Nedjelja, 16 Prosinac 2012 21:57

Bilje za nesanicu

Napisao 

Zima je, a temperatura, tlak zraka i vlažnost se stalno mijenjaju. Kažu da je to "okidač" koji normalne ljude pretvara u meteoropate. Prije nego što se to dogodi i vama, isprobajte neke od ovih biljnih pripravaka.

Matičnjak

Učinkovitost i sigurnost matičnjaka kao sedativa i sredstva za smirenje želuca potvrdila je komisija njemačke Vlade za medicinsku uporabu ljekovitog bilja. Vjeruje se da je za blagotvorno djelovanje matičnjaka zaslužna skupina kemikalija koje ova biljka sadrži, a poznate su pod zajedničkim nazivom terpeni.

No i druge ljekovite biljke, primjerice borovica, đumbir i bosiljak, imaju mnogo ovih kemikalija, ali niti jedna od njih ih nema u takvoj kombinaciji u kakvoj se nalaze u matičnjaku pa se ne koriste za uklanjanje nesanice. Ako ne možete spavati, skuhajte čaj od dvije do četiri žličice osušene biljke na jednu šalicu uzavrele vode.

Odoljen

Prema mišljenju već spomenute njemačke Vladine komisije, ispijanje čaja pripravljenog od dvije čajne žličice suhog korjena odoljena, neposredno pred odlazak na počinak, pomoći će boljem snu. Smatraju ga toliko pouzdanim, da predlažu uzimanje ovog čaja i više puta dnevno, za smanjenje uznemirenosti, zabrinutosti i nervoze. Odoljen ima jak miris i okus pa umjesto čaja možete koristiti njegove tinkture ili kapsule.

U Velikoj Britaniji postoji više od 80 sredstava za bolji san koja sadrže odoljen, a prodaju se bez lječničkog recepta. Jedno istraživanje je pokazalo da mješavina 160 miligrama odoljena i 80 miligrama matičnjaka donosi bolji san jednako učinkovito kao i uobičajena doza nekog od lijekova iz skupine Valijuma. Najvažnije je da odoljen ne stvara ovisnost nakon duže uporabe, niti izaziva mamurluk poput lijekova iz skupine Valijuma.

Neki preporučuju liječenje nesanice čajem pripravljenim od korjena odoljena koji treba popiti 30 minuta prije odlaska na počinak. Učinkovit je i ekstrakt od 150 do 300 miligrama (0,8 postotne odoljenske kiseline). Sedativni učinak odoljena zapravo je posljedica uravnoteženog međusobnog djelovanja mnogih njegovih sastojaka.

Lavanda

I ova je biljka u Njemačkoj odobrena kao sredstvo protiv nesanice. Lavandino se ulje dodaje toplim kupkama ili se njime prska posteljina. Neki sastojci ulja lavande djeluju na stanične opne spriječavajući njihovo međusobno spajanje. Kako ulje pomaže u usporavanju živčanih impulsa, time se smanjuje opća razdraženost i olakšava san. Ono djeluje i kao anestetik.

Ali pazite, nemaju sve vrste lavande svojstvo sredstva za smirenje. Neke vrste, osobito španjolska lavanda, mogu stimulativno djelovati, slično ružmarinu. Kada kupujete lavandino ulje, najprije ga iskušajte, kako biste se uvjerili u njegovo smirujuće djelovanje. I ne zaboravite da su eterična ulja namjenjena isključivo vanjskoj uporabi!

Kamilica

Čaj od kamilice stoljećima se koristio kao napitak prije spavanja. Iako njezino sedativno djelovanje znanstveno nije potvrđeno sve do pred kraj 20. stoljeća, na kraju se pokazalo da su je ljudi s pravom koristili. Danas je potvrđeno da je sastojak kamilice “apigenin” učinkovit sedativ.

Hmelj

Hmelj se za liječenje uznemirenosti, nesanice i nervoze koristi već više od tisuću godina. Ova svojstva daje mu sastojak metil – butenol koji djeluje na središnji živčani sustav. Od hmelja se može pripremiti vrlo ukusan, pomalo gorak čaj.  

 

 

Pročitano 3504 puta

Ostali članci: ljekovito bilje