Ponedjeljak, 23 Veljača 2015 13:19

Drobnjak

Napisao 

Drobnjak je vrsta luka srodna češnjaku i crvenom luku te sadrži u sebi one ljekovite i djelotvorne tvari koje sadrže i ostale vrste luka. Sastojci ove biljke pobuđuju apetit, pospješuju probavu, sprečavaju nadimanje, a bez sumnje djeluje i na čišćenje krvi te sprečavanje slabokrvnost jer biljka sadrži željezo i arsen.

 

Narodni nazivi za drobnjak su čebulček, dobrinjak, drobnak, luk drobnjak, sitni luk, šnitlah, šnitling, tičji luk i vlasac, a latinski naziv biljke je ALLIUM SCHOENOPRASUM L.

Zima i proljeće

U zimskim mjeseci­ma, kada je i inače ishrana re­lativno siromašna vitaminom C, drobnjak ima izvanredno značenje za prehranu. U rano proljeće, ka­da nema na raspolaganju mla­de salate i povrća, ova je biljka nenadokna­diva pomoć kod pomanjkanja vitamina.

Kod pripremanja hrane, pogotovo umaka, drobnjak je potpuno biološki bezvrijedan, ako se jako ugrije. Prekomjerna upotreba drobnjaka uzrokuje slične ne­dostatke kao i prekomjerna upotreba bijelog luka.

Biljku treba uzimati uvijek samo u svježem stanju jer je osušen bezvri­jedan. Drobnjak se najviše upotrebljava kada ima i inače na raspolaganju do­voljno zelenila i povrća, no upotreba drobnjaka ne bi se smjela ograničiti samo na proljetne i ljetne mjesece, nego bi se kao kuhinjski začin morao upotreb­ljavati čitavu godinu.

Pročitano 1322 puta

Ostali članci: ljekovito bilje