit ćete se od bronhitisa i drugih plućnih bolesti koje nastaju zbog oslabjela obrambenog sustava. Krivim disanjem velik dio pluća ostaje neaktivan, a oslabljeno tkivo toga područja postaje pogodno mjesto za razvoj bolesti. Jedini način da plućno tkivo bude zdravo i u dobrom stanju je pravilan rad dišnog sustava.

Osobe s kroničnim plućnim bolestima imaju suženi prsni koš. Što to znači? Jednostavno, ti su ljudi stvorili naviku neispravnog disanja i shodno tomu njihov je grudni koš nedovoljno razvijen i proširen. Čovjek koji prakticira potpuno disanje imat će širok grudni koš. Što se događa kad ovaj način disanja prihvati osoba s uskim prsima? U tom slučaju razvija ih do uobičajenih proporcija.

Kad god se osjećate loše ili ste iscrpljeni, vježbajte potpuno disanje. Energičnim vježbanjem možete spriječiti prehladu. Kad osjetite hladnoću ili vas počne tresti groznica, dišite energično nekoliko minuta i osjetit ćete da vam svi dijelovi tijela gore. Prehladu možete izliječiti potpunim disanjem i jednodnevnim postom.

Krv

Kvaliteta krvi povezana je s količinom kisika u plućima. kako je čitavo tijelo, svaki organ i svako tkivo ovisno o hranidbenoj ulozi krvi, loša krv može imati ozbiljne posljedice na čitav tjelesni sustav. Lijek za to je vrlo jednostavan - vježbajte jogu i potpuno disanje.

Želudac

Želudac i drugi probavni organi također pate zbog neispravnog disanja, što dovodi do poremećaja u probavi. Ako organizam ne dobiva dovoljno kisika, tjelesni sustav postaje pothranjen, apetit slabi, čovjek postaje kronično umoran i podložan bolestima.

Živci

I živčane tegobe izravno su povezane s neispravnim disanjem. Mozak, leđna moždina, neuroni i živci slabije stvaraju, pohranjuju i prijenose živčane impulse kada ne dobivaju dovoljnu količinu hranjivih sastojaka iz krvi, a krv iz zraka.   

Organi za reprodukciju

Značaj djelovanja reproduktivnih organa na opće zdravstveno stanje dobro je poznata činjenica koju ovdje nije potrebno posebno spominjati. Ipak, nužno je reći da čitavo tijelo osjeća, i dosljedno tome pati, kad su reproduktivni organi u lošem stanju. Potpuno disanje stvara ritam koji je sukladan ritmu prirode, kojim ona održava ovaj važan dio sustava u normalnom stanju.

Pritom se ne misli da je važno pobuđivati niže seksualne poticaje. Daleko od toga. Učitelji jogini zagovaraju suzdržljivost, umjerenost i čistoću - oni su naučili kontrolirati strasti jer seksualna kontrola ne označava seksualnu slabost. Ali prema učiteljima joge, muškarci i žene čiji su reproduktivni organi normalni i zdravi imaju jače izraženu volju kojom mogu kontrolirati sami sebe.

Učitelji jogini vjeruju da mnogobrojne izopačenosti toga predivnog dijela tjelesnog sustava proizlaze iz lošeg zdravlja te da nastaju zbog nezdravog, prije negoli iz normalnog stanja tih organa.

 

 

 

 

 

Pročitano 5722 puta

Ostali članci: bioenergija