Nedjelja, 31 Kolovoz 2014 09:53

Ljekovito bilje - Pero Antičević

Napisao 

Ljudi pate zbog bronhitisa, kamenaca, alergija…, odlaze na sve moguće liječničke terapije, ali ništa im ne pomaže. Tajna uspješnog liječenja krije se u prirodi. To je fitoterapija. Čovjek koji vam u tome može pomoći zove se Pero Antičević, travar iz Knina.

 

Tajne ljekovitog bilja Peru su naučile baka i majka koje su živjele u malom selu kraj Zenice. Tada nije bilo liječnika, pa su one pripremale čajeve, obloge i napitke za sve bolesti.

Nadaleko poznate, liječile su ljude u čitavoj Bosni, a Pero je rastao uz njihove ljekovite napitke i meleme.

Svakodnevni majčini savjeti i recepti postali su njegova sudbina. Već u bivšoj Jugoslaviji o Antičeviću se pisalo kao o «svemogućem» travaru. Iscjeljivao je gotovo sve, od kožnih i srčanih do plućnih i ginekoloških boljki.

Naoko miran i pomalo odsutan, on upija svaku riječ bolesnika koji mu dolaze po pomoć. Ne daje lažna obećanja, ne nudi «čudotvorne meleme» niti «čarobne vodice». Ali nikad ne odustaje! Na temelju simptoma koje čovjek osjeća ili prema nalazima liječnika, Antičević pomno slaže pripravke za svakog bolesnika posebno.

Najbolji je u miješanju ljekovitih biljaka. U svakom čaju ili melemu povezat će najmanje tri biljke, cvijeta ili korijena. Zbog čega? Zato jer svaki sastojak odgovara drugom simptomu bolesti.

Kako to da su njegovi ljekoviti pripravci tako uspješni?

Antičević bilje skuplja samo na određenim, nezagađenim područjima. Na Velebitu, Biokovu, u Slavoniji ili Posavini.

Vrijedne sastojke svojih preparata i sam uzgaja u okolici Knina. Sa svakom biljkom koju ubere, postupa pažljivo, prema starom nauku kojeg je naučio od majke i bake. Razdvaja ih, obrađuje, suši i miješa ručno. Sve to radi u određeno godišnje doba, na najboljem mjestu i u najbolje vrijeme. Tako u biljkama ostaje najviše ljekovitih sastojaka koji se u industrijskoj preradi potpuno izgube.

Treba li birati po čemu je najpoznatiji, travar iz Knina reći će da «zeleni med» ima najviše poklonika. Neobične je boje, a radi se prema starom obiteljskom receptu. Potrebno je pomiješati najkvalitetniji med s nekoliko ljekovitih biljaka i posebnim, tajnim dodatkom. Zašto je «zeleni med» tako popularan? Mogu ga uzimati svi bolesnici bez obzira na godine, osim teških dijabetičara. Zeleni med krijepi za vrijeme i nakon bolesti, jača pluća, potiče krvotok, čisti organizam…   

Spomenuli smo najpoznatije Perine pripravke, ali on doslovce ima lijek za sve i svakoga. Od melema za lošu kožu do jastuka od lavande za bolji san. Ako vas zanimaju ostale informacije, pišite mu na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Bronhitis, astma...

Iz svojeg dugogodišnjeg iskustva travar Pero Antičević preporučuje plućnim bolesnicima da ne piju hladne napitke, te neka udišu pare s morskom solju kad to mogu. Ovo su recepti koje svatko može sam isprobati:

* Skuhati zob u pola litre vode, dodati žlicu jabučnog octa, zasladiti medom i piti ujutro prije jela.

* Pomiješati češnjak, limun, metvicu (nanu)i kadulju. Kuhati sve zajedno u litri vode dok ne zavrije. Nakon toga dodati decilitar jabučnog octa, procijediti i piti 2 šalice na dan, ujutro i navečer.

* U narodu se često koriste i oblozi, pa travar Antičević predlaže da se iskopa ilovača na dubini od jednog metra. Jednu šaku ilovače pomiješati s šalicom jabučnog octa. Dobro izmijesiti da postane kaša. Na lanenu krpu staviti jedan centimetar te smjese i staviti na prsa. Držati dok se oblog ne osuši, otprilike 2 sata, a onda staviti novi.

* Uzeti kupusov list kojem treba odrezati tvrdi dio (korijen) da bude ravan. Na vanjsku stranu lista (koja je okrenuta prema zemlji dok kupus raste) stavimo maslinovo ulje i lanenom krpom stavimo oblog na tijelo. Držimo 2 sata, a nakon toga stavimo novi oblog.

* Svaku večer naribati svježi hren i pojesti 1 žlicu.

* Žvakati pčelinje saće i korijen gaveza.

* Pomiješati iste dijelove meda (najbolje bagremova) i pileće masti (sala) s naribanim hrenom. Jesti nekoliko puta na dan po jednu žlicu.  


Želite li savjet ili recept od Pere Antičević, nazovite ga na telefone 022/663-802 i 091/504-2370 u vrijeme koje je objavljeno u rubrici „Dežurni telefon“.

Pročitano 5370 puta

Ostali članci: ljekovito bilje