Petak, 06 Prosinac 2013 05:07

Energija iz dlana

Napisao 

Naše ruke imaju moć liječenja! Tijekom čitave poznate povijesti čovječanstvo je poznavalo i primjenjivalo tu prirodnu sposobnost čovjeka da energijom koja teče kroz naše ruke iscjeljuje bolesti.

Tko nije zapazio moć dodira? Prijatelj stavlja ruku na naše rame i osjećaj sigurnosti teče kroz nas. Dijete zaplače, i mi stavljamo ruku na njegova leđa kako bismo ga smirili i uravnotežili. Snažno rukovanje kao da kaže "Hrabro!" i mi ga se sjećamo satima kasnije. Iznenadna glavobolja - i naša prva reakcija je da stavimo ruku na bolno područje. Te stvari radimo bez razmišljanja, jer one su prirodne reakcije, gotovo instinktivno korištenje.

 

Otkrijete sposobnost

Svatko može naučiti upotrebljavati ruke u svrhu liječenja, pa čak i mala djeca. Ono ne zahtijeva složenu obuku, skupu opremu ni neuobičajene kvalifikacije. Slijedeći neka jednostavna pravila i načela možete otkriti ovu sposobnost u sebi i pomoći obitelji i prijateljima.

Umijeće liječenja dlanom provodilo se tijekom niza stoljeća u mnogim dijelovima svijeta, što pokazuje drevna literatura, umjetnost i tradicije koje su preživjele do današnjeg dana. U Japanu su stoljećima poznate vještine "te-ate" - "primjena dlanova" i "tanasue-nomichi" - "Tao polaganja dlanova". Ove i slične vještine koristile su se istim razumijevanjem sustava meridijana i točaka kojima prolazi naša tjelesna energija.

To je znanje postojalo i u Indiji, o čemu svjedoči otkriće drevnih mapa ljudskog tijela s meridijanima i točkama - putovima i središtima energije koje su koristili majstori drevne indijske medicine.

 

Azija, Egipat...

Po čitavoj Aziji liječenje dlanom povezano je s medicinom te vjerskim tradicijama molitve i blagoslova, a to pokazuje i položaj šaka kipova budističkih svetaca u knjigama o orijentalnoj umjetnosti. Njihove ruke nalaze se u položajima koji upućuju na slanje ili zračenje iscjeliteljske sile.

Egipćani su primjenjivali liječenje dlanom kao medicinski postupak još u vrlo ranim vremenima, čak 1.500. godina prije naše ere, što saznajemo iz drevnih hijeroglifa. Liječenje dlanom u Grčkoj je također poznato od davnina, a zabilježio ga je Aristofan u četvrtom stoljeću prije naše ere.

Prirodna medicina koju su koristile te drevne civilizacije temeljila se na razumijevanju energetskih tijekova u čitavoj prirodi, čiji su ljudi dio. Medicinske i vjerske prakse bile su često usko isprepletene i nije se pravila razlika između tjelesnog i duhovnog blagostanja.

Sve te tradicije danas proučavaju znanstvenici kako bi otkrili neslućene mogućnosti prirodnog iscjeljivanja koje svojim rezultatima daleko nadmašuje mnoge dosege suvremenog "kemijskog" načina liječenja.

 

Duhovni kanal

Energija neprestano teče kroz naše tijelo, održavajući ga na životu. Crtež uz ovaj tekst prikazuje glavni energetski kanal ili duhovni kanal koji teče sredinom našeg tijela, a stvaraju ga sile Neba i Zemlje. Duhovni kanal djeluje kao glavna energetska linija koja prenosi energiju kroz čitavo tijelo.

Uzduž duhovnog kanala nalaze se čakre, kako je prikazano na istom crtežu. Čakre su glavna energetska središta tijela i mogu se usporediti s električnim pretvaračem; one sakupljaju energiju i raspodjeljuju je u svoju okolinu, u odgovarajućoj frekvenciji. Prikazano je sedam glavnih čakri, od kojih svaka ima utjecaj na okolne organe.

Iz duhovnog kanala granaju se meridijani, prenoseći energiju u sve dijelove tijela. Oni nisu tjelesne strukture kao krvne žile, već putovi kojima teče energija. Postoji dvanaest glavnih meridijana, te prednji i stražnji medijalni kanal, i svaki je povezan s funkcijama posebnih tjelesnih organa ili skupina organa. Crtež uz ovaj tekst pokazuje sustava meridijana na prednjem i stražnjem dijelu tijela.

Uzduž svakog meridijana nalaze se brojne točke (tsubo) koje djeluju kao male rupice kroz koje energija ulazi i izlazi iz meridijana. Obično se razlikuje preko 360 točaka od kojih se mnoge koriste u klasičnoj orijentalnoj medicini za liječenje bolesti. Meridijani i točke koriste se u akupunkturi i shiatsu masaži, a možemo ih primjenjivati i u liječenju dlanom. U sljedećim brojevima "Altera" opisat ćemo kako se to radi.

energija dlana

Upotreba dlanova

Da biste razumjeli kako se liječi dlanovima, ovdje su objašnjeni osnovni principi njihovog energetskog djelovanja.

Središta dlanova djeluju kao važne, sekundarne čakre ili energetska središta tijela. Prilikom liječenja dlanom, središnja čakra dlana (prikazana na crtežu uz tekst) stavlja se iznad područja koje iscjeljujemo.

Pokraj vrha svakog prsta nalaze se spirale koje ukazuju na točke snažnog tijeka energije. U nekim postupcima koji upotrebljavaju samo jedan prst, vrh te spirale dodiruje bolesno područje. Pritom se ne radi o vrhu prsta, nego o jagodici, kako je prikazano na crtežu uz tekst.

Od svih područja na ruci, središte dlana je najmoćnije i najdjelotvornije u iscjeljivanju. Nakon njega slijedi palac, zatim drugi srednji prst, pa kažiprst i na kraju prstenjak i mali prst. Prsti kod liječenja ne trebaju biti široko rašireni jer to uzrokuje gubljenje energije. Držite ih opuštene i razmaknute dva-tri milimetra.

 

Suhi i hladni

Kod iscjeljivanja dlanovi bi trebali biti dosta suhi i hladni, a ne prevlažni i pretopli. Stanje dlana je rezultat naše prehrane i navika. Za vrijeme liječenja primatelj može ponekad osjetiti kako toplina dolazi od davateljevih dlanova, ali to nije isto što i stanje toplih, vlažnih dlanova koje ukazuje na višak tekućine, ulja, masti, slatkiša ili sirove hrane.

Općenito se preporučujemo upotrebu dominantne ili jače ruke. Ako ste dešnjak, u najvažnijim položajima liječenja služite se desnom rukom. Ako ste ljevak, služite se lijevom.

Liječenje dlanom može se obavljati samo jednom rukom ili objema rukama. Kada se služimo jednom rukom, druga može mirovati na krilu, biti podignuta u zrak kao da prikuplja nebesku silu, ili biti usmjerena prema tlu, kao da prikuplja zemaljsku silu.
Kada se služite objema rukama, ne stavljajte jednu na drugu, jer lijeva i desna ruka međusobno poništavaju ili neutraliziraju energiju. Umjesto toga, postavite ruke na različite položaje.

 

Trošenje

Ne "trošite" energiju slučajno dodirujući primatelja na nekom drugom mjestu na tijelu. Sjednite tako da vaša stopala, laktovi, druga ruka i ostali dijelovi tijela ne dotiču primatelja. To bi moglo prouzročiti slučajno preusmjeravanje energije. Dotičite samo mjesto koje želite iscjeliti određenom rukom.

Često se postavlja pitanje u kojem smjeru bismo trebali biti okrenuti kod iscjeljivanja? Na sjevernoj polutki, ako tijekom pružanja tretmana gledamo prema jugu, iskorištavamo energetski tijek koji ide od Sjevernog pola, ulazeći u nas kroz leđa i dodajući snagu našim iscjeliteljskim naporima.

Ujutro možemo gledati prema jugozapadu, tako da su nam sjeverno nebo i izlazeće sunce iza leda. Navečer možemo gledati prema jugoistoku tako da moć sjevernog neba i zalazećeg sunca ulaze u nas kroz leđa, kao što pokazuje crtež uz ovaj tekst.

 

Jug i sjever

Na južnoj polutki leđa bi nam trebala biti okrenuta prema Južnom polu, čija energija teče prema ekvatoru, dok su ostale upute iste kao i za sjevernu polutku, uz zamjenu izraza "sjever" za "jug". Naravno, nije pogrešno gledati u bilo kojem smjeru, ali predloženi smjerovi omogućavaju najbolje rezultate u liječenju.

Tijekom liječenja dlanom možete pojačati svoju energiju ako se okrenete u različitim smjerovima u različita doba dana kako biste iskoristili ne samo energiju polova, već i onu koja dolazi od Sunca. Crtež uz ovaj tekst prikazuje smjerove iz kojih u različita doba dana dolazi najviše energije na obje polutke.

Možete sjesti okrenuti leđima tim smjerovima kako bi energija tijekom liječenja ušla kroz vaša leđa i projicirala se prema naprijed. Primjerice, ujutro na sjevernoj polutki leđima okrenuti sjeveroistoku dobivate energiju sunca s istoka i Sjevernog pola.

Pročitano 11313 puta

Ostali članci: bioenergija