Četvrtak, 12 Srpanj 2012 16:38

Poreč

Napisao 

Poreč

Domovina je poreča vje­rojatno Mala Azija ili područje zapadnog dijela Sredozemlja iz kojih je krajeva još u starom vi­jeku došao u Južnu Europu, gdje je uskoro postao cijenjen ne sa­mo kao paša za pčele nego i kao ljekovita biljka.

porecpcela-ll

Već su Rimljani dali prednost poreču kao dodatku salati. Monasi su ga donijeli u vr­tove srednjoeuropskih samostana, a uskoro se odatle proširio i u se­ljačke kućne vrtove. Poreč se su­sreće, iako rijetko, na našem obal­nom području u poludivljem sta­nju. Kao vrlo obljubljena kuhinj­ska biljka mnogo se uzgaja u povrtnjacima i u kućnim vrtovi­ma i to posebno u područjima gdje je uživanje poreča uobičajeno ili kao povrće ili kao dodatak salati.

Latinski naziv biljke je Borago officinalis L., a narodni nazivi su borač, boraga, boražina, borac, boraša, buražina, kozmelj, kvaska, krastava, krastavac, krastavica, lisičina, poraga, vo­lovski jezik, zajičac, zdravilna boraga.

Poreč je jednogodišnja biljka, visoka 30—50 cm sa sočnom i okruglom stabljikom i širokim eliptičnim listovima, koji su kao i stabljika obrasli grubim dlakama. U otvoru plavog cvjetnog vjenčića nalazi se 5 ljuskica. Pet prašnika prirasli su uz vjenčić i provođeni duljim privjeskom, naginju se prema sredini i stvaraju crnkasti stožac.

Miris čitave biljke je aromatičan i ponešto sličan miri­su crvenog luka, okusa je začinskoga i ugodnog koji podsjeća na krastavac. Cvate od lipnja do kolo­voza.

boragooficinal-ll

Otac znoja

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, cvjetovi a najvećim dijelom čitava biljka u cvatu koja se sa­bire u lipnju i srpnju i suši u hladu na prozračnom mjestu.

Ako se i nakon nekih farmakoloških istraživanja smatralo da se ne može utvrditi ništa osim visokog sadržaja biljne sluzi i samo male količine eteričnog ulja, asparagina, tanina i najmanje količine nitrata i kalcijeva malata, to ni u kojem slučaju ne daje pravo da se u cijelosti ne prizna ljekovitost te biljke ili da je se omalovažava.

U čitavom nizu europskih zemalja, kao u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Rumunjskoj poreč je službeno priznata, ljekovita biljka. I u samom imenu poreča nazna­čeno je veoma važno ljekovito djelovanje te biljke: poreč (boreč, borac, boraga) dolazi od latinskog naziva borago a izvedeno je od staroarapskog „aborag“, što znači »otac znoja«.

boragoslik-ll

Jača srce, radost…

Već od starih vremena poreč je u pučkoj medicini spadao među četiri ljekovite biljke koje jačaju srce, a to su: lazarkinja mirisna, ljubica mirisna, ruža i poreč. Poreč je vrlo prikladan kao lijek kod problema sa srcem prouzrokovanih živčanim smetnjama i kod nervoznog lupanja srca.

Poreču, nazvanom još i krastavac, pripisuje se također djelovanje protiv otrova. Ako su otrovne tvari sakupljene u tijelu, one se iz tijela odvode putem znojenja. Poreč suzbija groznicu, i djeluje osvježujuće i oživljujuće pa su to, dakle, uvjeti da se bolesnik osjeća zdravijim te se oslobodi teških melankoličnih i hipohondričnih misli.

To je ponukalo slavnog Hieronymusa Bocka da objavi u svojoj bilinarskoj knjizi da se »nježni cvjetovi poreča mogu koristiti u hrani i piću, jer oni jačaju srce i mozak, potiču prestrašene, žalosne i melankolične ljude na veselje i čiste krv.«

Pučka medicina

Biljni čaj za čišćenje krvi, protiv začepljenja i prekomjerne sluzi priprema se tako da se pomiješaju 2 šake cvjetova i listova poreča te po l šaka lista maslačka, turice i puzave pirike. Od te mješavine uzme se l jedaća žlica za 3 ša­lice vode, pripremi se čajni oparak i pije u gutljajima nezaslađeno.

Po mišljenju pučke medicine poreč utječe, ako se pije kao čaj, vrlo povoljno na otvrdnuta jetra. Vlažni i topli oblozi, stavljeni na upaljene oči, ublažavaju bolove i liječe upalu očiju.

Važno:

Cvjetove poreča, koji kao divlji raste na neobrađenim poljima i pustim mjestima, može se zamijeniti s biljkom Echium vulgare L., vučji rep, lisičina, lisičji rep, koja se u mnoštvu pojavljuje na istim staništima.

Razlika između tih biljaka je u obliku biljke i veličini listova kao i u tome, da cvjetovi poreča imaju prašnike s izduženim privjescima a kod cvjetova lisičine nema tih privjesaka i prašnici strše daleko izvan cvjetne krune. Osim toga, lisičina nema onaj karakterističan okus koji ima poreč.

Pročitano 4495 puta

Ostali članci: ljekovito bilje