Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 20:41

Za ljepšu kosu

Napisao 

Perut u kosi - nema ružnije stavri na čovjeku! To je bolest od koje mnogi potajno pate, a ne znaju koga bi pitali za pomoć. Iako je to oboljenje kože tjemena, liječnici obično ne znaju lijek za perut pa mnogi bolesnici koriste «takozvane» medicinske šampone od kojih nema mnogo koristi.

Perut se često javlja kao posljedica seboreje, upale kože glave. Postoje razne ljekovite biljke koje se vjekovima upotrebljavaju u narodu za ovu bolest. Ovo su neki provjereni savjeti i recepti koje možete odmah isprobati.

. Soja

U soji ima mnogo biotina, hranjive tvari slične vitaminima. Stručnjaci za prehranu kažu da šest miligrama biotina dnevno može izliječiti perut. Ova količina biotina može se uzeti u tabletama, ali bolje je pojesti jednu šaku soje u kojoj ima isto toliko ove hranjive tvari.

. Gavez

Ova biljka sadrži kemikalije koje se upotrebljavaju pri proizvodnji šampona. Ako ne možete naći prodni šampon proizveden od ove biljke, dodajte nekoliko kapi tinkture gaveza u biljni šampon kojim peret kosu.

. Trputac

I trputac sadrži kemikalije koje pomažu kod peruti. Napravite jaki čaj od ove biljke i koristite ga za ispiranje kose nakon pranja.

. Čičak

Prema istraživanjima njemačkih travara i znanstvenika, seboreja se može ublažiti masažom glave uljem od čičkova korijena.

. Đumbir

Pomiješajte žlicu ili dvije soka od đumbira sa tri žličice ulja od sezama i pola žličice soka od limuna. Ovom mješavinom masirajte tjeme i utrljajte je u kožu tri puta dnevno.

. Sladić

Nekoliko strukova osušene biljke ostavite da se dan-dva moći u litri vinskog octa. Potom ovom tekućinom isperite kosu nakon pranja. To smanjuje i mašćenje kose.

. Vinski i jabučni ocat

Zagrijte litru jednog ili drugog octa, ili njihovu mješavinu, i njome lagano isperite kosu, potom je operite šamponom i sve isperite vodom.

 

 

Pročitano 3444 puta

Ostali članci: ljekovito bilje