Četvrtak, 01 Studeni 2012 16:27

Čakre: što su, gdje su, čemu služe...

Napisao 

Kad iscjelitelj kaže da su nekome zatvorene druga, treća i peta čakra, a da su i ostale donekle blokirane, čovjek ne zna znači li to da je spreman za operaciju, prijeti li mu infarkt ili je možda već na samrti! Jer i iscjelitelji su ponekad poput liječnika. Umjesto da vam  jednostavno kažu od čega bolujete, jedni će latinskim, a drugi indijskim ili kineskim frazama objasniti vaše probleme!

Ako vas ne zanima alternativa i ne kanite se baviti iscjeljivanjem, zamolite terapeuta da vam cijelu priču o čakrama objasni jednostavnije, našim jezikom. Kaže li da je to nemoguće, nemojte mu vjerovati. Takav čovjek je naučio samo nekoliko istočnjačkih fraza, on sigurno nije dobar iscjelitelj.

No želite li se sami baviti alternativom ili barem saznati što iscjelitelji rade s čakrama, pročitajte knjige “Umijeće iscjeljivanja” ili “Čakre - kola života” Keitha Sherwooda.  

Zatvorene - otvorene

U knjizi koju je iscjelitelj Shervood napisao za znalce, ali i za početnike, saznat ćete da su čakre neka vrsta otvora kojima se prenosi energija u svako fizičko tijelo, pa tako i vaše. Čakri ima sedam, a kroz svaku od njih u tijelo “ulazi” određena energija. Kad to prvi put čujete možda ćete se malo i prestrašiti, jer većini nije jasno na kakav to način energija ulazi u tijelo.

Zbog toga zapamtite osnovno pravilo i nemojte se bojati - kod ovakvog načina iscjeljivanja nema fizičkog kontakta, nitko energiju neće nasilno ugurati u vaše tjelo!

Prema teoriji o čakrama, ako se iz bilo kojeg razloga jedan od tih ulaza zatvori ili je na njemu nekakva prepreka, smanjuje se količina energije koja “napaja” naše tijelo. Zbog toga čovjek kasnije može oboljeti.

Kad iscjelitelj otkrije da su jedna ili više čakri zatvorene, da bi spriječio razvoj bolesti mora ih  “otvoriti” i uravnotežiti. I opet riječ otvaranje ne trebate shvatiti doslovno. Ne bojte se, iscjelitelj neće raditi nikakve otvore na vašem tijelu, a čakre neće čistiti rukama! 

Kao kotač

Svatko od nas ima sedam čakri. Ta riječ na jeziku sanskrtu znači kotač. I doista, čakre su nalik na kotač. One su otvori na površini našeg eteričkog tijela, a izgledaju poput izduženog, uskog lijevka čiji se veći otvor nalazi na površini tog eteričkog tijela. Sherwood je amerikanac pa jasno i jednostavno opisuje da taj lijevak možemo zamisliti kao one sprave koje su u prošlom stoljeću stare i gluhe osobe stavljale na uho da bi bolje čule.

Čakre se ponašaju kao terminali kroz koje se energija (prana) viših razina prenosi na svako fizičko tijelo. Razumijevanje načina na koji čakre djeluju važno je za razumijevanje i provođenje iscjeljivanja. Na isti onaj način na koji se javljaju zastoji u željezničkim i zračnim terminalima preopterećenim velikim prometom, moguća su "zakrčenja" pri prijenosu energije kroz čakre. Uzrok im je na višim razinama, a posljedica je slabljenje čovjekovog suptilnog energetskog sustava. Ta se slabost zatim prenosi na fizičku razinu gdje stvara plodno tlo za razvoj tjelesnih bolesti.

Vidovit čovjek opazit će i osjetiti bolest već na eteričkoj razini, prije nego što se ona javi u tijelu. Osjetit će je rukama ili je uočiti u bolesnikovoj auri - polju energije koje okružuje i prožima svako ljudsko biće. Oni koji su vidoviti kažu da prema bojama na auri mogu znati od čega netko boluje i kakvo mu je emotivno stanje.

Otvaranjem i uravnotežavanjem čakri može se spriječiti bolest ili pomoći da se bolesnik brže oporavi. Dakle iscjeljivanje nije liječenje, nego preventiva i potpora liječenju. Evo gdje su i kako djeluju pojedine čakre:

Prva čakra

Korijenska ili prva čakra smještena je na osnovici kičme, a kada djeluje vatrene je narančasto-crvene boje. To je kanal suptilnih energija koje prožimaju zemaljsku razinu. Kad ispravno djeluje, čovjek osjeća duboku osobnu povezanost sa zemljom. Sedam čakri povezano je sa sedam najvažnijih žlijezda u fizičkom tijelu. Prva čakra odgovara nadbubrežnim žlijezdama. Kao što je poznato, one reguliraju sastav tjelesnih tekućina.

Druga čakra

Naziva se sakralnom ili čakrom slezene. Smještena je neposredno uz reproduktivne organe. Ova čakra odgovara suncu i stoga, kad je aktivna, blista svim bojama životne sile (prane): crvenom, narančastom, žutom, plavom i ljubičastom. Upravlja seksualnom i stvaralačkom energijom.

Treća čakra

Poznata je pod imenima pupak ili središte pleksusa solarisa. Kroz nju se osjećamo povezani s fizičkim i eteričkim svijetom. To je otvor kroz koji otječe naša emocionalna energija. Prosječnom čovjeku to je središte osobnosti. Povezuje se s crvenom i zelenom bojom. Čakra pleksusa solarisa odgovara gušterači, izduženom organu koji leži iza želuca i nešto niže od njega. Enzimi gušterače važni su za metabolizam masti i proteina. Štoviše, gušterača izlučuje inzulin koji je od neizmjerne važnosti za uravnoteživanje razine šećera u krvi i kontrolu metabolizma ugljikohidrata.

Četvrta čakra

To je središte srca. Užarene je zlatne boje. Ona je izvor svjetla i ljubavi. Čakra srca od najveće je važnost za iscjeljivanje, a njezine promjenljive energije žarišna su točka pri proučavanju iscjeljivanja. Valja naučiti misliti iz srca, projicirati vlastitu svijest iz tog životnog središta i pritom usmjeravati moćne iscjeliteljske zrake na one kojima je to potrebno. Srčana čakra nalazi se tik iznad srca, a odgovara joj timusna žlijezda. Zasad se malo zna o toj žlijezdi, ali vjeruje se da ona osnažuje i uvećava imunološki sustav.

Peta čakra

To je čakra grla. Iskusnom vidovnjaku ona se prikazuje srebrnkasto-plavom, često prošarana zrncem zelenoga. Središte joj je u stražnjem dijelu vrata tik ispod produžene moždine, a proteže se sve do ispod Adamove jabučice. Ova čakra je važna jer je središte ljudskog izražavanja koje omogućava stvaralačko komuniciranje s vanjskim svijetom. Njome se prenose namjere duše. Njezino tjelesno otjelovljenje je štitna žlijezda koja, regulirajući brzinu metabolizma, čuva tjelesnu ravnotežu.

Šesta čakra

Naziva se čakra obrve ili treće oko. Smještena je između obrva, ali nešto poviše njih. Isijava dvije osnovne boje: žutu i tamnozelenu koja kod zrelih osoba graniči s ljubičastom. Izravno je povezana s vidom i to ne samo u tjelesnom, već i u mističkom smislu uvida u više razine, intuitivnog vida, vidovnjaštva i ostalih paranormalnih oblika spoznaje. Sjedište je stvaralaštva i najvažnija je kod iscjeljivanja na daljinu.

Sedma čakra

Poznata je pod imenom krunska čakra. U aktivnom stanju vibrira izraženije od ostalih. Čini se kao da titra mnoštvom boja, ali u iskusnom oku prevladava ljubičasta. Smještena je na samom vrhu glave i u Hindu tekstovima naziva se "lotosom tisuću latica". To je posljednja čakra koju valja probuditi i stoga odgovara najvišoj razini duhovnog savršenstva. Poput ostalih čakri, ona je kanal energija koje ulaze u nas s viših razina. No, za razliku od ostalih, potpuno aktivirana može se obrnuti i tada isijava poput središnjeg sunca, obasipajući ljubavlju i velikodušjem svoju okolinu.

Krunska čakra odgovara epifizi, koja je smještena s donje strane srednjeg mozga.

Pročitano 7366 puta

Ostali članci: bioenergija