Ponedjeljak, 13 Svibanj 2013 04:57

Zaustavite rast dlačica kurkumom

Napisao 

Kurkuma potječe iz južnih predjela Azije. Danas se uzgaja u tropskim područjima cijelog svijeta. Kao začin koristi se gomoljasti korijen svijetložute do žutosmeđe boje koji se u trgovini prodaje sušen.

 

Miris i okus
Kurkuma ima ugodan miris, sličan đumbiru, a okus je malo gorak i peckav.
Utjecaj na probavu
Potiče stvaranje i izlučivanje žuči zbog čega uspješno olakšava želučane i crijevne tegobe uzrokovane smanjenjem rada žuči te tako olakšava probavu masti.
Ljekovita svojstva
Službena medicina upotrebljava kurkumu vrlo rijetko. U istočnjačkoj narodnoj medicini ona se koristi protiv ugriza kobre, a žene je koriste za zustavljanje rasta dlačica na licu. Službeno je priznata kao ljekovita biljka u malo zemalja.
Bioaktivno djelovanje
Istraživanja su pokazala da kurkuma nije štetna, a ima antioksidacijska, snažna antitumorska i protuupalna svojstva. Ona jača imunološki sistem, snižava kolesterol, štiti stanice mozga od oštećenja alkoholom, poboljšava zarastanje rana i sprječava nastajanje čira na želucu i dvanaestniku.
Začinska svojstva
Prilikom mljevenja korijena, prah postaje crven zbog ulja koje se izlučuje. U europskoj kuhinji se rijetko upotrebljava kao poseban začin. U Indiji se koristi kao boja u slatkim jelima. Sastavni je dio Worcester umaka i mješavine curry kojemu daje i boju.
Dodaje se kolačima, pečenim jajima, jelima od povrća, umacima za jela od jaja (posebno tvrdo kuhanim) i u prženice, te umacima od gorčice i majoneze, preljevima za rakove, školjke i puževe, mesu (govedina, janjetina, ovčetina) i peradi. Kurkuma tim jelima daje zanimljivo oštar okus i poseban izgled. I kuhana kokoš je bolja ako se u juhu doda malo kurkume.
Štetne pojave
Nema štetnih posljedica, međutim kao i kod svih ljekovitih biljaka koje sadrže eterična ulja, treba izbjegavati uzimanje prevelikih količina kurkume.
Preporuka
Različita i vrlo povoljna biološka svojstva kurkume upućuju na zaključak da njena umjerena primjena kao začina može samo predstavljati dobitak za zdravlje.
Druga imena
žuti korijen, indijski šafran, žuti đumbir.

Pročitano 5868 puta

Ostali članci: ljekovito bilje