Nedjelja, 05 Svibanj 2013 06:01

Naranča za nesanicu, papar za probavu

Napisao 

Hrana je ukusnija s metvicom, bosiljkom, ružmarinom i drugim ljekovitim biljem, ali zašto biste svaki dan išli na tržnicu kupovati začine? Rješenje je jednostavno, posadite te biljke u teglice! Biti će vam stalno pri ruci i biti će jeftinije nego da ih kupujete, a prozor ili vrt biti će lijepši s mirišljivim biljem.

Već smo pisali o uputama o sadnji i održavanju (ako ste ih propustili, pronaći ćete ih ovdje), kao i o obilježjima mente, mirte i muškatnog oraščića. Danas donosimo detalje o naranči i papru, a idućih dana savjete o papriki, pastrnaku i peršinu.

 


 

 

narance

 

NARANČA
Pradomovina naranče su vjerojatno južni krajevi Kine ili Vijetnam. Postoje slatke i gorke naranče, mandarine i kunkvat koji je vrlo sitan i ukusan, a jede se cijeli s korom. Kao začin upotrebljava se svježa ili osušena kora slatkog narančinog ploda.
Miris i okus
Kvaliteta mirisa i okusa ovisi o vrsti naranče.
Ljekovita svojstva
Lišće i cvjetovi slatke i gorke naranče koriste se u čajnim mješavinama protiv nesanice, za smirenje i olakšavanje želučanih poteškoća. Službeno se koristi kao ljekovita biljka samo u nekim zemljama.
Bioaktivno djelovanje
Narančin sok ima antioksidacijsko djelovanje. Ispitivanja pokazuju da narančin miris smiruje te da ima protugljivična i antitumorska svojstva.
Začinska svojstva
Kora naranče se koristi za aromatiziranje kolača, peciva i raznih slatikih jela, nabujaka, pudinga i sl. U malim količinama svježa ili sušena, dodaje se i ostalim jelima od povrća, umacima, salatama od graška i mrkve, koktelima od voća i povrća te kao dodatak u začinskim mješavinama.
Štetne pojave
Nisu poznate.

 


 

papar1

 

PAPAR
Biljka papra je tropsko stablo koje potječe s Malabarske obale u zapadnoj Indiji. Danas se uzgaja u područjima s toplom i vlažnom klimom. Kao začin koristi se plod. U trgovini se prodaje kao crni, bijeli, svijetli i zeleni papar.
Crni papar se dobiva od zeleno ubranih bobica, a bijeli od gotovo zrelih, crvenih bobica papra. Svijetli papar je zapravo oljušteni crni papar, a zeleni je konzerviran u salamuri koji ima posebno ugodnu aromu. Mljeveni papar lako zastari i gubi aromu.

Miris i okus
Papar ima oštar aromatičan miris i ljuti okus.
Utjecaj na probavu
Potiče rad probavnih organa.
Ljekovita svojstva
Općenito potiče izmjenu tvari u organizmu i izlučivanje mokraće. Prije se upotrebljavao kao lijek protiv visoke temperature, želučanih smetnji, zatvora, proljeva, reume, grčeva, glavobolje i upale grla. Službeno se upotrebljava kao ljekovita biljka samo u nekim zemljama.
Bioaktivno djelovanje
Ispitivanja s jedne strane pokazuju da papar ima antimikrobna svojstva i štiti neke organe od djelovanja nekih otrova, a s druge, vrlo štetni učinak kada se primjenjuje u većoj količini, jer potiče stvaranje i rast nekih tumora. Pojačava djelovanje nekih sredstava za spavanje.
Začinska svojstva
Crni papar je oštrijeg mirisa i okusa od bijeloga. U kulinarstvu se bijeli papar koristi za svijetla, a crni za tamna jela. Papar u zrnu se upotrebljava za sve vrste marinade, juhe i variva, a u prahu je univerzalan začin za sve vrste jela, umake (gusti, mesni, riblji), jaja, koktele, pikantne sireve i salate (od ribe, rakova i školjaka i povrća).
Njime se začinja divljač (patka, fazan, prepelica, jelen), juhe (gusta, mesna od povrća), sve kuhano povrće, sve vrste riba, rakovi i školjke, sve meso, perad i mahunarke. Papar pojačava okus cimeta i klinčića.
Štetne pojave
Ne treba pretjerivati s upotrebom prevelikih količina papra. Može izazvati bol u želucu.
Preporuka
Papar mnogi cijene zbog oštrog ljutog okusa i poticanja rada probavnih organa. Obzirom na moguće vrlo štetne posljedice, koje izgleda prema najnovijim ispitivanjima može izazvati kada se pretjerano koristi, u njegovoj primjeni treba biti oprezan dok se u potpunosti ne istraže sve moguće štetne posljedice. Trebalo bi ga što je moguće češće nadomjestiti čubrom.
Druga imena
Biber, popr, crni papar.

Pročitano 3207 puta

Ostali članci: ljekovito bilje