Subota, 09 Veljača 2013 21:57

Jin-jang u svakodnevnom životu

Napisao 

Svijet je sastavljen od igre suprotnosti. To je istina koju prenosi istočnjačka filozofija i predočuje poznatim crnobijelim simbolom jin-jang. Ovdje pročitajte objašnjenja o primjeni načela jin-jang također i u svakodnevnom životu – u prehrani, uređenju prostora…

Osnovu istočnjačke misli predstavlja takozvani ujedinjavajući princip dvije energije poznate kao jin i jang. Ove dvije riječi ne mogu se odgovarajuće prevesti na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku.

Drevni narodi su znali, a moderna je znanost to potvrdila, da je sve energija. Čak i naizgled čvrsti predmeti su ustvari energija zgusnuta u određenu formu. No, da bi se energija očitovala mora imati različite vidove kako bi se dobila raznolikost koja vlada u svemiru.

Općenito gledano, energija se može podijeliti u dvije osnovne kategorije: ekspanzivnu ili šireći (jin) i kontraktivnu ili sažimajuću (jang). Jin je energija koja vodi širenju, rasprostiranju, odvajanju, dok jang ima za rezultat skupljanje, stapanje i spajanje. Jin i jang su kao dva suprotna pola, koji, neprekidno privlačeći se, stvaraju jedinstvene kombinacije i beskrajan broj oblika.

Međutim, ništa nije samo jin ili samo jang. Sve se sastoji od obje tendencije zastupljene u različitom stupnju.

Dobro ili loše

Ove univerzalne dinamičke tendencije možemo prepoznati svuda oko nas počevši od kretanja nebeskih tijela (centrifugalna i centripetalna sila), svakodnevnih pojava (dan i noć, ciklično mijenjanje godišnjih doba) pa sve do ljudskog organizma (naizmjenično širenje i skupljanje srca i pluća, pokreti želuca i crijeva prilikom probave…). Značajno je napomenuti da ni jedna od ovih tendencija nije "loša" ili "dobra". Evo još nekih primjera:
Jin – vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko…
Jang – suše, svjetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško…
U biti, sve se pojave mogu analizirati kroz polove jin i jang. Jin i jang su simboli dva suprotna i komplementarna načela čija nerazdvojna igra i stalne metamorfoze čine podlogu, samo tkivo svemira u akciji. Oni označavaju vječne parove suprotnosti: pozitivno – negativno, da – ne, crno – bijelo, dan – noć, puno – prazno, aktivno – pasivno, muško – žensko, itd...

Svaki od njih sadrži klicu onog drugog, zato muškarac (jang) ima u sebi i ženski dio (jin) i obrnuto. Par jin-jang je nerazdvojiv i pokretan, a svaki od dijelova postaje suprotan i komplementaran. To objašnjava dobro poznata tradicionalna slika.

Buda i životinje

U trenutku kad je jang (bijelo, aktivno) na svom vrhuncu – jin (crno, pasivno) ga zamjenjuje neosjetno i obrnuto. Jin i jang nemaju "moralni" karakter. Nijedan od tih simbola nije bolji niti slabiji od drugog. Njihova suprotnost je neophodna i među njima nema sukoba, kao što nema niti između lijeve i desne ruke dok plješću.

Legenda o nastanku Kineskog horoskopa govori kako je jedne kineske Nove godine, oko pet stoljeća prije naše ere, gospodar Buda pozvao je sebi sve životinje, obećavši im nagradu po mjeri svoje svemoćne i čudesne velikodušnosti. Gotovo sve životinje oglušiše se o poziv božanskog Mudraca.

Dođoše samo predstavnici dvanaest vrsta, a po redu dolaska, to bijahu: štakor, bivol, tigar, mačka, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i divlja svinja. (Prema nekim legendama umjesto mačke javlja se zec, a umjesto divlje svinje domaća svinja.)

 

buda-tailandia-431562.jpg

 

Da bi ih nagradio, Buda ponudi svakoj životinji po jednu godinu koja će joj biti posvećena: nosit će njezino ime, bit će obilježena njezinim simbolima i specifičnim psihološkim težnjama, obilježavajući, s koljena na koljeno, karakter i ponašanje ljudi rođenih te godine. Tako je uspostavljen ciklus od dvanaest godina koji prati redoslijed i ritam fantastičnog Budina zvjerinjaka (možete li zamisliti trud i muke astrologa u slučaju da su se sve životinje odazvale?).

Jedinstvo suprotnosti

U vizualnom simbolu jin-janga vanjski krug predstavlja "sve", dok bijeli i crni dio jin-janga simboliziraju dvije suprotne energije. Ove energije međusobno utječu jedna na drugu u sklopu svake postojeće cjeline.
Jin je "crno", a jang „bijelo“ i oni su uzrokom svih stvari i događaja. Oni nisu potpuno crni, niti bijeli, kao što stvari u životu to nikada nisu... Također – ne mogu postojati jedno bez drugog.

Jin predstavlja tamni element, pasivnost, negativnost, povezanost sa noći, slabost, žensku stranu. Također, jin je često simbol i za zemlju i vodu. Jang je svijetla strana, aktivnost, toplina, pozitivnost, povezanost s danom, muškost. Jang predstavlja zrak i vatru.

Koja stvar predstavlja jin, a koja jang uvijek će ovisiti o njezinoj podudarnoj suprotnosti.

Sve sile u prirodi se mogu promatrati u svojoj jin i jang fazi, jer je sve u konstantnom kretanju, što se naziva „silom univerzuma“. Svaki od ova dva sadrži element svog suparnika, što se, također, podudara s osobinama elemenata iz prirode. Ova dva simbola (tamna i svijetla strana) su neodvojiva – baš kao i kod ljudi.

Oni koji ne znaju što je dobro, neće znati ni što je loše. Zato, u samom jin-jang znaku i stoje dvije točke... One su suprotne samoj polovici u kojoj se nalaze, jer su uzete od njezine suprotnosti. U svemu dobrom ima nečeg lošeg, a u svemu lošem nešto dobro.

Medicina

Najstariji spisi koji spominju primjenu filozofije jin i janga u medicini su pronađeni u grobnicama kineske carske obitelji Han 300. god. prije naše ere, gdje su jin i jang navedeni kao dva od ukupno osam principa klasične kineske medicine. Ovi principi su onovremenom „liječniku“ omogućavali da bolje sagleda i razumije bolest svog „pacijenta“.

Ostalih šest principa suprotnosti su: toplina i hladnoća, potom unutrašnjost i vanjskost, i napokon, manjkavost i pretjerivanje.

Pretpostavimo da čovjek koji je dobrog zdravlja posjeduje ravnotežu svog jina i janga, a ukoliko jedna od sila dominira to rezultira lošim zdravljem. Upravo je to jedna od osnova akupunkture. Akupunkturna terapija se zapravo zasniva na tome da su organi podijeljeni u parove koji razmjenjuju pozitivne i negativne energije, a akupunktura ima zadatak pomoći tzv. razmjeni utjecaja.

Najvažnije pravilo kojim su se kineski liječnici vodili, a koje danas često zaboravljamo, jest da je čovjek cjelina tijela, uma i duše, a sve je to pod utjecajem jina i janga. Često se govori da jin i jang možemo uporediti sa svijećom – gdje vosak predstavlja jin – tijelo, a plamen jang – dušu... Oni ne mogu jedno bez drugog, jer kada vosak nestane – tada nema ni plamena.

Hrana
Sva hrana koju uzimamo ima više karakteristiku jina odnosno janga, te prema tome i specifičan utjecaj na naš organizam. To znači da neke namirnice izazivaju skupljanje, i u krajnjoj liniji napetost, dok druge izazivaju širenje i u krajnjoj liniji opuštenost i rasutost.

Ovisno o učincima koje proizvode u našem organizmu, namirnice možemo rasporediti u spektru od jina ka jangu. Na kraju spektra jin nalaze se lijekovi, alkohol, šećer i neki mliječni proizvodi. Na kraju spektra jang nalaze se sol, jaja, meso i tvrdi masni sirevi.
U makrobiotičkoj prehrani koriste se umjereno namirnice jin i jang koje se nalaze u središnjem dijelu spektra podjele namirnica od jina ka jangu. To su namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje i one također pružaju sve hranjive sastojke za održavanje dobrog zdravlja – bjelančevine, ugljikohidrate, minerale i vitamine.

Ukoliko jedna namirnica preteže bilo na stranu jina bilo janga, moramo ju uravnotežiti. Primjerice, povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo s malo soli (jang), popečak od tofua pržen u ulju (više jin) uravnotežujemo sa soja-sosom (više jang).

Makrobiotika

Važno je napomenuti da i sama obrada namirnica daje novu kvalitetu hrani. Primjerice sarma koja se kuha satima – što je duže kuhanje to je jelo više jang! Isto je i s tlakom: što je veći tlak prilikom kuhanja (ako koristite lonac na paru) to je namirnica više jang i suprotno.

Jedno od makrobiotičkih načela u prehrani jest podjela hrane na jin-namirnice i jang-namirnice. To isprva zvuči misteriozno i egzotično. Je li riječ o nekom nerazumljivom načelu nutricionista, ili o nečemu prilično jednostavnom i što to zapravo znači?

Četiri su čimbenika na osnovu kojih se određuje je li neka vrsta hrane spada u grupu jin ili jang:

Kako neko povrće ili voće raste – misli se na smjer rasta kao i na brzinu rasta; gdje se određena namirnica uzgaja – u krajevima južne ili zapadne hemisfere; koliko sadrži natrija i kalija; kakav utjecaj određena hrana ima na ljudsko tjelo – "zagrijava" li ga ili "hladi".

Općenito, Jin hrana je "hladna", manje slana, sadrži kalij; ako je riječ o biljkama, one su krupne, i/ili rastu iznad tla. Jang hrana je "topla", sadrži više natrija, plodovi koji se svrstavaju u ovu grupu su sitniji i rastu ispod zemljine površine.

Ima mnogo načina, poručuju makrobiotičari, za kombiniranje namirnica dvaju grupa da bismo uspostavili ono što i jest cilj čitavog tog truda – ravnotežu u ishrani. Na primjer – poželjno je jesti "toplu" hranu kada je hladno, i obrnuto.

Hladno i toplo

Što ustvari, neovisno o području prehrane, predstavlja taj toliko spominjani simbol jina i janga? On se odnosi na mnoge životne sadržaje, na stalno prepletanje suprotnosti koje jedna bez druge ne mogu. A to je upravo ono što donosi životnu dinamiku. Pozitivno i negativno, ženstveno i muževno, aktivno i pasivno, suprotnosti su svuda oko nas, kao i u nama.

Stručnjaci za makrobiotiku primijenili su ovu drevnu kinesku podjelu na prehranu rukovodeći se suprotnim ili različitim osobinama namirnica koje jedemo. Prema njihovu mišljenju, u jang se mogu svrstati sljedeće vrste hrane: meso, sirevi, jaja, morski plodovi, meso itd. Jin namirnice bile bi: med, šećer, sladoled, tropsko voće i povrće, mlijeko, jogurt itd.

 

 

ing-jang_2.jpg

 

 

Primjećujete da nisu pobrojane one grupe namirnica koje se preporučuju u makrobiotičkoj prehrani. Zašto? Zato što baš te preostale poželjne namirnice sadrže dovoljno i jin i jang elemenata, tako da se ne bi mogle u potpunosti svrstati ni u jednu ni u drugu grupu. A to je upravo ono čemu makrobiotičari teže: ravnoteži u prehrani!

Koje bi konkretno bile namirnice koje su i jin i jang i koje zadovoljavaju nekad suprotne potrebe organizma? Žitarice, povrće, mahunarke, alge, prirodni svježi začini i dr.

Čak i ako niste strogi kad je prehrana u pitanju, pronađite malo ravnoteže. To može samo pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Feng shui

Da nema zime, noći, smrti, ne bismo mogli cijeniti ljeto, dan, život. Jin i jang, dva principa svih stvari, dvije suprotne vrste energije, u neprestanoj su interakciji, prevladavanju, ravnoteži. Ovo potonje je ideal kojem svi težimo, jer kada se ravnoteža naruši, dolazi do problema.

Jin je mrak, smrt, hladno, negativno, pasivno, slabo, a jang je svjetlo, Sunce, aktivnost, pokret, život, dominantno, toplo. Na osnovu ovih osobina i sam laik bi u svom domu i okruženju poželio što više energije jang.

Tako i feng shui ističe uvođenje što više elemenata koji pospješuju energiju jang, ali nikada toliko da ona u potpunosti nadvlada jin. Razlog je taj što ukoliko ova životna, blistava, topla i treperava sila jang u potpunosti nadjača sebi suprotnu energiju, ona sama prestaje postojati. Znači, ovoj krhkoj ravnoteži dvije dijametralno suprotne vrste energije treba oprezno prići, pažljivo pronalaziti pravu mjeru, formulu dobrog odnosa, gdje će blagu prevagu dobiti pozitivni jang.

Što se tiče atmosfere u domu, poželjno je da u njemu nikada nije potpuna tišina, čak ni kada su ukućani odsutni poslom ili putovanjem. Tišina, mrak, hladnoća, jednom riječju previše negativne energije Jin, uzrokuju nesreću, gubitak, bolest…

Jang na poslu

Zbog toga, stručnjaci u feng shuiju, kao učinkovito sredstvo uravnotežavanja energija jin i jang, predlažu usvajanje četvoronožnih kućnih ljubimaca ili crvenih i zlatnih ribica u akvariju. Dobar izbor su i kućne fontane, odnosno grgljaji vode i biljke koje, iako neprimjetno, dok rastu, oživljavaju i pokreću energiju kroz prostor. Napokon, i samo jedno upaljeno svjetlo kada izlazimo iz stana može ukloniti nakupinu sile jin u stanu.

Pristalice ove istočnjačke filozofije vjeruju da je ovo važno jer protok i dominacija neke od spomenutih vrsta energije utječu na zdravstveno stanje ukućana, njihove međusobne odnose i uspjeh u radu i životu uopće.

Iako se na prvi pogled ne bi reklo, u uredu je za uspjeh potrebna veća količina energije jang nego u kući. Do boljitka, napretka dovode aktivnost, pokretljivost, inicijativa, svjetlost, živost, buka, čistoća i urednost – sve ono što je u suprotnosti s prevladavajućim tipovima poslovnih prostora u nas.

Dobre vibracije

Prenatrpani, neuredni, prašnjav radni stol, ustajali zrak i zadimljen od dima cigareta, prljave zavjese (ako ih uopće ima), prljavi prozori, s jedne strane ili pak moderni, čelično hladni, veliki, ispresijecani paravanima, nestvarno tihi prostori bez prirodne cirkulacije zraka i svjetla, s druge strane, dovode do poremećaja dvije vrste energije i velike dominacije principa jin čiji feng shui nije nimalo dobar.

A kako je jin simbol mrtvila, statičnosti i gubitaka, nije teško pogoditi što će se i s poslom koji se obavlja u takvim uslovima dogoditi. Iz tog razloga bi trebalo, kad god je moguće, ured provjetriti, održavati radni prostor čistim i urednim, oživjeti i poboljšati protok energije njegom velikih, zdravih biljaka (nikako suhih, uvelih i jadnih).

Ukoliko se posao obavlja u tišini, poželjna je diskretna muzika, a crvena boja je također odlična za jačanje pozitivne energije jang i dobrih vibracija.

Više puta je ponovljeno da ne treba ni u čemu pretjerivati, pa tako previše svjetla, sunca, topline, buke i boje može izazvati povećanu nervozu, pretjeranu buku, te se treba držati umjerene, uravnotežene upotrebe spomenutih elemenata koji utječu na pojedine vrste energije.

 

 

Kineski horoskop

 

Horoskopski znakoviBottom of Form

Ako ste u kineskom horoskopu: Štakor, Bivol, Mačka, Majmun, Pas ili Divlja svinja vaš znak je jin.

Ako ste: Tigar, Konj, Zmaj, Zmija, Koza ili Pijetao vaš znak je onda jang.

 

Čovjek jin
Izgled (tjelesna građa):
Čovjek jin je često krupne građe, srednjeg rasta i mišićav, fizički je veoma otporan i zdravlje mu je čvrsto. Često ima okruglo lice ali se ne smije baš često.
Psihologija (karakter):
Čovjek jin je prije svega obuzet samim sobom; sklon je okretati se oko vlastitog pupka. Mada mu je ponašanje smireno, raspoloženje mu je nestabilno i ovisi o okolnostima. Iako je veoma samopouzdan, strahuje od poraza. Društven je i otvoren, optimist je kad je riječ o njemu i o drugima, život mu je aktivan, praktičan je i učinkovit u pothvatima.

Čovjek jang
Izgled (tjelesna građa):
Srednje je građe, često vitak i izdužen, nasmijan je i voli žive boje.
Psihologija (karakter):
Čovjek jang je individualist okrenut osobnom istraživanju, razvoju i meditaciji. Inteligentan je, neovisan, ponekad usamljenik. Vjeruje u slobodu i uopće nema smisla za hijerarhiju. Više voli samoću i dodir s prirodom nego gomilu. Suprotno čovjeku jin, on svoju ravnotežu traži u sebi, a ne u drugima.

 

horoscope-prev126059904459I97Z.jpg

 

 


 

Savjeti

● Potrudite se pronaći ravnotežu duha i tijela.

● Ne sagorijevajte previše svoj vosak jer ga je nemoguće odvojiti od plamena.

● Nastojte upoznati sebe što bolje jer ćete jedino tako moći shvatiti druge.

● Nemojte nikada misliti kako ste uspjeli doseći apsolutno dobro, jer „dobro“ je uvijek sazdano i od malo lošeg.

● Ukoliko ste neraspoloženi ili se osjećate loše – ne zaboravite... Čovjek je cjelina tijela, uma i duše, a sve to je pod utjecajem Jina i Janga.

 


 

Prehrana

Hrana jin (hladi):

Bademi, jabuka, šparoge, bambus, banane, pivo, brokula, zelje, celer, naranče, ananas, sol, špinat, jagode, soja, rajčica, voda, školjke, kukuruz, rak, jegulja, ribe, med, sladoled, limun i gljive.

Hrana jang (grije):

Govedina, papar, smeđi šećer, maslac, čili, čokolada, kava, jaja, dimljene ribe, češnjak, žitarice, sezamovo ulje, mandarine, zelena paprika, šunka, grah, ječam, bob, poriluk, lisnato zeleno povrće, luk, kikiriki, krumpir, piletina, orasi, vino, viski, miso i tamari. 

Neutralna hrana:

Kruh, mrkva, cvjetača, trešnje, datulje, mlijeko, breskve, grašak, šljive, grožđice, integralne žitarice, riža bijela kuhana na pari.

 

 

 

 

 

 

Pročitano 10519 puta

Ostali članci: bioenergija