Ponedjeljak, 19 Studeni 2012 11:22

Kadulja: za infekciju, probavu, artritis...

Napisao 

Kad okopni snijeg i prestanu mrazevi može se očekivati kadulja, aromatična sredozemna biljka koja izraste u grm od 20 do 70 cm visine. U narodu se još naziva žalfija, a u domaćinstvima i vrtna kadulja.

Svako proljeće iz snažnog korijenja izrastu razgranate stabljike s nježnim dlakavim ovalnim listovima dugim 3-8 cm i širokim do 4 cm. Na vršcima biljke od svibnja do srpnja rastu ljubičasti a ponekad i bijeli cvjetovi koji daju mnogo meda. 

 

Porijeklo i rasprostranjenost

Kao samonikla biljka raste u primorskim područjima sredozemnih zemalja, a uzgajana uspijeva i u kontinentalnoj Europi, u Engleskoj, Kanadi i SAD-u. Kod nas je ima na kamenitim i sunčanim obroncima primorskog pojasa Istre, Primorja, Dalmacije i na dalmatinskim otocima. Vrijednost kadulje se razlikuje prema mjestu gdje uspijeva, a najvrednija je dalmatinska kadulja, koju izvozimo u SAD gdje se koristi u proizvodnji mesnih konzervi.  

 

Začin

Kao začin koristi se svježe ili sušeno lišće i vrhovi cvjetova, koji se beru tijekom svibnja i lipnja, prije nego što biljka procvjeta jer tada u njima ima najviše eteričnog ulja. U hranu se stavljaju cijeli listići i vršci cvjetova ili usitnjena ili samljevena kadulja.

 

Osobine i sastojci

Začin ima aromatičan miris i pomalo gorak okus. Sadrži od 1,5 do 2,5 posto eteričnog ulja koje se nalazi u žljezdanim resama na površini listova i u zelenim dijelovima stabljike. Količina i sastav eteričnog ulja ovise o klimi, vremenu žetve i području gdje se bere. Glavni sastojak eteričnog ulja je tujon (30 do 60 posto), koji kadulji daje snažan karakterističan miris. Osim toga u kadulji ima bjelančevina, masnoća, ugljikohidrata i celuloznih vlakana.

 

Uzgajanje, prerada i čuvanje

Kadulji odgovara sunčana zavjetrina, a osjetljiva je na mraz i  jaču vlagu. Biljka se razmnožava dijeljenjem starijih biljaka ili sjemenjem. Žanje se prije cvjetanja, a potom se suši u sjeni ili sušionicama pri nižim temperaturama. Lišće i cvjetne vrške treba odvojiti od stabljike i čuvati u dobro zatvorenim posudama na tamnom mjestu. Kadulju možemo uzgajati i u posudi za cvijeće.

 

Povijest

Salvia, botaničko ime biljke, znači spasiti odnosno izliječiti, što pokazuje da su kadulji već u stara vremena pripisivali ljekovita svojstva. Stoljećima je bila jedan od najpoznatijih domaćih lijekova. 

 

Uporaba u kuhinji

Kadulju možemo dodati jelima od divljači, ribama, juhama i maneštrama, svinjskim i ovčjim kotletima i peradi. Jedan je od najtraženijih začina u talijanskoj kuhinji, a zbog jakog mirisa i okusa koristi se u vrlo malim količinama.

 

Uporaba u druge svrhe

Mljevena kadulja ili njezino eterično ulje koriste se u proizvodnji kobasica s mnogo masnoće zbog njezinih antioksidativnih sastojaka. Njezino eterično ulje dodatak je zubnoj pasti, vodicama za usta i sapunu, te nekim bezalkoholnim pićima i žvakaćim gumama.

 

Ljekovita vrijednost kadulje:

- koristi se protiv upale krajnika, bronhitisa, astme i upale sinusa

  • - razrjeđuje sluz u prsima 
  • - jača imunitet i pomaže kod infekcija
  • - eterična ulja opuštaju mišiće probavnog sustava
  • - gorki sastojci potiču probavu  
  • - jača apetit, smiruje želučane tegobe, olakšava grčeve u crijevima
  • - pomaže kod mučnine, proljeva, kolitisa i bolesti jetre 
  • - pročišćava organizam, pomaže kod artritisa i gihta
  • - regulira menstruaciju i ublažava bolove
  • - obuzdava jaka krvarenja i pomaže kod tegoba u klimakteriju
  • - ispiranje čajem pomaže kod upale desni

 

OPREZ!

Kadulja se ne smije uzimati tijekom trudnoće i dojenja, a veće količine čaja od kadulje ne bi se smjele piti duže vrijeme.

 

kadulja

Pročitano 15567 puta

Ostali članci: ljekovito bilje