Srijeda, 12 Prosinac 2012 12:26

Je li krumpir ljekovit?

Napisao 

Ova biljka zaslužuje da je se nazove ljekovitom već stoga što je zahvaljujući njoj u Europi gotovo posve nestala masovna bolest, nazvana skorbut. Krumpir je u našoj prehrani zastupljen tijekom cijele godine i jedna je od najhranjivijih namirnica, a ovdje pročitajte kako se koristi.

Krumpir je u Europu pristigao iz Južne Amerike, točnije Perua i Čilea, u 16. stoljeću. Otada se rasprostranio po čitavoj Europi i postao jednom od najvažnijih namirnica. U narodu se ovu biljku naziva još i krompir, krtola, kumpir, krumpijer, kalamper, podzemljica, zemljak, rašak... Latinski naziv za krumpir je „Solanum tuberosum l».

Krumpir uspijeva gotovo na svim zemljištima. Ima mnogo sorti krumpira, a neke uspijevaju samo na određenim zemljištima. Gomolji krumpira su krajnja zadebljanja podzemne stabljike. Nadzemna stabljika je do prst debela, zeljasta, 1/2 do 3/4 metra visoka i uglasta. Listovi su nepravilno perasto razdijeljeni, s jajolikim listićima. Cvjetovi su - ovisno o sorti krumpira - bijele do ljubičaste boje, a smješteni su na dugim peteljkama. Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta boba. Razmnažanje krumpira vrši se samo vegetativnim putem, tj. gomoljima.

Biljka cvate u srpnju, kolovozu, a ranije sorte već u svibnju. Berba se vrši, ovisno o sorti, od kraja lipnja do listopada.

 

Ljekovit

Gomolj krumpira prije svega sadrži škrob, jabučnu i mliječnu kiselinu, a samo je jedan dio ugljikohidrata sadržan u obliku šećera i dekstrina. Ako se gomolj smrzne, stvara se više šećera pa gomolj postaje slatkast. Krumpir sadrži vitamin A koji djeluje na regeneraciju, zatim vitamin F, posebice važan za zdravu kožu, te vitamin C u velikim količinama.

No sirovi krumpir sadrži i otrovni alkaloid solanin. Solanin se javlja u opasnijim količinama u sirovom krumpiru i u krumpiru koji klije, no kuhanjem se uništava. Stoga sirovi krumpir nije za jelo, dok je kuhani, odnosno pečeni krumpir postao toliko važnim dijelom naše ishrane da ju je nemoguće više zamisliti bez te namirnice.

 

Vitamin C

Pred skorbutom u prijašnje vrijeme nisu strahovali samo pomorci, već su i kod seljačkog stanovništva endemije skorbuta bile veoma česte. Tek masovnim širenjem kulture krumpira došlo je i do znatnog smanjenja te bolesti, koja se uglavnom svodi na pomanjkanje vitamina C.

Krumpir je danas jedan od najvažnijih izvora vitamina C. Iako taj važan vitamin sadrže mnoge vrste povrća, njega se kuhanjem gotovo sasvim uništava. Kod krumpira je situacija drugačija jer se kuhanjem ili pečenjem količina vitamina C smanjuje samo na polovinu, tako da ga pripremljeni krumpir sadrži dovoljno da spriječi pojavu skorbuta.

Uz visoku hranidbenu vrijednost (otkada je u Europi masovno proširena kultura krumpira, nestale su u potpunosti i povremene pojave gladi) i sadržaj vitamina C, koji se gotovo dnevno s krumpirom unosi u organizam, krumpir ima čitav niz primjena u liječenju.

 

 Ljekovito djelovanje

Grčevi u želucu

Sirovi sok od krumpira, ali ne onoga koji klije, može znatno ublažiti bolove želuca, prije svega grčeve, a u lakšim slučajevima može čak i potpuno osloboditi od bolova. Krumpir sadrži tvar koja omogućuje uklanjanje grčevitih bolova, ali ne liječi njihov uzrok, pa se stoga djelovanje soka sirovog krumpira svodi samo na olakšavanje bolova. Često se nesnosna žgaravica može otkloniti uzimanjem jedne male šalice soka sirovog krumpira od zrelih gomolja, ali se uzroci žgaravice time ipak ne mogu otkloniti.

 

Želučana kiselina

Kaša od krumpira (pire), naprotiv, čini važan sastavni dio dijetne ishrane želučanih bolesnika. Pire od krumpira, nezasoljen ili zasoljen vrlo malo, i kao dijetna hrana serviran bez luka, upija i odvodi prekomjernu želučanu kiselinu. Prekomjerna želučana kiselina (hiperaciditet) često je uzrok upalama želuca i crijeva. Te se bolesti liječe duljim uzimanjem krumpirova pirea. Prednost je ove jednostavne kure u tome što se bolesnik tako brzo ne zasiti krumpira, jer mu može dodavati, radi raznolikosti okusa, mlijeko, maslac, vrhnje, i jogurt ne samo kako bi se obogatila hranidbena vrijednost obroka, nego da se bolesniku pruži i promjena u ishrani.

 

Začepljenost 

Kod liječenja kronične začepljenosti uspješno se primjenjuju kure s krumpirom. Bolesnik ujutro dobiva pečeni krumpir s kavom, a u podne i navečer druga jela od krumpira, većinom u kašastom obliku. U pravilu dolazi treći dan do normalne i obilne stolice koja se ispražnjuje bez boli i grčeva.

 

Srce

Veliki sadržaj kalija u krumpiru pospješuje izlučivanje vode pa se s kurom krumpira bez soli znatno normalizira preopterećeno srce.

 

Dijeta

Ako su potrebne kure za debljanje, mogu se jelom od krumpira dati tijelu i veće količine masti, a da veća količina masti pacijentu ne postane odbojna. U 150 g krumpira može se dodati 40 g maslaca i 60 g tučenog slatkog vrhnja.

 

Razni oblozi

Sirove ploške krumpira koriste se kao hladan oblog kod vruće glave ili kod glavobolje. Kuhani, topli i zgnječeni krumpir daje dobre obloge kod promrzlih udova i ozeblina. Oblozi od sirovog naribanog krumpira prvo su sredstvo kod opekotina.

 

Klistiranje

Škrob od krumpira primjenjuje se i za klistiranje.

 

Reumatični udovi, giht

Kod reumatičnih otečenih udova i napadaja gihta pomažu vrlo dobro tzv. kupelji od krumpira. U tu se svrhu prelije odgovarajuća količina sirovog naribanog krumpira vrućom vodom i time se kupaju bolna mjesta na tijelu.

 

Posebno upozorenje!

Koliko je god krumpir koristan i ljekovit, on može biti i opasan, čak i kuhan, ako je u stanju klijanja ili je zelen.

Pojedemo li krumpir koji klija, može doći do velikih želučanih tegoba.

Već sat-dva nakon obroka nastupa teško stanje: povraćanje sa žuči obojenog sadržaja želuca, začepljenje, bezvoljnost i iscrpljenost. Bilo je slučajeva gdje je tek 8 do 9 dana nakon uživanja jako isklijalog krumpira nastupila smrt, pri punoj svijesti i bez ikakva osjeta boli.

Domaćice to često ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Prema kraju zime krumpir se uvijek mora dobro pregledati, pa se može upotrebljavati samo onaj koji je u stanju početnog klijanja i također ako se mjesta oko klica vrlo temeljito i duboko izrežu. U tom slučaju se krumpir prije kuhanja mora uvijek pažljivo oguliti.

 

Pročitano 4983 puta

Ostali članci: ljekovito bilje