Subota, 28 Rujan 2013 13:10

Što liječi u listopadu

Napisao 

 

Kod čega pomaže bilje koje raste u vašoj blizini, a vi za to niste znali?

Ariš

Za pluća

Ariševo terpentinsko ulje služi za vanjsku uporabu, a inhalaciju je najbolje izvoditi navečer pred spavanje. Za vrijeme inhalacije udiše se na nos, a izdiše na usta. U tijeku inhalacije ne smije se pušiti u prostoriji za inhalaciju.

Za oporavak

Kupelji za slabe i rekonvalescente dodaje se oko 1 kg ariševih iglica i nasjeckanih svježih češera, što se kuha oko 2 sata u 10 litara vode.

Rane

Upaljene rane i čirevi oblažu se zgnječenim mladim iglicama. Čaj od 20 grama kore ariša i mladica kuha se pola sata u 2,5 dl vina s velikom žlicom meda i pije svaki dan po 1 šalica ujutro natašte radi čišćenja krvi, lakšeg mokrenja, te liječenja vodene bolesti, žutice i reume.


bijelibor-ll

Bijeli bor

Pluća, mokrenje…

Katran dobiven od borove smole liječi dišne organe, zatim tjera na mokrenje i dezinficira mokraćne organe, naročito mjehur, potiče znojenje i liječi od plućnih bolesti.

Čišćenje krvi, kašalj…

Čaj od borovih vršnih grančica s čuperkom iglica i jednim dijelom češera kuha se u 10 dijelova vode, procijedi i zasladi medom. Taj čaj pije se za čišćenje krvi, protiv kašlja, promuklosti i upale bronha.

Reuma

Dodatak vodi za kupanje: 150 grama pupoljaka bijelog bora prokuha se 10 minuta u litri vode i to se doda kupkama za reumatizam.

Bronhitis

Sirup od borovih pupoljaka protiv kroničnog bronhitisa priprema se od 100 grama borovih pupoljaka, što se popari s pola litre kipuće vode i drži na toplom mjestu uz štednjak 1 do 2 sata, zatim se procijedi i pomiješa s 1 kg meda. Pije se 4 do 5 žlica dnevno.


celler-ll

Celer

Probava

Za apetit i bolju probavu uzima se po 25 grama ploda celera, anisa, komorača i kima. Tri velike žlice ove mješavine preliju se litrom kipuće vode, ostave stajati 15 minuta, a zatim se  napitak procijedi i pije tri puta dnevno po jedna šalica prije jela.


cicak2-ll

Čičak

Želudac, reuma…

Korijen i list čička koriste se kod upale i čira želuca, a rabe se i za znojenje i probavu, te protiv reume, kožnog ekcema te lišaja, osipa i gnoj­nih rana. Kod reume koristi se čaj od čičkovih sjemenaka. Suh korijen, stucan u prah i pomiješan s jestivim uljem, liječi od gnojnih rana ako se njime namažu.

Lijek protiv svih ovih bolesti priprema se tako da se velika žlica sitno narezanog korijena i lišća kuha u pola litre vode oko 5 min, zatim se mješavina ostavi poklopljena 10-15 minuta i na kraju procijedi. Piju se po 2 velike žlice dvaput dnevno (ujutro i navečer).

Stolica, mokraća…

Čaj od čičkova korijena pospješuje stolicu, izlučivanje znoja i mokraće, a istodobno čisti krv. Čičkovo ulje kuhano s mladicama borovice čisti krv i liječi organizam kod raznih kožnih bolesti.

Vene

Rane kod otvorenih vena na nogama liječe se oblozima od čičkova lista koji se s donje strane namaže svinjskom mašću.


grah-ll

Grah

Grah mahunar je vrlo djelotvoran za dijabetičare, te kod bolesti bubrega i mokraćnog mjehura. Bolesnici trebaju tijekom cijelog ljeta, sve do jeseni, jesti što više kuhanih svježih zelenih mahuna.

Obroci mahuna trebaju biti obilni i tijekom tjedna trebalo bi pojesti u prosjeku 5 kg zelenih mahuna, pa se sadržaj šećera u krvi i mokraći može smanjiti za 30-40%. Važno je napomenuti da se glukokinin sličan inzulinu kuhanjem ne uništava. Za vrijeme ove terapije bolesnici ne smiju prekinuti liječnički tretman i uzimanje lijekova.


hren2-ll

Hren

Mokrenje i znojenje

Hren potiče mokrenje i znojenje, te pomaže kod bolesti bubrega i bjelančevina u mokraći. U tu svrhu se hren uzima u obliku sirupa. Sirup od hrena priprema se tako da se korijen nareže na tanke kolutiće koji se poslažu na gazu napetu preko posude.

Na kolutiće se pospe debeli sloj šećera u prahu, a u posudu ispod mrežice kaplje sirup hrena. Bolesniku se daju 1 do 2 velike žlice dnevno prije jela.

Cirkulacija i reuma

Kao oblog hren djeluje na cirkulaciju, a to koristi kod reume, upale porebrice, slabe cirkulacije krvi i sličnih bolesti.

Glavobolja

Kod glavobolje i kihanja treba udisati paru hrena pomiješanog s vinskim octom.


jabuka2-ll

Jabuka

Stolica

Ako se navečer pojedu 2-3 pečene jabuke, normalizira se stolica, a ujedno se otklanja zatvor.

Koža, bubrezi…

Jabučni napici pomažu kod nekih kožnih bolesti, bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, te kod slabe probave, hemoroida, bolesti očiju i lupanja srca.


maslina-ll

Maslina

Stolica

Protiv zatvora stolice se uzimaju 1-2 žlice maslinovog ulja ujutro, natašte, a zatim se popije malo crne kave, dok se kod žučnog kamenca piju uzastopce 3-4 dana po 2 žlice ulja prije spavanja.

Kamenac

Protiv kamenca i pijeska žučnog mjehura, te napada i tegoba u području jetre, uzima se 100 do 200 g maslinovog ulja u tijeku nekoliko sati. Po 200 g maslinovog ulja, 0,5 g mentola i 1 žumanjak dobro izmiješati i popiti u 3 obroka. Poslije ulja popiti malo crne kave.

Dobar je i pripravak od 150-400 g maslinova ulja, 15 g konjaka, 2 žumanjka, 0,25 g mentola ili 50 g jakog čaja od metvice. To treba popiti u 2 obroka, ujutro da se napad kamenca spriječi, a u slučaju napada u razmaku od 15 do 30 minuta.

Pročitano 3384 puta

Ostali članci: ljekovito bilje